|
|
|
|||||||
| Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Moderator
|
Rona to i MOWIE ze to MOJA opinia i ze kazdy moze myslec ( dobrze albo bledne) o to czy tam to.
Ale roznice miedzy testami na test naturalni i test wyszkolonego psa, chyba umie kazdy widziec? czy nie? |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
Tylko zdaje się, że trzeba by to ogłaszać wielkimi literami nie tylko na naszym forum, bo z tego, co ludzie tu pisali, można wysnuć wniosek, że i tak większość psów przystępujących do bonitacji jest do niej w jakiś sposób przygotowywana. (Osobiście oczywiście nie widziałam tego, tylko wyciągam wnioski na podstawie wypowiedzi innych.) |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Moderator
|
Quote:
w Pl - to chyba polaki beda wiedziec czy co robia czy nie. na Lt nie jest przygotowane psy, bo nawet na szkolenie nie chodza ( maja domowe) inne kraja - Niemcy tez nie za bardzo szkola ogolne, we Francii byli psy CALKOWI CIE nieszkolone, innych krajow nie moge podac bo narazie nie spotkalam sie z psami z tych krajow ( ah oproc kilka z Holandii ale i te bez szkolenia na pozoranta czy bonitacje bo sa pieski z rodziny) |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Distinguished Member
|
Kiedy Lorka miała ok roku były Juwenalia - masy podpitych i podpalonych studentów i "studentów" szwendały się na ulicach. Wracałam z młodą ze spaceru wąską uliczką pełną takich rozbawionych "wesołków". Próbowali ją łapać za ogon, zaczęli rzucać w nią puszkami po piwie... Lorka spojrzała na mnie prawie ludzkim wzrokiem jakby chciała spytać "Co robimy"? Błyskawicznie oceniłam sytuację - wdawanie się z naćpanymi głupkami w jakikolwiek dialog było bez sensu. Wzięłam burą na krótką smycz i powiedziałam zdecydowanie: "Lorka, idziemy!" Sucz przeszła ze mną szybko przez tłum ze wzrokiem utkwionym przed siebie... Nie stawiała sierści, nie atakowała, nie podkulała ogona, choć co chwilę trafiały w nią puszki - po prostu biegła tuż przy mojej nodze lekkim truchcikiem spokojnie ignorując tłum. W domu dostała wielką kość!
Dla mnie test charakteru zdała, skoro mając 11 miesięcy w sytuacji autentycznej zachowała się tak, jak tylko mogłabym sobie wymarzyć.... Więc po kiego miałabym ją jeszcze przywiązywać do jakiś palików? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wilczasty : Foto
|
Gdzie to jest napisane w regulaminie bonitacji, że pies ma być nie przygotowany.
|
|
|
#6 |
|
Moderator
|
a gdzie jest napisane ze przed tym ma zaliczyc szkolenie na rekaw. Mysl, kochany, mysl ....
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
VIP Member
|
Daiva, nie wnikając w dyskusję czy bonitacja jest OK czy nie.. ale proszę Cię, nie mów, że tam idą psy z marszu. Od lat na obozach (choćby w Lazne Belohrad) dzień w dzień są przygotowania do bonitacji i uczestniczy w nich wielu właścicieli. Bo wiedzą, że tego testu spalić nie mogą. To jeden z ważniejszych treningów-stałych punktów obozu .
Wspomniałam wcześniej o zdawaniu na własnym pozorancie- skoro praktyki przygotowawcze zabrnęły aż tak daleko, to odpuśćmy sobie teorie o zdawaniu bez przygotowania |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Moderator
|
Lazne Belohrad to nie caly swiat
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
VIP Member
|
No zapewne
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Moderator
|
Quote:
oraz zrozum prosze i to, ze SA psy i bez przygotowania, ktore zdaja to bez problem. Zgodzis sie z tym? bo ja znam duzo takich to chyba czary ze sa psy, ktorym nie potrzebne jakies szkolenie no i koniec |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Member
|
Pozwolę sobie poczarować.
Możecie wierzyć lub nie ale ja przyjechałem na bonitację z psem nieprzygotowanym. Nie jeździłem do Laźne ani na inne obozy czy przygotowania... Wydawało mi się, że skoro mam w miarę normalnego psa co nie zjada sędziego na wystawie ani ludzi na ludzi na ulicy to będzie ok. Bo przecież ciała mu nie poprawię . Mało tego głeboko się zastanawiałem czy ją robić jak już byłem na miejscu ponieważ test z palikiem uważam za głeboko szkodliwuy i niemiarodajny. Ale to moja osobista i prywatna opinia. -to o tym paliku.
|
![]() |
|
|