![]() |
![]() |
|
Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pytanie może i retoryczne, ale skierowane do bardziej doświadczonych właścicieli - w jakim wieku Wasze psy przestały niszczyć wszystko, co znajdzie się w zasięgu ich szczęk? Mój kochany piesek z piekła rodem o jakże wdzięcznym, acz nieco żenującym imieniu Balon od początku naszej wzajemnej miłości przyzwyczajany był do zostawania w klatce. Nie był to długi i uciążliwy proces. Pies dość szybko klatkę polubił i bez większego szemrania zostawał w niej na czas naszej nieobecności. Sielanka trwała do siódmego miesiąca, kiedy to przeprowadziliśmy się do innego miasta. Wówczas, w okresie gdy szukałam pracy, pies zakończył tryb klatkowy i przyzwyczajany był do czekania na nas mając do dyspozycji całe mieszkanie. Początkowo nie obyło się bez wpadek (mleczko prosto z kartonu wypite na naszej kanapie i takiż sok pomarańczowy skonsumowany w naszym łóżku. Nie ocalał również telefon stacjonarny) Nauczeni doświadczeniem szybko wstawiliśmy zamki do wszystkich pomieszczeń, zostawiając młodemu salon oczyszczony prawie z całego wyposażenia (dywan, podnóżek do kanapy, telefon, router i cały osprzęt), przedpokój i otwarty balkon. Innymi słowy po miesiącach w klatce - raj
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Ja czekam juz prawie 7 lat.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
K-Lee Family
|
![]()
Jak dla mnie za szybko zaczęłaś zostawiać go bez klatki
![]() ![]() A dlaczego zrezygnowałaś z klatki? Bo zrozumiałam, że ładnie w niej zostawał. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Owszem, ładnie zostawał, pozostawiony na 20-30 min niczego nie ruszał, więc doszłam do wniosku, że czas zwrócić mu wolność
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Na Twoim miejscu wróciłabym do niej zdecydowanie. Żeby ją dobrze wprowadzić, proponuję klatka na noc w tym samym pokoju co śpisz. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
K-Lee Family
|
![]() Quote:
![]() ![]() Poza tym jeszcze przyjdą młodzieńcze bunty, wszystko dopiero PRZED Wami ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Często podróżujemy i jeszcze się nie zdarzyło, by w którymś hotelu coś zniszczył, a nigdy nie zabieramy go do hotelowych restauracji, bo to, że dany hotel akceptuje zwierzęta nie znaczy, że inni goście również je akceptują, zwłaszcza, że Balon nie jest rozkosznym maltańczykiem, a wielkim "roznosicielem zarazków" czy innym podobnym stworem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
K-Lee Family
|
![]()
Paulina pamiętaj, że to jeszcze szczeniaczek, choć w ciele dużego psa
![]() ![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
VIP Member
|
![]()
Ja mam pytanie o ten balkon, czy on jest jakoś zabudowany?
Z mojego doświadczenia, ten balkon może mieć znaczenie. U nas wariactwa się skończyły w chwili, gdy pies odkrył telewizję za oknem. On miał możliwość leżenia na parapecie i wyglądania przez okno. Może zamiast balkonu jakiś parapet (z zamkniętym oknem, rzecz jasna) byłby rozwiązaniem? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
Balkon mamy niezabudowany właśnie ze względu na psa - bo stanowi dobry punkt widokowy na osiedle i okolice. Póki co wracamy do klatki, która jest ustawiona pod samymi drzwiami balkonowymi. Wychodząc do pracy, włączamy mu jego ulubiony serial - starego niemieckiego Komisarza Rexa
![]() Niestety nie możemy dokonywać przeróbek mieszkania, ponieważ jest to mienie należące do Wojskowej Agencji Mieszkaniowej, więc mimo, że pomysł jest dobry nie możemy niczego zdziałać w tym zakresie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Junior Member
|
![]()
No z tym czasem mam problem, bo mimo świadomości jego wieku, zdarza mi się traktować go jak dorosłego psa, ale staram się z tym walczyć
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|