Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Zdraví a výživa

Zdraví a výživa Jak krmit vlčáka, informace o psích krmivech, jak vakcinovat a co dělat, když pes onemocní...

View Poll Results: Souhlasíte s rozhodnutím chovatelské komise KCHÈSV, ¾e pes rentgenovaný v zahranièí musí být je¹tì j
Ano 8 42.11%
Ne 11 57.89%
Je mi to jedno 0 0%
Voters: 19. You may not vote on this poll

Thread Tools Display Modes
Old 20-10-2004, 21:17   #11
Monika
Junior Member

Já mám pocit, že to vše kolem MVDr Šterce a DKK zavání trochu demagogií.
„Vyhodnocování DKK“ je velmi dobrý byznys. Jak u nás tak ve světě. Kdyby panu MVDr. Štercovi šlo jen velmi rychle a snadno si přivydělat, choval by se přesně naopak. Nechci ho vůbec obhajovat, nemám důvod, ale když jsem se zamyslela nad samotnou podstatou věci a několikrát s ním hovořila, lecos jsem pochopila….On svým vyhodnocováním je sám proti sobě a přesto vyhodnocuje pořád stejně, řekněme jako stroj, bez ohledu na sebezničující účinky. Dělá to maximálně přesně s minimem chyb a dodržuje metodiku doporučenou FCI.
Nechci říkat, že ostatní to dělají špatně, ale mnoho vyhodnocovatelů pod nátlakem Klubů či jednotlivých křiklounů, velmi přibrzdí. Je to hodně o zásadách a osobním přesvědčení.
Klub německých ovčáků snad vystřídal všechny vyhodnocovatel, co jsou v ČR k mání a stejně nejsou spokojeni. A DKK u NO? je kapitola sama o sobě a jakákoliv ozdravná opatření se zcela míjí účinkem.
Myslím si, že nikdo by jsme nechtěli „nulová“ čévéčka, kterým by zdolání desetikilometrové trati činilo potíže, stejně jako labradorům, byť mají napsáno 0/0. Nechci ani „nulové“ ČSV, které by stejně jako „nulový“ NO v pěti letech kulhalo a mělo problémy se zvedat. Je to právě o nekonečných ústupcích a zavíráním očí před problémy. Oni ti naši psi mít kyčle lepší nebudou, tím že jim někdo napíše lepší "papír."
Bohužel celkové zdraví, vitalita a „funkčnost“ psa (nejen DKK) se může hodnotit až na konci jeho života. V jednom či ve dvou letech to jde velmi těžko.
Jedna z mých fena žila téměř 17 let, DKK 0/2 - C (MVDr. Nechvátal!) a chodila lépe a déle, než mnozí její nuloví vrstevníci. Myslím si, že je velmi poučné vidět např. 12 let staré ČSV, dožije –li se toho! (Jsou samozřejmě i dnes ještě vyjímky.) Možná by jste byli hodně zklamáni a iluze o zdravém a vitálním plemeni by se vám rozplynula.
Monika jest offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules