Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Thread Tools Display Modes
Old 04-03-2009, 03:07   #8
wilczakrew
Senior Member

Co do tego zapalenia grudkowego trzeciej powieki to jeśli nie jest to w jakiś sposób uziążliwe dla psa to moze raczej poczekać czy się nie ustabilizuje. Moze inne osoby co miały też stycznosć z ta przypadłoscia u wilczaka doradzą coś wiecej. Kilka takich przypadkow było i też jest. Pytałem znajomego co studiuje weterynarie i można zastosować leczenie sterydami. Czasami pomaga ( kombinacja dexametazon,gentamycyna,lignocaina ) Moze warto spróbować zanim robić zabieg i usypiać psa. Jego wet gdzie ma praktyki prowadzi najpierw takie leczenie i zazwyczaj ono pomaga w rozwiazaniu problemu. Jest kosztowne i troche to trwa bo pies musi wybrać serię zastrzyków.
Tak jak teraz o tym czytam to sam się zastanawiam czy Czambor tego nie miał i ja to przeoczyłem. Miał taki okres gdzie często tarł oko łapą i ja mu wtedy rozmasowywałem okolice oka. Też to oko mu bardziej ropiało. Nauczył się potem i sam przychodził na tzw masarz. Ja myslałem, ze on tak lubi. Zresztą zostało mu do dziś to masowanie pysiora.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules