Précédent   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Réponse

Outils de la discussion Modes d'affichage
Vieux 30/08/2011, 17h17   #1
Wonderfull Wolf ES
Senior Member

Par défaut Panika

Mam pytanie:

od wczoraj Wonderfulia zachowuje się inaczej niż od długiego czasu, a chodzi mi o to, że w miejscach do których zawsze chodziliśmy na spacery z różnym natężeniem Młoda okazuje panikę, tj. rozgląda się nerwowo, kuli się, ciągnie, robi kółka w miejscu reagując na najdrobniejszy szmer. W tym wszystkim komendy typu siad, waruj, wolniej wykonuje, ale:
- ja nie wiem, czy jak wykona komendę i idziemy dalej to należy się nagroda, czy jest to za słaby bodziec, bo ta panika jest ciągle
- czy "na siłę" stawać z nią w takich miejscach i stać aż się uspokoi nie zwracając na nią zupełnej uwagi?

Nie chodzi mi tu o "wycofanie", tylko o nowy element który towarzyszy nam od wczorajszego południa, czyli paniki.
Czytałem tutaj w artykułach o tym, że sukom lęk wracam w którymś momencie dojrzewania i ustępuje.
Jak było u Was - chodzi mi głównie o suki, bo samce wydają mi się w tej kwestii zupełnie inne...
Przyznam, że czuję się zagubiony... więc pomóżcie Waszym doświadczeniem, a ja się umawiam z trenerką na spacery...
Wonderfull Wolf ES jest offline   Réponse avec citation
Vieux 30/08/2011, 20h14   #2
anija
Junior Member

Envoyer un message via Skype™ à anija
Par défaut

A moja Bystra ma 3 miesiące... była do tej pory nieustraszona... a od 3 dni gdy idziemy w to samo (jej ulubione do tej pory) miejsce zachowuje się podobnie tak jak opisałeś... tzn, po paru minutach jej przechodzi, oswaja się, ale nie mogę jej w tym czasie spuszczać ze smyczy bo mi biegnie prosto w strone domu... który znajduje się dość daleko od tego miejsca, ale ostatecznie tuż po drugiej stronie ruchliwej ulicy... też mnie zastanawia dlaczego nagle teraz wpada w lekką panikę skoro zna to miejsce doskonale...

ciekawa jestem czy jej się to pogłębi... :/

Dernière modification par anija ; 30/08/2011 à 20h26
anija jest offline   Réponse avec citation
Vieux 30/08/2011, 20h25   #3
Joanna
Tmave Zlo

Envoyer un message via Skype™ à Joanna
Par défaut

Jak pamiętam Dewi zaczęła mi tak reagować na ćwiczaku, po jakimś ostrzelaniu (inne psy ostrzeliwane dalej) - jej się skojarzyło marnie.
Przeszło po jakimś czasie (regularne zajęcia w tym miejscu 2 razy w tygodniu).
Po wejściu na ćwiczak rozglądała się nerwowo i próbowała wychodzić (kółka i ciągnięcie do samochodu - wypisz - wymaluj - Wonderka). Obniżyliśmy kryteria pracy ale zasady generalnie normalne - tzn. nagradzaa za wykonywanie komend. Oczywiście, nie ćwiczyliśmy nowych lub wymagających rzeczy.
Przeszło.
Nawet do ostrzelania innych psów się przyzwyczaiła.

Nie zaobserwowałam takiej reakcji na inne miejsca. Tu miałam wyraźny powód jej dyskomfortu, który oswoiliśmy powoli.

Pozdrawiamy,
J i D
Vieux 30/08/2011, 21h24   #4
Agni
Junior Member

Par défaut

Nasza Scylla zaczęła nagle pod koniec czerwca reagować paniką na WSZYSTKO (byliśmy lekko wystraszeni bo wcześniej łatwo z nią nie było, a tu nagle taki nawrót paniki). Trwało to ponad miesiąc, a po miesiącu dostała pierwszą cieczkę (w wieku 20 miesięcy) i z dnia na dzień wszystko się skończyło. Zmiana jest niesamowita. W tej chwili jest już po cieczce, a panika całkowicie ustała, jest tak spokojna jak nigdy wcześniej (odpukać) . Powodzenia.
Agni jest offline   Réponse avec citation
Vieux 30/08/2011, 22h22   #5
Gaga
VIP Member

Send Message via Gadu Gadu to Gaga
Par défaut

Noo Paweł ! Jeśli stanie się tak u Wonderki to..będzie się działo Może to taki wilczakowy PMS?Oby!

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Réponse avec citation
Vieux 30/08/2011, 23h10   #6
anula
czuły barbarzyńca

Par défaut

Citation:
Envoyé par Gaga Voir le message
Noo Paweł ! Jeśli stanie się tak u Wonderki to..będzie się działo Może to taki wilczakowy PMS?Oby!
dżizas, a co ze wspólnymi spacerami?!? Wonderfula - nie rób nam tego!!!
anula jest offline   Réponse avec citation
Vieux 31/08/2011, 01h39   #7
Gipson
Junior Member

Send Message via Gadu Gadu to Gipson
Par défaut

Citation:
Envoyé par Gaga Voir le message

Wooondeeer, o nie! My mamy dopiero 11 miesięcy i brak hodowlanki. Wait!
Gipson jest offline   Réponse avec citation
Vieux 30/08/2011, 23h48   #8
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

Envoyer un message via Skype™ à sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok
Par défaut

Citation:
Envoyé par Agni Voir le message
Nasza Scylla zaczęła nagle pod koniec czerwca reagować paniką na WSZYSTKO (byliśmy lekko wystraszeni bo wcześniej łatwo z nią nie było, a tu nagle taki nawrót paniki). Trwało to ponad miesiąc, a po miesiącu dostała pierwszą cieczkę (w wieku 20 miesięcy) i z dnia na dzień wszystko się skończyło. Zmiana jest niesamowita. W tej chwili jest już po cieczce, a panika całkowicie ustała, jest tak spokojna jak nigdy wcześniej (odpukać) . Powodzenia.
U mamusi bylo podobnie. Swirowala przed pierwsza cieczka - nagle przestala podchodzic do ludzi i zaczela gorzej reagowac na traktory, z ktorymi udalo nam sie ja oswoic. Po cieczce wszystko wrocilo do normy i glupoty z glowy wyparowaly

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Réponse avec citation
Réponse

Outils de la discussion
Modes d'affichage

Règles de messages