|
|
|
|||||||
| Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Gorthan's WeReWoLf
|
Quote:
Zrodlo: http://www.csv.sk/plemeno/standard "Chvost Vysoko nasadený, spustený priamo dole. Při vzrušení spravidla nesený kosákovito hore." Najszybsze tlumaczenie z google'a (slownik daje ten sam efekt): "Ogon Wysoki, prosto zwisający w dół. Kiedy podekscytowany, zazwyczaj podniesiony w kształt sierpa." P.S. Mozna poprosic jakiegos Slowaka o przetlumaczenie, zeby nikt nie mial watpliwosci.
![]() Forum to nie rzeczywistość... A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia. Last edited by sssmok; 19-01-2012 at 15:04. |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Dziad Borowy
|
Quote:
|
|
|
|
#3 | |
|
Junior Member
|
Quote:
1 spytaj mojego psa, o czym mysli gdy biega 2 zaczyamy sie lapac za slowa i za chwile bedziemy sie spierac czy jak zrobilem 1 krok to juz biegne czy dopiero gdy trzeci Klania sie stary wyklad pt. "Budowa dzidy" http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Dzida_bojowa |
|
|
|
|
|
|
#4 | ||||
|
Dziad Borowy
|
Quote:
Quote:
Quote:
Potem piszesz: Quote:
ale spróbuję jeszcze raz może wyjdzie jaśniej. Całkowicie zrozumiałe i normalne jest dla mnie, że pies, który spotkał się z innymi psami - nie koniecznie lubianymi przez siebie - w zatłoczonym i hałaśliwym miejscu będzie pobudzony. Nie zapomni automatycznie o całym świecie w momencie gdy zacznie biec. Ma być przecież czujny i kontrolować otoczenie. Jeśli jest młody i buzują w nim hormony, albo w tymże otoczeniu znajduje się szczególnie nielubiany "rywal", albo jak napisała Grin po prostu rozpiera go energia i radość z biegania ze swoim przewodnikiem, to ma prawo nosić ogon na sztorc nawet w trakcie biegania. Wzorzec CzW, w przeciwieństwie do wzorca ON, tego nie zabrania i obniżenie za to oceny jest poważnym błędem sędziego.
|
|
|
|
#5 | |
|
Junior Member
|
No niestety jest. Możemy narzekać na tłumacza i się kłócić że oryginalnie jest mowa o sierpie (choć cały czas wywinięty ogon jak noszą husky nie jest kształtem sierpa) ale niestety w Polsce obowiązuje nas polski wzorzec, w którym jest zapis o wzniesieniu "szablastym".
Nie mówię że jest to dobrze czy źle, bo nie jest to jedyny wypadek gdy wzorzec kraju pochodzenia różni sie od wzorca w innym kraju. Całe szczęście nie jest to bardzo znaczna różnica, dopuszcza tylko większe wygięcie ogona u Słowaków, które w praktyce niewiele zmienia. Kontynuując wątek o pobudzeniu i ruchu. Quote:
Na podgrzanie atmosfery (bo zaraz zostanę zjedzona ze przecież wilczak to nie zwykły pies): przy ocenianiu innych ras nie wymaga się ciągłego bardzo silnego pobudzenia. I wilczaki nie powinny (i nie są) tu wyjątkiem. |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Moderator
|
Quote:
a po 4 wilczak ma ogon wysoko kedy biega, kedy cos widzi, to pokazuje jego stan psichiczny a poniewasz to mocny pies - to widzimi w ogone. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Junior Member
|
|
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
Member
|
Wydaje mi się, że brniemy w ślepy zaułek. Dyskusja robi się przedszkolno-przepychankowa i szkolno-akademicka
W mojej ocenie dobrze napisała Ania: (wzorzec CSV) Quote:
Dobrze tez napisał Morandir: Quote:
|
||
|
|
|
![]() |
|
|