![]() |
![]() |
|
Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
VIP Member
|
![]()
Daiva- glowne zdziwienie w sedziowaniu INki wywolala jej ocena kontaktu. Dotad forsowane patrzenie w oczy, ktore od zawsze uwazam za oszustwo
![]() Nie ukrywam ze to jest dla mnie bardzo sensowne podejscie, bazujace na PRAWDZIWYM kontakcie a nie wypracowanym ulozeniu ciala przez szkolenie na zarcie czy pilke. ![]() Oczywiscie roznic jest wiecej ale to wydaje mi sie najmilsze ![]() Oczywiscie Polacy zawsze musza namieszac i zamiast sensownie polaczyc to co wprowadzila u nas Maria Kuncewicz z tym co maja wypracowane Skandynanowie i stworzyc naprawde przejrzysty regulamin..placza nie wiadomo po co... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Moderator
|
![]()
Kurde, narescze cos dobrego w sedziowaniu a juz nie chca tego uzywac. Ale moze da sie to zalatwic. (mam nadzieje, bo ja bardzo to wszystko obserwuje poniewasz dostalam pozwolenie o wprowadzienu OB na Litwie i tylko od mnie beda zalezec jak bedzie projekt OB wygliadac u nas)
wedlug mnie tez to chodzenie z przyklejona glowa do nogi i patrzenie na przewodnika niepatrzac co dzieje sie pod nogami jiest glupio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Senior Member
|
![]()
Patrzenie w oczy MOZE byc nienaturalne i tak wyglada dla mnie np praca naszego Mistrza Polski, jest to posuniete do absurdu, pies moze walnac czolem w slup ale oczu nie odwroci
ale moze podkreslac wiez przewodnika z psem :P i wygladac bosko! patrz np praca Ashleya (sznaucera olbrzyma) Inki nie krytykuje patrzenia (byloby to smieszne bo zobaczycie na Mistrzostwach jest to STANDARD) ALE SZTUCZNOSC I nie mieszajcie ludziom w glowach, najpierw zachwyty a potem zmiana frontu! Z Wilczakiem trudno jest NA ZAWODACH (bo na treningach pewnie nikt nie ma problemu) utrzymac kontakt wzrokowy ale to nie powod by rezygnowac czy krytykowac system francuski ![]() Nie ma nic piekniejszego jak wpatrzony pies ![]() I niech ktos powie ze to jest sztuczne :P ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
VIP Member
|
![]()
u la la..znowu kwiecista fanatzja kogos poniosla.. .wiec ja zmykam z tego tematu. fantastow jakos nie trawie ...bleeeee
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Moderator
|
![]()
Ori ile ja zauwazylam z obserwowania wilczakow, a myszle juz jakas praktyke mam, nawet filmowana, to wilczak patrzy na swojiego Pana, ale tylko milisekunde tak czas od czasu ale nie zawsze i nie chodzi jak podkrecony i wytrenowany kolcztaka ON'ek.
Ja wiem jakim sposobem mozna wyszkolic tak psy-jieden albo to zwarjowany aporter albo drugy-kolcztaka i pies boji sie nie patrzec na Pana i dla tego tak chodzi. Ja kiedy patrzylam filmiki z Harka zauwazylam ze ona patrzi na mnie po wilczemu-czuje mnie calym korpusem, odczuwa moje ruchy i zerka na mnie krotko ale czesto, taki wies-"szybko popatrzymi na Pani i znowu patrzymi co tu dzieje sie okolo nas". To moze dla tego zawsze dostaje 10 puntkow na normalne i piekne chodzenie przy noge z Harka. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Junior Member
|
![]()
Ori - dzięki za wrzucenie na forum treści regulaminu, który był podczas zawodów w Sopocie. Zabieram się za czytanie
![]() Niestety nie zmieni to faktu, że jak zwykle u nas są rozbieżności - ciekawa jestem, czy kiedykolwiek dojdzie do ustalenia wspólnego zdania, czy tradycyjnie coś nagle pojawi się odgórnie. Tak jak to miało miejsce np. podczas ustalania testów psychicznych dla belgów ... Co do kontaktu wzrokowego, po burzliwych dyskusjach na psach sportowych, niestety ale muszę przyznać rację, że generalnie ten kontakt tak czy inaczej jest wymuszony. Jedni wymuszają kontakt wzrokowy bodźcami takimi jak kolczatka, obroża elektryczna, a inni - zabawką, czy smakołykiem. Pies albo unikając negatywnych bodźców patrzy w twarz przewodnikowi albo oczekując nagrody. Mi osobiście też nie podoba się kontakt wzrokowi taki, który sprawia wrażenie, że pies idzie ze sztywno uniesioną głową. Tak naprawdę poznałam tylko jednego psa-sukę maliniaka, która będąc 4-miesięcznym szczeniakiem była niesamowicie zainteresowana kontaktem z człowiekiem. Trochę sprawdzałam jej zachowanie i o dziwo nie interesowało ją nic poza patrzeniem w twarz czlowieka, który wydawał jej kolejne polecenia ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Moderator
|
![]()
A to ten terwik od Redas, (o nim mowilam w Lazne) tez sam patrzy na swojiego pana, bo uwielbia pracowac.
![]() p.s. poprawe-to Gaga dodala, ale moze Ori wie cos wencej, tez czekami na jakies nowinki o regulaminu |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Member
|
![]()
Rzeczywiście jeśli chodzi o ocenę róznych ras psów, to obedience nie okazało się dużym przełomem. Mówiło się o ocenie psów z uwzględnieniem charakterystyki danej rasy, a ostatecznie okazuję się, że od wszystkich psów wymagane jest to samo: bezwarunkowe patrzenie się w oczy przewodnika. NIe szkodzi, jeśli będzie to wbrew naturze danej rasy... Dlatego nie dziwi fakt, że światowa czołówka w tej dyscyplinie składa się głównie z borderów i belgów.
![]() |
#30 | |
Moderator
|
![]() Quote:
a to kto teras sedziuje w Pl-te ktory duzo lat sedziowali ON'y, to oczywisz cie ze "stara" praca najwencej podoba sie i tyle. potrzebna jiest rewoliucja ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#31 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Ale nie przesadzajmy, bo z Twojej wypowiedzi wynika, że wilczaki nie potrafią utrzymać stałego kontaktu wzrokowego. Bawiłam się w Lazne z paroma wilczakami, które myślę, że przy dobrym trenerze dałyby się spokojnie nakręcić na zabawkę, za którą patrzyłyby pięknie w nasz pyszczolec wykonując polecenia. Na pewno wiele potów byłoby wylanych zanim uzyskałoby się wymagany efekt, ale wszystko jest do zrobienia. Wilczaki są dosyć niezależne i mają niejednokrotnie własne zdanie (tak jak moja suka ![]() ![]() Patrzę trochę z boku, więc niekoniecznie moja ocena może być obiektywna :P Trochę odbiegliśmy od tematu, ale chyba moderator da nam żyć za mały off-topic ![]() Odbiegając jeszcze bardziej od tematu. Ostatnio oglądałam kasetę z jakiś zawodów obedience i szczerze mówiąc to co mi się "rzuciło" najbardziej w oczy, to kontaktu wzrokowego dla mnie tak naprawdę nie było. Psy szły z głowami uniesionymi w góę - tak jak świeca. Mam nadzieję, że u nas nie dojdzie do takiego "wynaturzenia" ... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Senior Member
|
![]()
Oczywiscie u wiekszosci psow patrzenie w oczy jest wymuszone (wyuczone), ale idac dalej tym tokiem myslenia... kazde cwiczenie jest wymuszone
![]() -wymuszone jest chodzenie przy nodze, bo naturalne jest bieganie z przodu i wachanie terenu -wymuszone jest przywolanie, bo uczymy go od malego na zarcie, a Wilczaki nie uczone biegaja samopas i maja pancie gleboko.. -wymuszone sa skoki w ta i w tamta, bo kto widzial skakac na polecenie i ze statycznego siadu przy nodze - wymuszony jest wreszcie aport bo idiotyzmem jest oddawanie zdobyczy Mozna by tak ciagnac w nieskonczonosc... Jednak chcemy tych rzeczy uczyc naszych psow, a przynajmiej ja chce. Znam wlascicieli Wilczakow ktorzy wola miec dzikie, wolne zwierzeta, nieskrepowane takimi rygorami, mi taki model nie odpowiada, dla mnie dzikie zwierzeta sa w lesie, a w domu sa wychowane psy. Kazdy ma wybor... Wiec nie mowcie o wyuczeniu patrzenia! Znam tez psy ktorych prace obserwuje od lat jak Azir czy Kiara dla ktorych kontakt wzrokowy jest rzecza naturalna i oczywista! Podobnie moje psy na treningu chca na mnie patrzec + bo jak inaczej zauwaza smakolyki... Racje ma jednak Daiva, czesto sa to spojrzenia bokiem, przy pelniej kontroli tego co sie dzieje w otoczeniu ![]() Co do uwagi Przemka ze Obedience powinno uwzgledniac rase po pierwsze Obedience uwzglednia temperament danej rasy, dlatego np w Szwecji za start z Borderem dostaje sie od razu punkty ujemne ![]() a ze u nas tego nie ma to nie wina Obedience ![]() po drugie uwzglednia sie glownie roznice w SZYBKOSCI wykonywania cwiczen, nie sadze by ktokolwiek wchodzil w niuanse ze np Wilczak nie lubi patrzec w oczy a inny pies nie lubi robic waruj na mokrym podlozu itp A z reszta wiemy sami ze w warunkach domowzch, czy nawet niestresujaych nasze Wilczaki beda z zapalem wygladac smakolykow w naszch oczach, wiec trudno mowic o unikaniu kontaktu. Obedience jak wskazuje definicja to SZKOLENIE SPORTOWE i wielki polski boom na Obedience juz troche przygasa, gdy kryteria sie zaostrzaja. To normalne i oczywiste. Nie kazdy chce miec w domu sportowca ![]() Najlepiej wziac z tego co dla nas najlepsze i wykorzystac, a reszte pozostawic pfofesjonalistom. A my po prostu... bawmy sie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |||||
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Ostatnio pomagam sąsiadom nauczyć beagle przychodzenia natychmiast na zawołanie i wykonywania podstawowych elementów posłuszeństwa. Suczysko jest nienażarte i bardzo szybko zrozumiała co się opłaca, a co nie ![]() Poprzedni pies - husky, którego miałam był szkolony pod okiem fachowców na kolczatce - innych metod się nie praktykowało. Zawsze z nim był problem na placu szkoleniowym, bo nie działała marchewka w metodzie "marchewki i kija". Pies pluł nagrodami (o zabawkach nawet nikomu się nie śniło), natomiast ku zdziwieniu szkoleniowców zdecydowanie lepiej ćwiczył od ON-ków (jedynie nie aportował). Dopiero po wielu latach podczas rozmowy z Zofią Mrzewińską dowiedziałam się, że dla niego tak naprawdę nagrodą był mój dotyk i kontakt ze mną ![]() Quote:
|
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Junior Member
|
![]()
P.S. Moje poglądy szkoleniowe ewaluują, dlatego na dzień dzisiejszy mam pogląd j.w.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Junior Member
|
![]()
Witam,
mam pytanie czy ktos wie o ktorej zaczynaja sie zawody i czy ktos juz sie z szarym na zawody zapisal???? I jeszcze jedno, kto z Was bedzie na wystawie (bo odbywa sie chyba jednoczesnie tzn. w tym samym dniu co zawody)??? Pozdrawiam Darek |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Junior Member
|
![]()
Prawdopodobnie o 10 - aktualne informacje są dostępne na psach sportowych: http://www.psysportowe.pl/forum/inde...id=9462&st=60&
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Moderator
|
![]()
chi, a ja jieszcze myslalam zeby na zawody jiechac....jak mozna tak nic o niczym nie wiedziec, to moze przed samym startem zobacza ze i zawodow nie bedzie bo cos nie tak?
a po co ta "metalowy prziedmiot?" co Lodz za nowe wynalaski maja, czy znowu cos zmienilo sie a nikt o niczym nie wie? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Senior Member
|
![]()
Aport metalowy jest w regulaminie klasy 3.
zawody sa w sobote a wystawa w niedziele my niestety jednak bedziemy tylko na wystawie ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
The Grim Reaper
|
![]()
patrze patrze i nie widze... gdzie sa te zawody i wystawa tzn mam na mysli adres
![]()
![]() |
#40 |
Junior Member
|
![]()
Teren K.S. Start przy ulicy Teresy - miejsce łódzkich wystaw. Więcej w aktualnościach ZKWP Łódź:
http://www.zkwp.lodz.pl/html/index.php |
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|