|
Reklama i prasa Wilczaki w prasie, reklamie, teledyskach i telewizji (grające 'siebie' lub wilki). Artykuły i programy o rasie... |
|
Thread Tools | Display Modes |
19-10-2011, 13:05 | #1 |
Member
|
Saarlos MUSI być strachliwy?
http://ulubiency.wp.pl/gid,13254605,...zdjecie.html?T
Temat o celowym rozmnażaniu psów aby utrwalić wady "w imię piękna". Pierwsza moja myśl- wilczaki na szczęście zdrowe jak rybki (relatywnie), więc sobie pooglądam jak hodowcy "okaleczyli" inne rasy bo wilczaka w tym artykule nie znajdę. A tu na końcu ZONK. Wprawdzie nie czechosłowacki ale też wilczak. Tylko z tego co pamiętam wzorzec został zmieniony i strachliwość nie jest uznawana już jako normalne zachowanie- tylko teraz nie pamiętam czy dotyczy to obu wilczaków czy tylko czechosłowackich. A po przeczytaniu przed oczami stanął mi Bow- najbardziej milusiński, otwarty na ludzi i cierpliwy wilczak jakiego znam Last edited by Rybka; 19-10-2011 at 13:14. |
19-10-2011, 14:02 | #2 |
Member
|
Rybka, ja się nie orienuję, ale Ty może będziesz wiedziała. To prawda co napisali w tym artykule, że pręga u ridgebecków jest oznaką choroby kregosłupa? Na stronach Klubu Rasy jest informacja, że "Osobniki z wykrytym DS (dermoid sinus) absolutnie nie mogą być używane do hodowli! "
co chyba stawia pod znakiem zapytania jakość tej publikacji |
19-10-2011, 15:19 | #3 | |
Member
|
Quote:
Rhodesian jest rasą predysponowaną, ponieważ wada ta dziedziczy się wraz z genem odpowiedzialnym za obecność pręgi. Ja tylko raz miałam taki przypadek- fajny, młody rodek z ADHD, miałna imię Kongo i super właścicielkę Szybko doszedł do siebie po zabiegu, ale niestety z hodowli musiał zostać wycofany. |
|
19-10-2011, 17:32 | #4 |
Junior Member
|
zapomnieli dodać do listy najpopularniejszą rasę, garbate psy, czyli ONki
Last edited by maria; 19-10-2011 at 17:58. |
19-10-2011, 18:38 | #5 | |
Call Me Sexy Srdcervac
|
Z Sarloseami jest dziwnie, bo wzorzec mowi:
Quote:
Ale w praktyce chyba nie ma wielkiej roznicy. Wsrod jednych i drugich sa osobniki skrajnie strachliwe i takie jak Bow Last edited by jefta; 19-10-2011 at 18:42. |
|
19-10-2011, 20:10 | #6 |
Junior Member
|
....eh....dla mnie ten artykuł to robienie sensacji na siłę...w końcu trzeba czytelnika jakoś przyciagnąć....
Sam fakt ze we wzorcu jest napisane o mozliwosci występowania skrajnej strachliwosci (bedacej efektem ubocznym a nie celem zamierzonym twórcy rasy, bo jak wiemy Saarloos nie marzył o panikującym psie, ale o pozbawionym agresji...efekt jaki osiągnął to już inna sprawa) nie oznacza w żadnym wypadku, ze... " wilczak Saarloosa zgodnie z wymogiem wzorca MUSI być... patologicznie strachliwy." a potem ludzie czytają i łapią się za głowy....i wypisują komentarze pod artykułem, które podobnie jak niektóre te "newsy", są z d...y wzięte... |
24-10-2011, 13:12 | #7 | |
VIP Member
|
Quote:
I wielu hodowcow nadal uprawiedliwia wrecz paniczna strachliwosc i krytykuje inne zachowania... No i nadal widuje sie takie osobniki. U nas jest troche inaczej, ale za granica wystawy i stawki Saarloosow wygladaja inaczej. To nie jest tak, ze u CzW i Saarloosow trafiaja sie osobniki stachliwe. Jasne, sa strachliwe CzW. Ale u Saarloosow przez lata (a w wielu hodowlach nadal tak jest) stawialo sie na osobniki, ktore ze strachu popadaly wrecz w oslupienie katatoniczne (to z tego powodu o Saarloosach mowilo sie, ze sa kompletnie pozbawione agresji - ze strachu zamykaly sie w sobie - chodzily, staly, ale duchem byly nieobecne). Jesli chcecie to przetestowac to na jakies francuskie, czy holenderskie forum wrzucicie fotki Bowa na obronie, czy ustawiajacego innego psa. To nie bedzie wetkniecie kija w mrowisko. to bedzie wrzucenia GRANATU w mrowisko...
24-10-2011, 18:42 | #8 |
Junior Member
|
O kurcze! ale ze z rozmyslem hoduja psy w kierunku strachliwosci?? i nie podobaja im sie psy stabilne? to jakies chore...
moze zrobimy prowokacje hehe lepiej nie nasłucham sie o miksach i tyle mi z tego bedzie)) |
|
|