|   |   | 
| 
 | |||||||
| Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... | 
|  | 
|  | Thread Tools | Display Modes | 
|  23-04-2007, 22:31 | #1 | |
| Junior Member Join Date: Nov 2005 Location: Gdynia 
				 |  Od kiedy pies jest "uzytkowy"? Quote: 
  Moze lepiej watek brzmialby jako 'Poziom wyszkolenia polskich CzW' ? Dla mnie pies, ktory zalicza egzaminy uzytkowe na odpowiednim poziomie jest wystawiany w klasie uzytkowej, a psy z powyzszej listy nie sa  Przy czym egzaminy uzytkowe zezwalajace na wystawianie psa w klasie uzytkowej roznia sie miedzy panstwami - dla przykladu w Polsce zaden pies, ktory zda egzaminy ratownicze na odpowiedniem poziomie nie jest wystawiany w klasie uzytkowej, natomiast w Czechach taki egzamin jest rownoznaczny z zaliczeniem egzaminow naszego odpowiednika IPO. Przy okazji jakie egzaminy dopuszczaja do wystawiania CzW w klasie uzytkowej w Polsce (i czy ona istnieje, bo szczerze mowiac nawet nie wiem), a jakie w Czechach, bo do nich mamy najblizej ? Na temat uzytkowosci tez mozna dyskutowac dlugo ... | |
|   |   | 
|  24-04-2007, 09:44 | #2 | |
| VIP Member |  Re: Polskie użytkowe CzW - spis Quote: 
  Na angielskim forum toczyla sie niedawno zabawna dyskusja na temat schedy geentycznej w niemal calym pokoleniu czw ...to mi przypomina uporczywe doszukiwanie sie ras w mieszancach  Czasem jest tez rozpaczliwa proba zareklamowania wlasnego miotu obecnego lub przyszlego i nie powiem- czesc naiwnych sie na to lapie  Dla mnie ten cudzyslow jest z lekkim przymruzeniem oka....bo faktycznie ciezko mowic o jakimkolwiek wilczaku w PL, ze jest uzytkowy. Uzytkowy to moze byc pies pracujacy-ratownik czy w innych sluzbach. Ilosc zdawanych egzaminow swiadczy tylko i wylacznie o dobrej kombinacji charaketru psa, checi i umiejetnosci przewodnika, warunkow do szkolenia. Poza tym skoro czw sa rasa PRACUJACA to z definicji naleza do psow bardziej podatnych do szkolenia niz takie np coton de tulear  Mamy klase uzytkowa- czego np IX grupa nie posiada... Wiec jesli chcemy mowic o "uzytku" z rasy uzytkowej to musi byc to naprawde ciezko pracujacy osobnik, bo zdawanie egzaminow wpisane jest i tak i tak w rase  Oczywiscie ja w pelni rozumiem ekscytacje tematem- w koncu, jak widac na powyzszej liscie, nasze "working dogs" spedzaja czas na kanapie, z rzadka zlazac z niej aby pojsc pocwiczyc na plac  (poza kilkoma wyjatkami ;P) Wiec dla hodowcow i ludzi zainteresowanych szkoleniem wart uwagi jest kazdy pies z egzaminami bo przy skandaliczym poziomie charakterow z niektorych linii trzeba bacznie przygladac sie  tym "normalnym" bo w ten sposob ma sie wieksza szanse trafic normalnego szczeniaka- z bazowym charakterem pozwalajacym na planowanie jakiegos szkolenia . | |
|   |   | 
|  24-04-2007, 11:26 | #3 | |||
				 |  Re: Polskie użytkowe CzW - spis Quote: 
  Pomijam celowo osoby od dawna interesujace sie CzW, ktore wiedza ze glownie chodzi o wyszkolenie psa czy tez sprawdzenie go pod katem wytrzymalosci. Bardziej bym zwrocila uwage, ze CzW jest psem wszechstronnym niz 'uzytkowym', ale to tylko moja opinia. Przy czym faktycznie na koncu listy brakuje krotkiej legendy co ktory skrot oznacza. Ja naprawde lubie dbalosc o szczegoly, tym bardziej, ze forum jest ogolnodostepne i coraz wiecej osob tu zaglada. A taka lista jest jak najbardziej potrzebna ! Quote: 
   P.S. Pudle z grupy IX rewelacyjnie sprawdzaja sie np. w ratownictwie - w Stanach są prowadzone rownolegle linie uzytkowe i eksterierowe  Quote: 
    Niewielu jest w Polsce zapalonych sportowcow - dla mnie najwazniejsze jest to ze wlasciciel chce cokolwiek robic ze swoim psem, niezaleznie ile razy w tygodniu cwiczy. | |||
|   |   | 
|  24-04-2007, 12:09 | #4 | ||||
   Margo - chodzilo mi tylko o glupie slowko 'uzytkowosci', ktore mnie razilo   Quote: 
    Przy okazji z egzaminami ratowniczymi tak naprawde oficjalne regulacje (MSWiA) sa jedynie dla psow ratowniczych strazy pozarnej. To ze moja suka ma zaliczone kwalifikacje w PCK tak naprawde nikogo nie zainteresuje, bo po prostu nie ma oficjalnej 'podkladki'. Zeby pies ratowniczy byl dopuszczony do akcji, w ktorej dowodzi straz pozarna musi miec po prostu zdane ich egzaminy. Przy okazji niektorzy ratownicy uwazaja ze egzaminy IRO, to tylko wymysl sportowy i nijak ma sie do sprawdzenia uzytkowosci psa   Quote: 
   Quote: 
 | ||||
|   |   | 
|  24-04-2007, 12:19 | #5 | |
| Member |  Re: Polskie użytkowe CzW - spis Quote: 

__________________ "It's too bad that stupidity isn't painful.” Anton LaVey | |
|   |   | 
|  24-04-2007, 13:28 | #6 | ||||
  Monika, z doskoku czy nie jednak zakladam, ze ludzie czytajacy  sa inteligentni  Uczyń , prosze zalozenie  ze tak jest  Jako i ja czynie  Istnieje w firmach zasada, ze jak chcesz wypuscic jakas instrukcje to najpierw dajesz ja do przeczytania najdurmejszej blondzi, a jak zrozumie to mozesz uznac, ze jest napisane wystarczajaco jasno i mozna puscic w obieg  Tu nie stosowalqabym tej zasady   Quote: 
  W sumie (prawie) kazda motywacja jest dobra  ja bym jednak odwrocila sytuacje.. moim zdaniem jednak jest to rzetelna informacja i tyle. Bardzo potrzebna bo porzadkujaca krazace opowiesci o uzytkowosci niektorych psow (Margo juz wspomniala o uzytkach bez zadnego egzaminu)   Quote: 
 Pudle sa jednymi z najlepiej szkolacych sie psow  To rasa czysto pracujaca...  To ,ze tego sie nie wykorzystuje nie znaczy, ze sie nie nadaja do pracy  Owszem, wyladowaly w IX grupie ale to wlasnie na skutek traktowane ich jako ozdobki  Quote: 
  Trzezwo i z lekkim przymruzeniem oka oceniam liste  Chwala za prace i checi dla wlascicieli z psami , ktore maja duzo egzaminow, chwala tym co maja tych egzaminow mniej...ale FAJNIE, ze pracuja   Nie oszukujmy sie jednak.. wszystko sa to psy domowe a nie pracujace w sytemie np sluzb mundurowych  Powiedzialabym nawet "cwiczace" a nie "pracujace"  To troche taka roznica jak w dogoterapii, kazdy pies, ktory przejdzie kwalifikacje, testy charakteru czy sie W OGOLE NADAJE do pracy z dziecmi.. juz jest okrzykniety psem dogoterapeuta.. mamy tego w Polsce tysiace !!! A przeciez zdal tylko kwalifikacje.. pokazal, ze nie zje dziecka, jes otrzaskany z konkretnymi sytuacjami i zachowuje sie normalnie.. nic wiecej   | ||||
|   |   | 
|  24-04-2007, 16:15 | #7 | |||
  Ja tam sie nie upieram, ze tylko jedna 'wizja' jest sluszna   Quote: 
 Quote: 
  Mialy wejsc przepisy dotyczace dogoterapii, ale szczerze mowiac nie wiem czy sa juz zatwierdzone odgornie czy nie   | |||
|   |   | 
|  24-04-2007, 17:28 | #8 | |||
  Quote: 
   Na ogol jakakolwiek weryfikacja jest dosc ciezka, wiec jesli juz ktos odwala te katorznicza robote i podaje nam wszystko na tacy to tylko sie cieszyc.. bo to wlasnie po to aby potem nie bylo rozczarowan  Quote: 
 Co prawda odeszlam od tematu ale.. poniekad sie to wiaze   | |||
|   |   | 
|  24-04-2007, 18:11 | #9 | ||
 Quote: 
 Dobra - ja tez juz wracam do tematu ! | ||
|   |   | 
|  24-04-2007, 18:26 | #10 | 
| VIP Member |   

Dobra...musze widac  sowiadczyc, ze nie odczytuje w Twoich wypowiedziach negacji  Rozumiem, ze jedynie zakwestionowalas uzycie slowa "uzytkowe" i tyle  Monika, przysiegam, ze rozumiem   No i jeszcze o dogo, troszke ... z tym jest jak ze wszystkim, wiec dobrze ze sa ludzie potrafiacy wyeliminowac "slomiane ognie"  i jak rozumiem, to  im najbardziej na sercu lezy fakt, ze na razie w tej dziedzinie jest "hulaj duza"  pozdrawiam gaga | 
|   |   | 
|  26-04-2007, 11:02 | #11 | ||
				 |   Quote: 
    Quote: 
 | ||
|   |   | 
|  | 
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
| 
 |