|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
12-02-2007, 23:06 | #41 | |
VIP Member
|
Quote:
|
|
12-02-2007, 23:21 | #42 |
Gorthan's WeReWoLf
|
A nieeee...
Kolo Ronda Wiatraczna był kiedys maly sklepik obok bazarku, ale nie pamietam juz jak się nazywal. Przesiadywalam tam i przegladalam ksiazki o psach z nastawieniem na sprawdzanie gdzie jest cos o wilczakach albo saarloosach. Sprzedajacy tam Pan w srednim wieku ( ) zaczepił mnie i powiedzial, ze przeciez jest w Polsce hodowla i podal mi adres strony. Z tego co pamietam to wtedy było w Polsce dopiero 7 albo 8 wilczaków |
12-02-2007, 23:30 | #43 |
VIP Member
|
Aaaa Adam Janowski ( http://www.naszepsy.pl/).. kiedys , na wystawie zaprowadze Cie do niego to mu podziekujesz Zwykle na wystawach jest ze stoiskiem f-my Arion
|
12-02-2007, 23:33 | #44 |
Junior Member
|
Mi Husky bardzo się podoba, ale strasznie nie podoba mi się ich uciekinierstwo.
Wilczak jest przepiekny, a charakter jeszcze lepszy Z tego co wyczytałam, to przywiązuje się do właściciela i raczej pilnuje swojego stada. Nie chce psa który będzie ślepo posłuszny. Ale psa inteligentnego, z własnych charakterkiem :P ale i nie uciekiniera który łazi swoimi drogami. Ja mam mieszanke ON z SH. Mam wrażenie jakby wzieła od każdej z ras to co najlepsze |
12-02-2007, 23:41 | #45 | |
Gorthan's WeReWoLf
|
Ja mam mieszankę mieszanki z mieszanką i jest ekstra
Pewnie masz jakąś fotkę swego potwora Dawaj :P Quote:
....Pozytywnie. |
|
13-02-2007, 01:38 | #46 |
Junior Member
|
Oczywiscie ze mam
To moja sunia A to moje dwa diabły razem. Borysa kiedyś znalazłam w parku no i juz został |
13-02-2007, 01:43 | #47 |
Gorthan's WeReWoLf
|
Drugie zdjęcie - rewelacja
|
13-02-2007, 09:49 | #48 | |
Moderator
|
Aaaa Adam, i ja juz jiego znam i razem juz piwo litewske pilismi w Wilno. super gosc
Quote:
|
|
13-02-2007, 16:09 | #49 |
Distinguished Member
|
Hmmm, coż, CzW to też nieraz uciekinierzy....
A właściwie wszystko zależy na jaki charakterek się trafi-i jak wychowa. |
13-02-2007, 16:49 | #50 |
VIP Member
|
A ja sobie wroce do tematu :P
Dla mnie dobra hodowla musi spelniac kilka warunkow: - psy miekszkaja w ludzmi w domu - bez wzgledu na ilosc psow hodowca sobie z kazdym radzi. nie musi prowadzic zoo (jeden biega reszta w klatkach) - szczeniaki sa odchowywane w domu (zadna szopa, warsztat czy inna stodola) - suka hodowlana jest normalnie towarzyczaca suka w zyciu ludzi a nie maszynka do rodzenia (ale to poniekad wynika z pkt 1) - suka jest przebadana, przynajmniej pod katem HD - podobnie reproduktor wybrany do owej suki - z przyszlymi wlascicielami kontakt nie ogranicza sie do kilku pytan zadanych tydzien przed oddaniem szczeniaka (bez wzgledu na wiek owego) Oczywiscie skutkuje to tym, ze dostaniemy NORMALNEGO psychicznie szczeniaka i potencjalnie zdrowego (potencjalnie, bo wszystkiego przewidziec sie nie da). a pozniej - ze wszystkim mozna sie do hodowcy zwrocic bo interesuje sie on losem szczeniat - mozna liczyc na uczciwe i krytycze spojrzenie i ew. uwagi, porady itp Pewnie o czyms zapomnialam ale i tak to wszystko sie sklada na stosunek hodowcy do psa. Aby to sprawdzic nie trzeba wiedzy tajemnej, wystarczy umowic sie na wizyte albo spotkanie gdzies przy okazji wystawy np. Poobserwowac samemu i zobaczyc na wlasne oczy jak zachowuja sie.wygladaja psy z danej hodowli. Jaki stosunek do tych psow maja wlasciciele - hodowcy - w sytuacji np spaceru W dobie internetu posprawdzac wyniki badan HD u psow z danej hodowli.. Dla mnie to sa najwazniejsze rzeczy, na ktore zwracam uwage Kupujac samochod (jako dobro luksusowe) zazwyczaj zbieramy informacje, pytamy innych uzytkownikow danej marki o opinie, sledzimy fora, jedziemy na jazde probna itp... nie widze powodu dlaczego psa mielibysmy traktowac gorzej niz kupe metalu i nie prezygotowac sie rzetelnie do wlasciwego wyboru Co zreszta, jak widze zaczyna wlasnie robic autorka tematu |
13-02-2007, 17:09 | #51 |
Junior Member
|
Wiadomo że wszystko od charakteru zależy, ale o to chodzi by wybrać rase u której takie cechy żadko występują.
Zdarzają się Husky który jest kompletnym leniem, który na wiadomość że ma biegać ma depresje :P Ale nie mogę się pojedyńczymi wypadkami kierować przy doborze rasy psa, bo marnie na tym skończe :P |
13-02-2007, 17:21 | #52 |
Junior Member
|
A no staram się własnie
Dla mnie też te wszystkie warunki muszą być spełnione. No może dodatkowo jakieś podstawowe wiadomości z genetyki powinien mieć hodowca. Jednak wiedzieć coś o dziedziczeniu cech, chorób itp. Bo według tamtego to ja moge wziąść się za hodowle, psy kocham z całego serca, socjalizować je bede, wezme dwa psy przebadane i tyle. Lecz mi się wydaje że to połączenie nic nie wniesie do rasy. Czasem trudno jest wszystko sprawdzić samemu. Jeżeli hodowla jest daleko to często pojedzie się raz lub dwa. A jak już jedziesz, to się umawiasz z hodowcą, a on może się odpowiednio przygotować. Dlatego według mnie tak ważny jest przepływ informacji, które hodowle są dobre, w których te cechy są spełnione. |
13-02-2007, 20:14 | #53 | |
VIP Member
|
Quote:
U czw jest sporo cech, ktore nalezy brac pod uwage, chocby z eksterieru dobierajac psa do swojej potencjalnej suki patrzysz na format, oczy, uszy, kontarsty, kolor itp itd.. tych elementow jest naprawde sporo A jak jeszcze do tego dodac linie rodowodowe i charakter to mozna niezle sie naglowic ...albo pokryc suke u najblizszego repa w okolicy Tylko czy wtedy mowimy o hodowli??:P |
|
27-06-2007, 10:22 | #54 |
Junior Member
|
Oj krążę przy tych wilczakach i krążę :-) Nie będzie mi dane mieć je jeszcze przez sporo czasu (chyba że w totka wygram ), ale jednak jest to rasa o której nie jest łatwo zapomnieć.
|
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|