Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Thread Tools Display Modes
Old 20-05-2007, 10:48   #36
maria_i_wilk
Junior Member

maria_i_wilk's Avatar

Quote:
Originally Posted by Darek5
[...] [...]
Niestety nie dotarłem do ringu, ale we wrzesniu sie poprawie.
Pozdrawiam Darek
nie martw sie. masz wolfdoga, niezmiernie podobnego do tych wszystkich zdjec wilkow i wolfdogow, jakie ogladam ostatnio, szukajac wzorca wygladu wilka.

doszlam do wniosku, ze kazdy z nas sobie wyobraza i nosi gdzie pod powiekami taki wyidealizowany wyglad wilka.

ja mam takie dwa dosc sztywne wizerunki wilka. pierwszy to moim zdaniem typowy szary wilk, z wyobrazen moich i pewnie gagi. zawdzieczamy go pewnie filmom o takich wilkach (jakis miesiac temu bylo wznowienie jednego z tych filmow w tv). dzieki takim fotogenicznym wilkom utrwalil sie dosc szeroko na swiecie taki wlasnie wizerunek wilka. podobny wyglada maja wilki w wolf parku - jest to bardzo dostepna strona, zdjecia znakomite, a wiec niezamierzenie promujaca taki a nie inny wizerunek wilka. (a moze jest to celowe?)

drugim takim moim wizerunkiem typowego wilka jest wilk o urodzie w typie guarda. taki wilk o ciemnym pysku... o zatrwazajaco glebokim spojrzeniu! to taki wilk zagryzl czerwonego kapturka!

ale tak naprawde, jak sie przygladam wilkom z roznych stron etologow, mniej dbajacych o urode prezentowanych zwierzat, a wiecej o prawde o rzeczywistym swiecie, to tam te wilki sa... zwyczajnie, w moim odczuciu, brzydkie. maja waskie trojkatne pyski, beczulkowate tulowia, jedyne co maja niesamowicie wilcze, to ich oczy. glebokie, zatrwazajace spojrzenie. takie - niezmiernie serio. ja jestem serio, a ty co tu robisz?... nadajesz sie na obiadek?... hm...

te oczy sa w kontrascie z takim niechwytajacym za serce wrazeniem, jakie sprawia napuszone futro w kontrascie z patyczkowato cienkimi lapami...

tak sobie to ukladam w pamieci i dochodze do wniosku, ze tajemnica wygladu wilka, o ktorej chyba zapominamy, jest ROZNORODNOSC.

wilki sa najrozniejszych wielkosci i masci! sa czarne, brazowe, i rzadko, naprawde rzadko sa tak piekne, jak wasze wilczaki czy wilki pokazywane przez montyego.

maja dlugie nogi, co wychwycili we wzorcu wilczaka i ustalili za niezbedne dla wilczaka, zeby przypominal wilka. ale poza tym... maska? nie podpisalabym sie pod wizerunkiem typowego wilczego pyska. wlasnie ze wzgledu na to, co napisalam wyzej.

pisze to w reakcji na stwierdzenie, ze wiadomo jak wyglada wilk. otoz wydaje mi sie, ze jest to nieprawda. wilczaki wcale nie sa takie jak wilki, wcale tak nie wygladaja i mysle, ze na szczescie, bo by nie znalazly tylu chetnych byc wlascicielami.

a jakie zdjecia typowych wilkow wy macie pod powiekami?
maria observer wufka
http://dogobserver.com/wolfdogilinki.htm
maria_i_wilk jest offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules