|   |   | 
| 
 | |||||||
| Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... | 
|  | 
|  | Thread Tools | Display Modes | 
|  27-05-2011, 21:09 | #1 | 
| Junior Member Join Date: Mar 2011 Location: Wolin 
				 |  Zapalenie Kaletek. HELP ! 

Moj młody ma 6 miesięcy borykam się od jakiś 3 miesięcy z problemem zapalenia kaletek stawów łokciowych - czyli co pare tygodni musze jeździć do weta żeby odciągać płyn z kaletek a potem miejscowy zastrzyk przeciw zapalny. Dzisiaj jak byłam u weta powiedział mi ze będzie trzeba wyciąć nieszczęsne kaletki  . Cala operacja nie byłaby do końca dramatem gdyby potem mój czorci oszołom nie musiał mieć kołnierza ochronnego na głowie przez co najmniej 2 tygodnie i dreny w łokciach  , co osobiście wydaje mi się nie możliwe w jego ciężkim przypadku. Po za tym nie jestem za tym żeby cokolwiek wycinać jeżeli jest jeszcze może jakaś szansa zaleczenia. I teraz pytanie: czy w ogóle  robić mu ten zabieg(6 miesięcy to trochę mało może z wiekiem samo przejdzie  )? Jak nie zabieg to co dalej ??? Jak macie jakieś pomysły to będę bardzo wdzięczna za rady - bo już teraz kompletnie nie wiem co mam robić.    | 
|   |   | 
|  27-05-2011, 21:17 | #2 | 
				 |   

sorki za wielkosc i kolor czcionki cos mi sie poprzestawialo    | 
|   |   | 
|  27-05-2011, 21:36 | #3 | 
| VIP Member |   

Co do operacji to się pewnie Rybka wypowie  Ja słyszałam takie zalecenia aby zamienic na ten najgorszy czas dom w pokój dla wariatów  Czyli powykładać wszystko miękkościami tak, aby nie miał szans na leżenie na twardym, uwalanie się całym ciężarem i obstukiwania. Najtaniej chyba wychodzą karimaty ew.gąbka tapicerska. | 
|   |   | 
|  27-05-2011, 21:46 | #4 | 
				 |   

no niestety obawiam sie ze karimaty badz gabki nie przetrwają długo, no ale sprobuje  mam nadzieje ze wszystkiego nie zeżre | 
|   |   | 
|  27-05-2011, 22:03 | #5 | 
| Member |   

Witam pamiętam taki temat na wolfdogu sprzed ok. 3 lat albo mi się wydaje. Może ktoś sobie lepiej skojarzy warto by było do niego wrócić. 
				__________________ http://henrykowka.wolfdog.org/ | 
|   |   | 
|  27-05-2011, 22:13 | #6 | 
| VIP Member |   

No tak, zapomniałam - szczeniak   W marketach typu Auchan można upolować takie karimaty po ok.6zł, bywają niestety też różowe...ale coś za coś   | 
|   |   | 
|  27-05-2011, 23:04 | #7 | 
				 |   

hmmm.... różowe... czego sie nie robi dla "dzieci"    | 
|   |   | 
|  27-05-2011, 23:07 | #8 | 
				 |   | 
|   |   | 
|  28-05-2011, 00:34 | #9 | 
| VIP Member |   

karimaty na allegro - takie zwykłe, ale amortyzują   | 
|   |   | 
|  28-05-2011, 01:14 | #10 | 
| Member Join Date: Feb 2008 Location: Stargard 
				 |   

Kasprzak, zdajesz sobie sprawę, że kaletka jest w łokciu po to, żeby amortyzować wszelkie uderzenia? Po wycięciu kaletek łokcie będą "gołe" i wrażliwe na urazy. Całe życie psa. Shey ma prawy łokieć z kulką od kilku miesięcy i żyje, ma się dobrze i nie planuję usuwania kaletki. Tym bardziej, że przestał już kłaść się na podłodze jak worek kartofli. Kulka się po woli zmniejsza i mam nadzieję, że się w końcu wchłonie całkowicie. Przemyśl ten zabieg. Kaletki usunąć możesz ZAWSZE, a Czort jeszcze nie pozamykał chrząstek wzrostu i łatwo je będzie podczas zabiegu uszkodzić. | 
|   |   | 
|  28-05-2011, 01:33 | #11 | 
				 |   

Rybka, zdaje sobie sprawe do czego sluza kaletki i jak wazne jest to zeby je zachowac na swoim miejscu, dlatego wlasnie pisze i prosze o jakies inne propozycje rozwiazania problemu. Przy okazji trzeba zauwazyc ze kaletki z obrzekiem calkowicie nie spelniaja swojej funkcji(przynajmniej tak twierdzi moj wet). Wiem ze czorcie obrzeki w niczym nie przeszkadzaja dlatego nie spiesze sie z decyzja i jak narazie mam zamiar sprobowac z karimatami. A tak przy okazji odciagalas plyn z kaletek czy po prostu w ogole tego nie ruszalas ?
		 | 
|   |   | 
|  28-05-2011, 01:38 | #12 | |
				 |   Quote: 
  , Breko lubi slizgiem wbijac sie pod luzko wiec napewno pare tam zainstaluje. | |
|   |   | 
|  28-05-2011, 02:02 | #13 | 
| Junior Member Join Date: Apr 2011 Location: Warszawa 
				 |   

Możesz jeszcze wziąć pod uwagę coś co się nazywa wykładziną remontową. W Obi można dostać za nieduże pieniądze. Nie jest to super miękkie, ale na pewno lepsze niż goła podłoga.

__________________ Kuba Pies: Absynt Wilk z Baśni (Jaskier) | 
|   |   | 
|  28-05-2011, 07:33 | #14 | |
| Distinguished Member Join Date: Aug 2004 Location: Kraków 
				 |   Quote: 
 Jak zwykle uważam, że najskuteczniejsze (choć równocześnie najbardziej praco- i czasochłonne) jest przestawianie psu w głowie. Powoli osiągamy etap, że komenda "zjeżdżaj na koc" zaczyna działać, a Lorka przyłapana na płytkach oblizuje się i zmyka do klateczki (wie, że grzech  ) No i w ramach konsekwencji dozwolone jest leżenie na kanapach i łóżkach przykrytych kapami. Myślę, że temat dobry dla właścicieli szczeniaczków - warto młode od początku gonić z płytek, choćby na wszelki wypadek. Problem modzeli i kaletek był dla mnie zawsze problemem psów z krajów śródziemnomorskich, ale widać niektóre z naszych burych mają budowę stawów, która sprzyja generowaniu tych problemów. | |
|   |   | 
|  28-05-2011, 10:15 | #15 | 
| VIP Member |   

Zastanawiałyśmy się kiedyś z Rybką nad uszyciem ochraniaczy, coś jak nałokietniki lub nakolanniki dla sportowców, musiałoby być lekkie, chyba na rzep i być wypełnione jakąś pianką? Może dałoby się przerobić eksperymentalnie jakiś ochraniacz tańszy, z marketu i spróbować przyzwyczaić psa do chodzenia w tym po domu?
		 | 
|   |   | 
|  28-05-2011, 13:28 | #16 | |
				 |   Quote: 
 Jakoś jestem przeciwniczką metod inwazyjnych u tak młodych psów. Niech żyje sobie normalnie zamiast znieczuleń, chodzenia w kołnierzu i szwów w tak newralgicznym miejscu. Każde kładzenie się będzie bolało, będzie trauma po wizytach w gabinecie... Jak dla mnie za dużo minusów. Ale to Twoja decyzja, pamiętaj, że operacja to definitywne rozwiązanie problemu i bardzo skuteczne. | |
|   |   | 
|  28-05-2011, 19:32 | #17 | |||
				 |   Quote: 
 Wiec dla przestrogi dla przyszłych i obecnych właścicieli - jutro wstawię pare fotek  Quote: 
  Quote: 
 | |||
|   |   | 
|  28-05-2011, 20:05 | #18 | 
				 |   

W tej chwili nie pamiętam nazwy ale substancją czynną był diklofenak. Tych maści przeciwzapalnych jest na pęczki i w każdej formie. Najlepszy jest żel bo się wchłania do suchości i pies nie ma możliwości zlizania nadmiaru. Pani w aptece na pewno Ci coś dobierze. | 
|   |   | 
|  28-05-2011, 21:47 | #19 | 
				 |   

o to super !   W poniedziałek wybiorę się do apteki. Dzieki | 
|   |   | 
|  30-05-2011, 14:01 | #20 | 
| Junior Member Join Date: Apr 2011 Location: Warszawa 
				 |   

Rozumiem, że problem polega na tym, że pieski, zwłaszcza latem, lubią kłaść się na zimnej podłodze, zamiast na rozłożonym kocu, czy karimacie. Mój Jaskier ma dokładnie to samo i martwię się, że w przyszłości będą problemy. Być może taka karimata pomoże w przekonaniu czworonoga do leżenia na miękkim?  Ułożona folią do góry, powinna odprowadzać ciepło i być przyjemnie chłodna. Nie stosowałem w praktyce, więc nie wiem, czy zadziała. Ten konkretny egzemplarz można dostać na allegro za 7,5pln. 
				__________________ Kuba Pies: Absynt Wilk z Baśni (Jaskier) | 
|   |   | 
|  | 
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
| 
 | 
 |