|
|
|
|||||||
| Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | ||
|
Junior Member
|
Quote:
Quote:
maria i wufi |
||
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wilczy Duch
|
Ale zawsze beda tacy super geniusze
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Licho nie śpi...
|
Quote:
I z definicji agresji, które wstawiła Margo bardziej "podoba" mi się ta w ujęciu psychologicznym. To temat rzeka, np. czy agresją , można nazwać wyuczone świadomie lub nie zachowanie psa przypominające zachowania agresywne, który z natury jest łagodnym osobnikiem..? |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
VIP Member
|
Gdzies kiedys był fajny tekst o tym jak pies potrafi zrezygnowac z sygnałów ostrzegawczych, warczenia, marszczenia sie itp jeśli te sygnały skutecznie wytepimy. Wtedy jest niefajnie bo ostrzezenia brak. Ludzie na ogol lubia interpretowac spie sygnaly jako przejawy agresji - nawet jesli agresywne nie sa. Bo sa jedynie ostrzezeniami.
Nie wiem tez czy nazwalabym agresja proby mierzenia sie czy chocby zaznaczanie swojego okregu (w srodku np jest jedzenie). Jak do tej pory nikt nie skatagowal elementow psiego jezyka i czesto sie o ten brak potykamy. To troche jak ze slawetna dominacja - najlatwiej wrzuic cos do jednego z dwoch worko : dominacja albo agresja. A to zdecydowanie za malo Czesto wspominam niejakiego Darka z okolic Gliwic, uczestnika dawnej listy krakowskiej o psach (Margo pewnie pamieta). Facet uczyl nas postrzegania "dystansu" i operowania nim.. ilez zachowan "agresywnych" wtedy znika to szok |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wilczy Duch
|
Hmm to moze trza zrobic taka mini liste psich odruchow,gestow zachowan? niech kazdy doda cos od siebie,swoje wnioski,a potem wyciagniemy te co sie najbardziej powtarzaja,lub sie najwiecej osob z tym zgadza i to moze byc najblizsze prawdzie,choc wiadomo ze kazdy pies jest inny,jak my ludzie...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Tmave Zlo
|
Ja pamietam jak Jacek z Alterii opisywal odkrecanie goldena, któremy ludzie skutecznie wytlumaczyli, ze wszelkie proby komunikacji sa bezzsensowne. Jednym z elementow owego odkrecania bylo przywracanie warczenia. Na spacerze Jacek chwalil psa za warczenie na glaszczacego go przechodnia....
Pozdrawiam, J zdominowana przez Dewisie
|
|
|
#7 |
|
Junior Member
|
|
|
|
|