Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-09-2009, 20:26   #101
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
ZARAZ a kto bedzie sedziowac- ja? to poprosze do P1 dolaczyc hotel z ***** gwiazdami, zaplacic za paliwo w eurach, oraz mnie kochac i na rekach nosic
inaczej nie bede sedziowac
Ciiii... to oplacimy za kase z bonitacji....

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 08-09-2009, 20:44   #102
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Dajcie już spokój z tymi wojnami dla nas (młodych właścicieli) to troszku niesmaczne i niezrozumiałe. Myślałem że to forum dla miłośników wilczaków. Proponuje wojny sprowadzić do priva a nie męczyć nimi pozostałych użytkowników.
Witek jest offline   Reply With Quote
Old 08-09-2009, 20:55   #103
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Dajcie już spokój z tymi wojnami dla nas (młodych właścicieli) to troszku niesmaczne i niezrozumiałe. Myślałem że to forum dla miłośników wilczaków. Proponuje wojny sprowadzić do priva a nie męczyć nimi pozostałych użytkowników.
ale to jest robione dla was "mlodych wlascicieli"
po drugie, nikt nie zmusza do czytania
Old 08-09-2009, 21:01   #104
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

A chyba że tak. Taka lekcja pokazowa jak to jest w prawdziwym wilczym świecie
Old 08-09-2009, 21:01   #105
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Dajcie już spokój z tymi wojnami dla nas (młodych właścicieli) to troszku niesmaczne i niezrozumiałe.
Caly problem nie dotyczy juz samej Polski, ale takie pseudo-bonitacje mnoza sie jak grzyby po deszczu...

Sam przeglad hodowlany ma sluzyc zbieraniu informacji o populacji - oferowuje dane statystyczne dla hodowcow i komisji hodowlanych... Krotko mowiac same bonitacje sa BARDZO potrzebne... to BARDZO WAZNE...

Niestety tak jak we wszystkim, tak i tu wprowadzono "bonitacje pod sedziego" - zaprasza sie takich, ktorzy daja jak najlepsze oceny naginajac mierzenia, falszujac ich wyniki i zatajajac wady.... Wybacz, ale to nie tylko meczace dla nas hodowcow (wyobraz sobie hodowce, ktory jedzie 1000km do Czech na krycie do IDEALNEGO psa, a na miejscu odkrywa, ze ten pies jest jedynie stopien lepszy od owczarka niemieckiego) i samych komisji (naciaganie wysokosci psow nawet o 5!!!!cm, co kompletnie wypacza cale mierzenia). Ale tez niesprawiedliwe dla samych wlascicieli - bo osoba, ktora pojedzie do ostrego, ale sprawiedligowe sedziego na 100% bedzie miala gorszy kod niz wlasciciel slabego psa, ktory pojechal na sedziowanie do "kolezenskiej sedziny" (ktora kody daje wedlug widzimisie)... Wybacz, ale ja widze rozczarowanie u ludzi kiedy zerkaja, ze ich NA SERIO PIEKNY pies dostaje ocene sporo gorsza od takiego, ktora LEDWIE CO PRZYPOMINA wilczaka...

Wiem, ze macie juz dosc wojen forumowych, ale beda tak dlugo jak ludzie bede probowali ukrywac maniupulowanie wynikami pod przykrywka "prawie-oficjalnosci"....

Old 08-09-2009, 21:04   #106
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Pojawił się jeszcze zarzut korupcji - kupowania wyników bonitacji/przeglądu młodych. Dawaj, dawaj jeszcze, co się tak ograniczasz.
Old 08-09-2009, 21:07   #107
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Originally Posted by btd View Post
Pojawił się jeszcze zarzut korupcji - kupowania wyników bonitacji/przeglądu młodych.
Bo fantazja, fantazja, bo fantazja jest od tego, aby bawić się, aby bawić, aby bawić się na całego, fantazja, lalalalalala lalalalala.....

Old 08-09-2009, 22:54   #108
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Chciałem tylko nadmienić (Witek nie Magda)iż nie mam nic przeciw dyskusją pod warunkiem że wynika z nich coś konstruktywnego dla dobra ogółu a jak obserwuje idzie to wzupełnie innym kierunku smutne to. Więc naprawde róbmy cos wspólnie dla naszych kochanych czworonogów, zamiast wojować ze sobą i dzielić naszą "wilczą brać". To tyle w temacie wiecej sie nie udzielam bo mie moja połowa zabije
Old 08-09-2009, 23:06   #109
Kamoszka
Ardal Conall

Kamoszka's Avatar

Send a message via Skype™ to Kamoszka

Quote:
Originally Posted by btd View Post
Pojawił się jeszcze zarzut korupcji - kupowania wyników bonitacji/przeglądu młodych. Dawaj, dawaj jeszcze, co się tak ograniczasz.
ej btd a mogę i ja tobie podpasc? Bo bym bardzo chciał...
Jako ten "nowy" uważam że takie tematy sa jak najbardziej potrzebne bo:
1. mlodzi wlasciciele potraktuja to jako przestroge
2. dzieki temu ze dowiedza sie o takich rzeczach i nie dadza sie naciagnac na "cos" co bedzie sie nazywalo bonitacja i przegladem mlodych a wcale nim nie bedzie
3. dzieki temu wyrobia sobie zdanie gdzie jechac a gdzie nie (komu placic za bonitacje/przeglad mlodych a komu za podotykanie psa i wpisanie czegos tam do rodowodu)

zrobilo sie wielkie HALO i bardzo dobrze bo (uwaga z dedykacja dla btd) nie moze byc miejsca dla oszustw i nazywania rzeczy imieniem ktorego nosic nie powinny. Spotkanie psow z miarka - jak najbadziej spoko ale nie nazywajmy tego bonitacja/przegladem mlodych!!!

Dzieki temu że takie sprawy wychodza na jaw, mam ogromna nadzieje, że osoby odpowiedzialne za cale zamieszanie poczują sie choc przez chwile glupio ze oszukaly kika osob.

Po to wlasnie jest forum - mamy sie informowac, doradzac, przestrzegac...

Last edited by Kamoszka; 08-09-2009 at 23:11.
Kamoszka jest offline   Reply With Quote
Old 08-09-2009, 23:21   #110
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Właściwie to ja z się zastanawiam o co to bicie piany. Czesi uznają czeskie bonitacje, Słowacy- słowackie, Czesi potrafią hodować na psach, których (teoretycznie) nie uznaje czeska komisja hodowlana (poradcy) więc i na psach, których bonitacji nie uznają. Każdy kraj robi sobie swoje bonitacje, w ciemno kopiując schemat czeski lub słowacki i licytuje się czyja ważniejszaJ Nie wygląda na paranoję? To jedziemy dalej: nawet bazując na fotkach w bazie widać wyraźnie, ze kod bonitacyjny nijak się nie ma do danego psa. Nie sądzę aby jakikolwiek myślący hodowca wybierał psa na podstawie fotek, tudzież myślący o hodowli przyszły nabywca szczeniaka w ten sposób dokonywał wyboru rodziców swojej przyszłej bazy hodowlanej
I tak samo jak dowolne championaty, kody bonitacyjne są niemiarodajne. Jedynym wyznacznikiem jest sam pies, no chyba że startujemy w wyborach miss/mistera wilczaków w internecie- wtedy tak! Zdjęcie ma jakąś wartość.
Kolejna paranoja to baza, która w założeniu miała pełnić rolę informacyjną , zawierać wiarygodne i istotne dane a stała się śmietnikiem, do którego można wrzucić co się komu podoba. Teoretycznie więc, wchodząc po raz pierwszy i szukając danych o konkretnym psie- widzę to co widzę bez informacji czy bonitacja była legalna czy nie. Sorry ale dla mnie traci to sens. Nie potrafię dzisiaj powiedzieć czy i jaką wartość ma bonitacja, nawet oceny dotychczasowych autorytetów czasem potężnie zadziwiają.
Więc traktuję cała sprawę jak podwórkową bitwę o coś niewartego uwagi. Może gdyby każdy kraj/klub stworzył własny schemat przeglądu hodowlanego (bo akurat coś takiego powinno istnieć w każdej rasie, podobnie jak badania pod katem chorób nękających rasę), jedynie BAZUJĄCY za czeskich czy słowackich regulaminach-wtedy miałoby to sens?
Dzisiejsze kody niestety nie weryfikują psa, stały się jedynie śmiesznym transparencikiem, którym właściciel może sobie wymachiwać (o ile udało mu się zdobyć ten z literką P1) i zakrzyknąć w ferworze jakiejś ostrej dyskusji „a ja mam psa z P1 a Ty tylko z P3” (jak to kiedyś zostało rzucone tu, na forum w obliczu braku innych, racjonalnych argumentów
Papier wiele zniesie, internet również, tylko kto tak naprawdę podchodzi do tego poważnie?
Żal tylko tych „nowych”, którzy ufnie poddają się „wymogom” a padają ofiarą jednej wielkiej manipulacji, festiwalu próżności i bałaganu.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 00:57   #111
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Margo View Post
Grzesiek, jak zwykle jestes bardziej PRowski niz sami organizatorzy... I nie dopisuj mi indeksow, gdy juz wyszlo, ze nie byly wpisane, bo na zadnym forum nie podano poprawnych kodow...
Quote:
Ale OK.... Prosze o podanie skladu komisji hodowlanej i odpowiedz od ceskiego klubu na temat tego, czy spelnione zostaly warunki powodujace jej uznanie... Niestety prawda jest taka, ze nikt z komisji w Czechach nie mial pojecia, ze taka bonitacja ma sie odbyc...
Dziwisz sie, ze sie czepiam, ale wpisanie tych wynikow do rodowodow to zwyczajne OSZUSTWO... To jak malowanie flamastrem pieczatki z wpisem "stawy HD-A"...
Bonitacja NIE ODBYLA sie wedlug czeskich czy slowackich przepisow. Ani polskich, bo takich nie mamy... Nie odbyla sie wedlug ZADNYCH. Przyjechala pani sedzina, pooceniana (nawet jesli podobnie do tego co sie robi w Czechach). Wbila oceny do RODOWODOW... Wybacz, ale teraz zasypiecie nas drukowanymi po domach interchampionami, egzaminami IPO3 robionymi u wioskowych szkoleniowcow? (tfu... tego juz chyba ktos probowal... )
Jesli twierdzisz, ze bonitacja ogranicza sie jedynie do pani sedziny, ktora cos sobie zmierzy i wstuka, to przy nastepnej imprezce i obecnoscia Daivy obiecujemy, ze kazdemu, kto choc raz zaciagnie sie szisza albo nie bedzie parskal przy litewskim miodzie, a ma wilczaka wpiszemy do rodowodu A70 Xv55 Xf109 Of R1 P1 u suki, a A75 Xv55 Xf109 Of R1 P1 do rodowodu psa... Oczywiscie z pewna oplata (na trunki)...
A co ma jedynie czesc polskich CzW miec w rodowodach nieprawedziwe, bo podrasowane - "zabawowe, ale ladnie wygladajace" wyniki bonitacji...
Jezeli uznajemy, ze oszukiwanie jest godne pochwaly... Mamy w Polsce czekoladopodobne championy, bedziemy mieli i czekoladopodobne bonitacje... Gorzej, ze wychodza z tego potem czekoladopodobne wilczaki.....
quote=Margo;234818Na Wolfdogu jestes nie od wczoraj i powinienes wiedziec, ze publikowane sa wyniki wszystkich bonitacji. Nawet tych podworkowych... Pozniej bedzie wyraznie zaznaczone, ktore byly robione wedlug regul, a ktore nie... Choc osobiscie sadze, ze kluby powinny jeszcze zaostrzyc przepisy i jasno napisac KTO ma prawo je robic... Bo jak widze w ringu psa, ktory na bonitacji u czeskiej sedziny ma wpisane A65 (czyli 65 cm wzrostu), a mierzony na wystawie przez sedziego i potem jeszcze asystenta ringowego okazuje sie mic 61cm !!!!! wzrostu to sorry, ale przy takich przekretach to noz sie w kieszeni otwiera...
Niestety masz racje.... wlasnie z tego powodu o jakim jest "afera" o Osieczna... Pierwsza lepsza osoba moze zrobic sobie bonitacje i wpisac wyniki do rodowodow... teraz byl to oboz, niedlugo bedziemy sobie robic bonitacje popijajac kawke na wystawie...
Wlasnie z tego powodu traca na znaczeniu... Kiedys robili je fachowcy, ktorzy wiedzieli jak psy mierzyc, co oceniac... Teraz za oceny zabieraja sie "pierwsi lepsi" przy okazji pierwszego lepszego spotkania... i jest jak jest - kompletna nieznajomosc wzorca, zatajanie podstawowych, wprost KUJACYCH w oczy wad, sedziowane "na kolezanke"....
Oczywiscie dla hodowcow nie ma to wielkiego znaczenia, bo kazdy wie, ktorego sedziego od bonitacji mozna brac powaznie, a ktory to zwyczajny "prawie jak ekspert"... Ale dla osoby poczatkujacej... dla niej nie ma roznicy, czy to wynik z bonitacji Oskara w Trusalovej, czy wynik z Osiecznej... To wpisano i w to wpisano psom do rodowodow... a ze roznica GIGANTYCZNA....
Wybacz Grzesiek - a to CO JEST?
Wiem, ze teraz bedzie burza mozgow w niejednym domu i na nowo przepisywanie kodow do publikacji... Choc tyle dobrze, ze moze pojawi sie "nowa jedyna prawdziwa i oficjalna wersja" w prawidlowej formie...
[/color]
Pani Monika NIE MA PRAWA do samodzielnego przeprowadzania bonitacji!!!! Zostalo je odebrane w wyniku glosowania czlonkow czeskiego klubu - ich decyzja zostala usunieta z komisji hodowlanej. I do dokonywania przegladow potrzebuje "nadzoru" jakiegos czlonka z komisji hodowlanej. A zadnego w Osiecznej nie bylo... To powoduje, ze wyniki sa jakie sa - ale o to przeciez organizatorom chodzilo... Aby mozna bylo pisac taki wyniki, jakich oczekiwano....
Tylko PO CO STALE MAM PISAC TO SAMO???? Tak trudno raz przeczytac i ZROZUMIEC???? Bonitacje ocenia KOMISJA. W Osiecznej NIE BYLO KOMISJI w PELNYM, wymaganym PRZEPISAMI skladzie...
[/color]
Powiedz mi jedno - wedlug ciebie moge teraz wyciagnac rodowod jakiegos swojego szczeniaka i "z dedykacja dla nowego wlasciciela" wpisac mu przyszly kod bonitacyjny"? Ladna pieczatka tez sie znajdzie?
Nie widzisz z tym problemu?
Rodowod jest DOKUMENTEM. Jesli wpisujesz badania to jedynie od weteranarza uprawnionego do wpisu. Jesli wpisujesz wyniki wystaw to musisz je potwierdzic w sekretariacie. Jesli wpisujesz wynik bonitacji to powinna byc to boniotacja PRAWDZIWA. Jasne, ze szopke z bonotacja "aby wygladaja tak fajnie jak ta czeska" moze zrobic kazdy z nas... Kazdy moze to nakrecic na kamere i trzymac sie wersji, ze "skoro nie widac roznicy".... Ale roznica jest i jesli tego nie rozumiesz.... coz... zostaniemy przy slowie "czekoladopodobny"...
[/color]
Jesli sie kogos cytuje to powinno sie napisac zrodlo....
[/color]
Rodowod psa jest dokumentem ZKwP.
[/color]
A skad te informacje...? bo sie Tobie tak wydaje? A nie lepiej sprawdzic i poczytac? Dowiedziec sie, czy piszesz prawde? Jak rozumiem organizatorzy bonitacji w Osiecznej sami nie wiedza i wolicie sie dowiedziec u mnie... Czasu mam malo, ale niech bedzie...
Posuzování psů na bonitaci mohou provádět posuzovatelé s potřebnou kvalifikací. Bonitační komise je nejméně tří členná. Tvoří ji: posuzovatel pro exteriér, poradce chovu a vedoucí bonitace
Wedlug czeskiego regulaminu (slowacki mowi to samo): komisja sklada sie z trzech osob: sedziego, poradcy chowu i osoby prowadzacej bonitacje... Poradca chowu to nic innego jak polski kierownik sekcji. Osoba prowadzaca moze byc nawet przedstawiciel Chin Ludowych, nawet jesli CzW u siebie nie maja...
[/color]
Mylisz sie... Od kilku lat jestem kierownikiem sekcji Grupy I.... Przez lata jednak nie musialam wchodzic do komisji "oficjalnie", bo zawsze mamy w niej Oskara Dore (czlonek slowackiej komisji hodowlanej), a do tego mielismy tam Lucie lub Marcele, ktore pelnia (Marcela pelnila) te fukcje w czeskim klubie, a w tym roku czlonkiem komisji byl glowny poradca czeskiego chowu, czyli Dana...
Pod tym wzgledem regulaminy sa u nas spelnione w 200 %...
[/color]
Alez zostaw innych... to jakie ma sprawozdanie to co innego... i to jakie kraza opinie o tej bonitacji zostawiam tez na boku... Zostawiam sobie fakty...
1) Bonitacja nie miala przepisowej komisji bonitacyjnej - sedzina oceniala "na zywca" - bez osoby konkrolujacej poprawnosc bonitacji - wiec nie spelniala wymogow; nie byla oficjalna.
2) Wynik nieoficjalnej bonitacji zostal wpisany do oficjalnych polskich rodowodow...
3) Kody bonitacyjne nie zostaly prawidlowo zapisane - pojawily sie w formie sprzed (chyba jakis) dwoch lat....
Grzesiek, jeszcze nie tak dawno krytykowales niedociagniecia bonitacji w Czechach czy Slowacji, a teraz bronisz jak lew prawdziwej fuszerki... FUJ... zdanie zmieniasz jak kameleon...
Quote:
Caly problem nie dotyczy juz samej Polski, ale takie pseudo-bonitacje mnoza sie jak grzyby po deszczu...
Quote:
Sam przeglad hodowlany ma sluzyc zbieraniu informacji o populacji - oferowuje dane statystyczne dla hodowcow i komisji hodowlanych... Krotko mowiac same bonitacje sa BARDZO potrzebne... to BARDZO WAZNE...
Niestety tak jak we wszystkim, tak i tu wprowadzono "bonitacje pod sedziego" - zaprasza sie takich, ktorzy daja jak najlepsze oceny naginajac mierzenia, falszujac ich wyniki i zatajajac wady.... Wybacz, ale to nie tylko meczace dla nas hodowcow (wyobraz sobie hodowce, ktory jedzie 1000km do Czech na krycie do IDEALNEGO psa, a na miejscu odkrywa, ze ten pies jest jedynie stopien lepszy od owczarka niemieckiego) i samych komisji (naciaganie wysokosci psow nawet o 5!!!!cm, co kompletnie wypacza cale mierzenia). Ale tez niesprawiedliwe dla samych wlascicieli - bo osoba, ktora pojedzie do ostrego, ale sprawiedligowe sedziego na 100% bedzie miala gorszy kod niz wlasciciel slabego psa, ktory pojechal na sedziowanie do "kolezenskiej sedziny" (ktora kody daje wedlug widzimisie)... Wybacz, ale ja widze rozczarowanie u ludzi kiedy zerkaja, ze ich NA SERIO PIEKNY pies dostaje ocene sporo gorsza od takiego, ktora LEDWIE CO PRZYPOMINA wilczaka...
Wiem, ze macie juz dosc wojen forumowych, ale beda tak dlugo jak ludzie bede probowali ukrywac maniupulowanie wynikami pod przykrywka "prawie-oficjalnosci"....
quote=Margo;234835Bo fantazja, fantazja, bo fantazja jest od tego, aby bawić się, aby bawić, aby bawić się na całego, fantazja, lalalalalala lalalalala.....

Małgosiu tak jak już wspomniałem sam osobiście liczyłem indeksy wszystkim psom i przy mnie je P. Monika wpisywała w karty bonitacyjne, tak samo jak kody bonitacyjne. Zatem wiem, co było tam napisane i proszę Cię po raz kolejny abyś mnie nie obrażała. Wiem jakie wyniki mają pozostałe psy do, których danych nie masz dostępu i mieć nie będziesz do momentu jak nie zrobią tego właściciele. Więc wstawienie wyników Bonitacji z Osiecznej do bazy było tylko i wyłącznie Twoją inicjatywą. Zresztą sama je tam wstawiłaś z błędami na początku. Teraz wiem w jakim celu. Dla Twojej informacji - nie wszystkie kody w Osiecznej były tak dobre jak te z Późnej.
Tak jak już też wspomniałem w Polsce nie ma obowiązku bonitacyjnego i ja osobiście mam to gdzieś, kto uzna bonitacje przeprowadzoną w Osiecznej bo nikt o takie uznanie nikogo nie prosił. Nawet Ciebie nikt o to nie prosił.
Lecz po takich zarzutach to nawet ja się czuję mocno urażony zarówno moim czekoladowym championem jak i czekoladową bonitacją. Jednak jeśli chcemy być tak szczegółowi jak robisz to sama i też stwierdzę, że nie chcę się czepiać, ale :
1. 30-08-2009 - Komisja bonitacyjna : O. Dóra (SK), D. Matušincová (CZ), M. Peron (PL) - która komisja, czeska, polska czy słowacka zatwierdziła taką bonitację.
A64 Xv54.7 Xf104.7 Oh R1 P3 – czy to nie jest wada dyskwalifikująca. Wzorzec stanowi jasno pies minimum 65 cm.
2. 01-05-2009 - Komisja bonitacyjna: O. Dóra (SK), D. Matušincová (CZ) & P. Kalchofner (DE) , kody w bazie podane bez indeksów. Podobno jest to wymogiem od dwóch lat.
3. 05-09-2009 - Komisja bonitacyjna: Daiva Rimaityte (LT), A. Kochan (PL), J. Juskeviciute & J. Rancyte (LT) , która komisja czeska czy słowacka, a może polska zatwierdziła taką bonitację. Czy hodowca nie powinien oceniać i bonitować wszystkich psów pochodzących z własnej hodowli. Czy nie jest to konflikt interesów i nawet większy jak w przypadku, kiedy robi to zaprzyjaźniony sędzia. Która z tych osób ma uprawnienia czeskiej czy słowackiej komisji hodowlanej.
4. 11-10-2008 - Komisja bonitacyjna: Daiva Rimaityte, Deimante Vaitauskaite, Jurate Rancyte (LT) , która komisja zatwierdziła tą bonitację. Czy nie jest to ponowny konflikt interesów. Która z tych osób ma takie uprawnienia.
5. 16-07-2009 - Komisja bonitacyjna: D. Rimaityte (LT), jednoosobowy skład komisji bonitacyjnej. Ponownie zapytam o uprawnienia.
6. 23-05-2009 - Komisja bonitacyjna: O. Dóra (SK), ponownie jednoosobowa komisja bonitacyjna i na dodatek kody podane bez indexów.
7. 25-04-2009 – Bonitacja w Jevisovicach na której Czambor dostał wpis bonitacyjny w rodowodzie. Jakie prawo w takim razie ma czeski klub do dokonywania wpisów w rodowodzie polskiego psa.
8. 31-08-2008 - Komisja bonitacyjna: O. Dóra (SK), D. Rimaityte (LT), M.Pluharová (CZ), Czambor w wieku 10 miesięcy ma mierzoną wysokość 70 cm. Przez następne 12 miesięcy pies nie rośnie, lub zmienia mu się położenie kłębu. Pozostawiam wybór czytającemu.

To masz częściowo odpowiedź na swoje pytania

Postawiłaś Małgosiu po raz kolejny poważne zarzuty i jeden nie wybaczalny jakim jest oszustwo.
Obraziłaś mnie i kolejne osoby z tego forum.
Ja bardzo zastanawiam się nad tym czy nie oddać sprawy pod obrady ZKwP jak i Sądu z powództwa cywilnego za naruszenie mojej godności osobistej.
Podałaś masę nieznaczącej treści , zaprzeczając sama sobie we wcześniejszych wypowiedziach.
Nie podałaś żadnego konkretnego argumentu na którym mogła byś podeprzeć to co piszesz.
Czy dla Ciebie to naprawdę ma tak kolosalne znaczenie czy pierwsze było jajko czy kura.

Przepraszam wszystkich nowych właścicieli, którzy muszą to czytać ale ja też kiedyś byłem nowy i miałem wielkie ambicje. Chciałem zjednoczyć środowisko, stworzyć klub, chciałem aby to forum było pomocą dla nowych, którzy będą mogli zgłosić się z każdym problemem i nie zostać wyśmianym. Chciałem wiele i chyba za wiele bo pewne osoby poczuły się zagrożone. Dużo czasu zajęło mi nakłonienie Ewy Bednarskiej, Eli Wojtko aby usiadły z Tobą do wspólnego stołu i zaczeły konstruktywne rozmowy na temat przyszłości rasy. Jednak Ty to odrzuciłaś i zrobiłaś z tego taką samą farsę jaką chcesz zrobić teraz. Mam o to wielki żal, ale i zrozumienie.

Proszę Cię abyś sobie darowała dalsze uwagi pod moim kątem i oszczerstwa.
Jak napisałem wcześniej temat uznaję za zamknięty do momentu wyjaśnienia zarzutów przez polski, czeski i słowacki związek kynologiczny wraz z tamtejszymi klubami rasy.
Rozwiążemy raz na zawsze problem polskich bonitacji oficjalnie.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 08:39   #112
Marcin L.
Junior Member

Marcin L.'s Avatar

niestety nie dałem rady przeczytać tego wszystkiego co tutaj zawarte jest w tym temacie - a może powinienem bo zaczęło się po moim poście ...

mam wilczaka od ponad roku i to tylko jednego, więc uważam się za "młodego" i przeglądając ten temat bo czytać wszystkiego nie mam chęci i siły dochodzę do wniosku - skoro bonitacja, przegląd młodych czy cokolwiek innego nie jest obowiązkowe to nie ma sensu tego robić! I akurat nie mamy się czego wstydzić, bo kod Bariny jest bardzo dobry a miarkę tylko powąchała i nie zrobiło to coś na niej żadnego wrażenia.
hm tylko po co mi to jak teraz po przejrzeniu tego wątku hasło "bonitacja" będzie mi się kojarzyło "wymiotnie".

Prześwietlenie łokci też jest nieobowiązkowe - zrobiliśmy je dla spokoju, a ten przegląd dla frajdy.
Dużo bardziej cieszy mnie, że kiedy idziemy z Bariną przez miasto, jesteśmy w miejscu gdzie jest pełno ludzi, a ona nie ma ogona pod brodą, każdy może do nas podejść i my do każdego, nie jest agresywna i wiecznie uśmiechnięta. Z tego jestem dumny.

Pozdrawiam
Marcin L. jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 11:08   #113
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Grzesiek, daruj sobie ta megalomanie i twierdzenie, ze wszystko toczy sie wokol Ciebie i zacznij wreszcie CZYTAC ZE ZROZUMIENIEM! Bo jeszcze chwilka a dowiemy sie, ze to jawny atak na Ciebie, bo ty robiles to bonitacje, a Monika jedynie asystowala....

Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
Więc wstawienie wyników Bonitacji z Osiecznej do bazy było tylko i wyłącznie Twoją inicjatywą. Zresztą sama je tam wstawiłaś z błędami na początku.
Chyba zartujesz? Wyniki zostaly wstawione tak JA TY SAM JE PODALES. I jak podala je Ewa Bednarska... NAPISALES BLEDNIE -> to blednie zostalo wstawione... Nie wmawiam nam prosze, ze mamy zbiorowe omamy...

Quote:
Tak jak już też wspomniałem w Polsce nie ma obowiązku bonitacyjnego i ja osobiście mam to gdzieś, kto uzna bonitacje przeprowadzoną w Osiecznej bo nikt o takie uznanie nikogo nie prosił. Nawet Ciebie nikt o to nie prosił.
Dziekuje. To konczy caly temat....
Teraz prosze o wytlumaczenie dlaczego wyniki takiej bonitacji zostaly wpisane do rodowodow?
Old 09-09-2009, 11:12   #114
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Send a message via Skype™ to Joanna

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Właściwie to ja z się zastanawiam o co to bicie piany.
Może w celach reklamowych? Nieważne, jak mówią, byle mówili?
W każdym razie nie jestem przekonana, że ktokolwiek po takiej "dyskusji" jest w stanie odebrać treść tego wątku jako informacyjną i edukacyjną

Quote:
I tak samo jak dowolne championaty, kody bonitacyjne są niemiarodajne.
Ja kilka lat temu byłam naiwną blondynką i sądziłam, że bonitacje mają jakąś wartość (poza spełnieniem wymogów przepisów hodowlanych). Niestety, ilość bardzo wpłynęła tutaj na jakość. Ale to powinno być oczywiste dla większości z nas. W końcu mamy rozumki i powinniśmy ich używać.

Świadomość tego faktu nie wpływa na to, że bywam nielicho wkurzona jak widzę, że pies, którego nie raz widziałam na żywo i który nie jest w stanie normalnie zachować się w mieście (w którym mieszka) i na wystawie (mimo, że wystawiany jest często) otrzymuje kod P3 a nie P14! Coś takiego to nie jest różnica 1 cm wzrostu i ew. błędu pomiaru!
Wkurzam się ale wyciągam wnioski.

Quote:
Kolejna paranoja to baza, która w założeniu miała pełnić rolę informacyjną , zawierać wiarygodne i istotne dane a stała się śmietnikiem, do którego można wrzucić co się komu podoba.

Rozumiem brak czasu administratorów bazy ale, w mojej opinii, nie usprawiedliwia on zaniedbania w tak kluczowych kwestiach. Informacja "kiedyś to się zmieni i będzie wiadomo, które bonitacje spełniły formalne wymogi, a które nie" "nieco" mną wstrząsnęła.

Quote:
Dzisiejsze kody niestety nie weryfikują psa, stały się jedynie śmiesznym transparencikiem, którym właściciel może sobie wymachiwać (o ile udało mu się zdobyć ten z literką P1) i zakrzyknąć w ferworze jakiejś ostrej dyskusji „a ja mam psa z P1 a Ty tylko z P3” (jak to kiedyś zostało rzucone tu, na forum w obliczu braku innych, racjonalnych argumentów
Quote:
Papier wiele zniesie, internet również, tylko kto tak naprawdę podchodzi do tego poważnie?

No cóż, miło jest się podzielić z innymi swoim zadowoleniem. Przecież na tym opierają się wszystkie relacje z wystaw itd.

Quote:
Żal tylko tych „nowych”, którzy ufnie poddają się „wymogom” a padają ofiarą jednej wielkiej manipulacji, festiwalu próżności i bałaganu.
Sami sobie ten bałagan tworzymy. Na przykład tu i teraz tą dyskusją. Wystarczyło, aby ktoś wiedzący napisał, czym różnią się od siebie bonitacje w krajach, gdzie są wymagane do uzyskania praw hodowlanych i jak to się ma do nas - właścicieli w Polsce. I to, teoretycznie, powinno wystarczyć wszystkim zainteresowanym bonitowaniem psa do rzeczowej analizy. W końcu każdy, wybierając się na bonitację, może potwierdzić u organizatora istotne szczegóły i samodzielnie ocenić jakość komisji.
Zamiast tego mamy "bonitacja nie będzie wpisana do bazy, bo jest nielegalna", potem "jest wpisana, ale...", odwołania do jakiś innych bonitacji. Sprawa generalnie zajmuje wszystkich, poza głównym organizatorem, który - jak widzę - zupełnie nie jest zainteresowany rozmową na forum publicznym.
Ja wyciągam wnioski ale, oczywiście, nie wątpię, że każdy zainteresowany, który zwróci się do źródła (tj. osoby odpowiedzialnej za bonitację w Osiecznej), otrzyma stosowne wyjaśnienia.
Old 09-09-2009, 11:53   #115
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Quote:
1. 30-08-2009 - Komisja bonitacyjna : O. Dóra (SK), D. Matušincová (CZ), M. Peron (PL) - która komisja, czeska, polska czy słowacka zatwierdziła taką bonitację.
A64 Xv54.7 Xf104.7 Oh R1 P3 – czy to nie jest wada dyskwalifikująca. Wzorzec stanowi jasno pies minimum 65 cm.
Odpowiadam, bo pojawila sie bonitacja naszego psa i tylko do tego sie odnosze.
W zeszlym roku robilam Jabberowi przeglad w Hroncu i pies mial namierzone 66cm wzrostu - http://wilczyomen.pl/images/dokument...onec_2008.jpeg
W zwiazku z tym, ze mialam zatwierdzona zgodnosc ze wzorcem, w tym roku zglosilismy sie na bonitacje - glownie, zeby zobaczyc jak wypadnie w tescie charakteru.
Na bonitacji namierzono mu 64cm i mocno nas to zdziwilo.

Rowniez bylam zainteresowana jak to jest z tym P3 i P14 - pytalam o to po bonitacji.
Uslyszalam, ze dopuszcza sie odchylki od wzorca o 1-2cm.
Podejrzewam, ze chodzi tutaj o ewentualne bledy przy wykonywaniu pomiaru.

Quote:
8. 31-08-2008 - Komisja bonitacyjna: O. Dóra (SK), D. Rimaityte (LT), M.Pluharová (CZ), Czambor w wieku 10 miesięcy ma mierzoną wysokość 70 cm. Przez następne 12 miesięcy pies nie rośnie, lub zmienia mu się położenie kłębu. Pozostawiam wybór czytającemu.
Nasz pies jakims cudem zmalal 2cm w ciagu ostatniego roku!!!!

Dlatego w tym momencie zmalal dla mnie takze sens robienia bonitacji. Troche za duze sa te rozbieznosci.
Tak naprawde jedyna sensowna bonitacja to taka, ktora u calej populacji psow przeprowadzalaby ta sama osoba, ta sama miarka, w tym samym miejscu i w tym samym wieku. Do tego, najlepiej, zeby nie byl to hodowca, ani znajomy - tylko osoba bezstronna. Tylko taka bonitacja mialaby sens.

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 12:58   #116
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Grzesiek, daruj sobie ta megalomanie i twierdzenie, ze wszystko toczy sie wokol Ciebie i zacznij wreszcie CZYTAC ZE ZROZUMIENIEM! Bo jeszcze chwilka a dowiemy sie, ze to jawny atak na Ciebie, bo ty robiles to bonitacje, a Monika jedynie asystowala....
Quote:
Widzisz Małgosiu to nie jest mój problem. To nie ja chce aby wszystko się kręciło wokół mojej osoby i nie ja chce być naj, naj, naj naj.
Ja czytam ze zrozumieniem tak samo jak większosć na tym forum.
Ja jasno i wyraźnie napisałem jaka była moja rola przy bonitacji. Powtórze to jeszcze raz - Wziołem w niej udział i pomagałem P. Monice przy wyliczaniu indeksów psów. Na tym się to skończyło.

Quote:
Chyba żartujesz? Wyniki zostały wstawione tak JA TY SAM JE PODALES. I jak podała je Ewa Bednarska... NAPISALES BLEDNIE -> to blednie zostało wstawione... Nie wmawiam nam proszę, ze mamy zbiorowe omamy...

Przedstawię w porządku chronologicznym:
1. Wynik przeglądu młodych wstawił na forum Marcin. Były zaczepki.
2. Wynik z bonitacji wstawiła Ewa od K-lee.
3. Wynik z bonitacji podałem ja tylko swojego psa.
4. Pojawiły się wyniki w bazie danych tych 3 psów i dodatkowo jeszcze jednego z błędem. ( było P1 co jest nieprawdziwą informacją. )
5. Basia sprostowała wynik Barsy na forum.
6. Ewa Bednarska wstawiła wyniki na swoją stronę.
7. Wyniki zostały skopiowane z jej strony i poprawione.
8. W bazę zostały wstawione wszystkie pozostałe psy biorące udział w bonitacji i przeglądzie młodych ze strony Eli, bez podania wyników, bo ich nikt nie opublikował.

Wszyscy podali wynik bonitacyjny bez rozszerzenia go o indeksy.

Nie wiem, kto w tym momencie sobie żartuje i chce zinterpretować fakty do swojego wizerunku.

Nikt nie prosił nikogo o wstawienie wyników bonitacji z Osiecznej do bazy, ponieważ każdy doskonale wiedział, jakie jest Twoje stanowisko w tej sprawie. Dałaś temu wystarczający upust we wcześniejszych postach. Wszyscy byliśmy mile zaskoczeni, ze takie wyniki się znalazły.
Teraz wiem, dlaczego.

Dziekuje. To konczy caly temat....
Teraz prosze o wytlumaczenie dlaczego wyniki takiej bonitacji zostaly wpisane do rodowodow?[/quote]

Dziękuje, ze kończysz temat, bo jego dalsze omawianie jest bez sensu.
Przynajmniej do momentu oficjalnego załatwienia sprawy, o czym pisałem wcześniej.

Wiem, ze nie dostanę też odpowiedzi na masę pytań, jakie zadałem w tym temacie, bo nie jesteś w stanie mi na nie odpowiedzieć. Jednak ja zachowam się inaczej i odpowiem Ci na Twoje zarzuty najlepiej jak potrafię ze swoją wiedzą.

Bonitacja została przeprowadzona przez czeską sędzinę, która ma uprawnienia na rasę czechosłowacki wilczak, jest sędzią międzynarodowym podległym FCI. Ma prawo dokonywać wpisu w rodowodach na takiej samej podstawie jak robią to sędziowie czescy, każdej osobie przyjerzdzającej z Polski. Tak jak napisałem już wcześniej bonitacja nie ma żadnego znaczenia poza informacją dla właściciela o jego psie. Gdyby hodowcy mieli wybierać psy na podstawie wpisanych kodów bonitacyjnych to nie kryli by psami już z P5 , a sama takim psem kryłaś swoją sukę. Więc w tym przypadku nie kod bonitacyjny miał tutaj znaczenie w doborze reproduktora. Zwłaszcza, ze ten reproduktor nie spełnia minimum wzrostowego zgodnego ze wzorcem. Kazdy sędzia ocenia na bonitacji wg swoich preferencji i nigdy i nigdzie nie da się uniknąć powiązań personalnych, hodowlanych.
Dla mnie większym problemem jest kiedy sędzia robi sobie bonitację bez nadzoru obiektywnego sedziego psom pochodzącym z własnych hodowli.
Nie mozesz wmawiać ludziom, ze bonitacje w Polsce są robione pod nadzorem ZKwP, ponieważ nie ma takiego obowiązku i związek nie ma prawa w to ingerować, nakazywać czy zakazywać czegokolwiek.
Nie masz prawa mówić ludziom, ze bonitacja jest asygnowana przez kluby pochodzenia rasy, bo one jej nie zlecają, nie płacą za tą bonitację , a wzajemne uznawanie wyników jest w tym momencie zupełnie inną sprawą i w tym temacie marginalną.
Old 09-09-2009, 13:13   #117
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by sssmok View Post
Odpowiadam, bo pojawila sie bonitacja naszego psa i tylko do tego sie odnosze.
W zeszlym roku robilam Jabberowi przeglad w Hroncu i pies mial namierzone 66cm wzrostu - http://wilczyomen.pl/images/dokument...onec_2008.jpeg
W zwiazku z tym, ze mialam zatwierdzona zgodnosc ze wzorcem, w tym roku zglosilismy sie na bonitacje - glownie, zeby zobaczyc jak wypadnie w tescie charakteru.
Na bonitacji namierzono mu 64cm i mocno nas to zdziwilo.

Rowniez bylam zainteresowana jak to jest z tym P3 i P14 - pytalam o to po bonitacji.
Uslyszalam, ze dopuszcza sie odchylki od wzorca o 1-2cm.
Podejrzewam, ze chodzi tutaj o ewentualne bledy przy wykonywaniu pomiaru.

Nasz pies jakims cudem zmalal 2cm w ciagu ostatniego roku!!!!

Dlatego w tym momencie zmalal dla mnie takze sens robienia bonitacji. Troche za duze sa te rozbieznosci.
Tak naprawde jedyna sensowna bonitacja to taka, ktora u calej populacji psow przeprowadzalaby ta sama osoba, ta sama miarka, w tym samym miejscu i w tym samym wieku. Do tego, najlepiej, zeby nie byl to hodowca, ani znajomy - tylko osoba bezstronna. Tylko taka bonitacja mialaby sens.
Dziękuje Aniu i przepraszam, ze użyłem własnie Twojego psa ale było to celowe bo wiedziałem, ze pies zmalał w ciągu roku tak samo jak mój nie urósł. Niestety musiałem zaznajomić się z wszystkimi bonitacjami jakie zostały przeprowadzone na przestrzeni ostatnich lat i takich przypadków nieścisłości jest dużo.
Zgadzam się z Tobą z Joanną i Gagą, że nie ma sensu robienia bonitacji tak jak one wyglądają. Jednak to nie jest wina miarki bo wszystkie zostały dopuszczone. Oczywiście w pomiarach zawsze znajdą się granice błędu bo nikt tak naprawdę nie jest w stanie wymierzyć psa idealnie co do centymetra . Powodów jest wiele i często w kodzie podawany jest np przyblizony lub zgodny z kartą bonitacyjną zakres wzrostu psa.
Tak naprawdę to nie ma to większego znaczenia.

Od dawna traci to na znaczeniu tak samo jak i inne kwestie.
Old 09-09-2009, 14:09   #118
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Quote:

2. Wynik z bonitacji wstawiła Ewa od K-lee.
Sprostuję tylko, że podałam wynik z przeglądu młodych, a nie z bonitacji.

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 14:18   #119
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel

Nie jestem w komisji hodowlanej czeskiego klubu, ale tu tu sa moje notatki :

1. Od bonitaciji jesiennej 2008 musa byc w kodu bonitacyjnym indexy formatu. To bylo zaaprobowano na konfenciji klubowej 14.6.2008 (punkt 3.3. protokolu - http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...tent&Itemid=78). Take sa regulaminy bonitaciji KCHČSV w Czechach.

2. Ing. Monika Soukupová nie jest oficyalnym reprezentantem czeskiego Klubu. Jest tylko sedziem.

3. Bonytacja prowadzona wedlug regulaminow czeskich bez indexu formatu w kodu bonitacyjnym, jest prosto niewazna. Regulaminy bonitacji slowackiej nie maja jeszcze indexy formatu w kodu, ale jest tam trocha inny test charakteru.

4. Bonitacje nieprowadza tylko sedzia. Wedlug regulaminu (http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...tent&Itemid=75) muszy byc minimalnie 3 czlonkowa komisja - sedzia, konsultant hodowli i kierownik bonitacji.

Ostatny przypisek - Ing. Monika Soukupová w preszlosci byla w komisji hodowlanej, ale ostatnie 4 lata jest s klubiem w konfliktu. W przeszlosci byla angazowana na 99% tylko w klubie Czeskim, dzis probuje jechac po Europie i robic sedzia na wystawach i bonitacjach bez delegowania Klubiem czeskim. Tak samo jest i takze bywaly czlonek komisji hodowlanej Jindřich Jedlička.

W Polsce nie jest oficyjalny Klub CsW, i nie sa regulaminy hodowlane, takze mozno robic, co kdo mysli. Ale niech sa nieprezentuje jakas "bonitacja" za bonitacje "czeska". To tylko moj pomysl.

I przepraszam za moja polszczyzna !!! Dzieki

Pavel

Last edited by Pavel; 09-09-2009 at 15:07.
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 14:19   #120
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Bonitacja została przeprowadzona przez czeską sędzinę, która ma uprawnienia na rasę czechosłowacki wilczak, jest sędzią międzynarodowym podległym FCI. Ma prawo dokonywać wpisu w rodowodach na takiej samej podstawie jak robią to sędziowie czescy, każdej osobie przyjerzdzającej z Polski. Tak jak napisałem już wcześniej bonitacja nie ma żadnego znaczenia poza informacją dla właściciela o jego psie. Gdyby hodowcy mieli wybierać psy na podstawie wpisanych kodów bonitacyjnych to nie kryli by psami już z P5 , a sama takim psem kryłaś swoją sukę. Więc w tym przypadku nie kod bonitacyjny miał tutaj znaczenie w doborze reproduktora. Zwłaszcza, ze ten reproduktor nie spełnia minimum wzrostowego zgodnego ze wzorcem.

No wlasnie tu jest pies pogrzebany.... Widzisz, dzieki PORZADNEJ bonitacji Irana wiem, ze pies ten ma 64 cm i swiadomie go uzylam... Bo wiem JAKI JEST i co niesie i jakie ma WADY. A rzeczywiscie nie uzyje zadnej z P1 czy P5 z Osiecznej, bo sa to psy o wiele slabsze wzgledem wzorca niz ten "P5"-tkowy Iran (czyt: maja wiecej wad, choc nie wpisanych)...

Masz racje, ze hodowcow sie nie zmyli - o tym pisala Gaga i o tym pisala Joanna. Dlatego ten "dobry" Iran ma wiecej miotow (i bedzie mial jeszcze wiecej) niz te "doskonale" psy z Osiecznej... Na hodowcow wplywu to nie ma zadnego... Przyznam, ze jedyne wyniki jakie dla mnie maja jakas wartosc to te robione przez Oskara i Daive - po prostu wiem, ze nie naciagaja psow, nie podrasowuja im wzrostu, formatow, czy indeksow. Ze jesli cos wpisza to ten pies to ma... Ze w realu nie okaze sie 5 cm mniejszy, oko czarne, a ucho jak u krolika... Jesli pies bedzie mial siodlo zamiast gornej lini to bedzie to w opisie lub poznamce. Ze jesli bedzie mial fatalne katowanie to je wpisza....

Fakt, pod tym wzgledem jest to wojna o zlote kalosze soltysa...

ALE NIE O TO CHODZI....

Dlugo toczyles walke, ze bonitacje nie sa przeprowadzane profesjonalnie. Ze sa niedociagniecia, ze niektorzy sedziowie nie maja pojecia jak oceniac. Ze bonitacje (z powodu fuszerek) coraz mniej mowia o samych psach... A teraz sam bierzesz udzial w tym procederze - zamiast poprawiac sytuacje, zamiast dazyc do ostrzejszej (I PODOBNEJ) oceny wszystkich psow - stajesz murem za zapraszaniem sedziow takich, ktorzy daja jak najlepsze oceny i przymykaja oczy nawet na ewidentne bledy...

Masz racje, ze bonitacja nie jest u nas potrzebna. Ale widze, ze nie masz pojecia po co sie ja robi... To nie egzamin, nie ladny papierek. Nie zaliczenie hodowlanki... Bonitacja ma na celu zbieranie informacji o populacji psow - mierzy sie i sprawdza osobniki - dane te ida do wspolnej bazy na podstawie ktorej planuja sie hodowle CzW. Teraz np bedzie zmieniany wzorzec rasy i zmiany powstana na podstawie danych uzyskanych z wynikow bonitacji. Jakie sa dane z takich pseudobonitacji? Wiesz ile jest pominietych psow z nieprawidlowa linia grzbietu, francuska postawa przednich konczyn? W Czechach nietypowe glowych nie sa NIGDY oznaczane (a jesli pies nie przypomina wilczaka to zawsze jest to CZYMS spowodowane - linia nosa, glowy, lukami brwiowymi, uszawieniem oczu)? Do ilu psich glow przyczepiono sie ww Osiecznej ze sa "inne" (skoro widtza to nawet poczatkujacy wlasciciele to jak mogla tego nie zauwazyc doswiadczona sedzina?)? Ile psow mialo wpisane otwarte kaciki? Gdzie wpisano nieprawidlowe proporcje glowy (bo ile bylo takich o zbyt krotkich kufach to widzi kazdy)? Ile ma wpisane przekatowanie konczyn - mimo, ze mieliscie tam min. jednego psa z katowanie KROLIKA?

Myslisz, ze to krytyka samej bonitacji w Osiecznej? Nie. Ja twierdze, ze swiadomomie, specjalnie pod psy ktore odbiegaja od wzorca, zamowiono czeskiego sedziego, ktory tych wad nie wpisywal. A aby bylo pewne, ze sedziemu nikt nie bedzie w tym "wybielaniu psow" przeszkadzal to nie zaproszono zadnego poradcy chowu - gdyby pojawila sie tam np. Dana to kody bonitacyjne bylyby o wiele gorsze (poprzez wpisanie wad, ktore te psy rzeczywiscie posiadaja, a ktore zostaly w Osiecznej pominiete). Bonitacja nie byla przeprowadzona wedlug czeskiego regulaminu wlasnie dlatego, ze organizatorzy chcieli tego uniknac.... Bonitacja nie miala byc SOLIDNA - miala byc taka jaka miec chcieli...

I tego dotyczy moja krytyka, a jesli widzisz reakcje innych na tym forum - wyciagneli dokladnie te same wnioski..

Last edited by Margo; 09-09-2009 at 14:24.
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules