![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]()
Aaaaa więc przede wszystkim to okazało się, że innośc sierści cheyowej jest zmienna w czasie
![]() Zmuszona jestem do dementi, bo niestety nijak do kryterium otwartości nie pasuje. Skąd ten bałagan informacyjny? Ano z braku doswiadczenia m.in ![]() ![]() ![]() Bo wzorzec na temat szaty mówi dokładnie tyle: WŁOS: Prosty, przylegający. Okrywa zimowa i letnia bardzo się różnią. W zimie przeważa gęsty podszerstek, który wraz z włosem okrywowym tworzy gęstą okrywe na całej powierzchni ciała. Wymagane jest, by włos pokrywał brzuch, wewnętrzną powierzchnię ud, worek mosznowy, wewnętrzną stronę uszu i przestrzeń między palcami. Mocno owłosiona szyja. Więc to do czego możeny próbowac odnosic ceche cheyowgo futra, zamyka sie w 2 słowach "prosty, przylegający". Co do przylegania- napisałam wyżej, co do "prostosci" - zabrakło jej własnie na części "kryzowej" , co ciekawe, okresowo tez ma to rózne nasilenie. ![]() jak to nzawać? Otwarta?- przeciez przylega do skóry,,, kedzierzawa? -jako skręcona ? Moze... W karcie bonitacji mamy kryteria: L Sierść 2niedostateczna okrywa - nie dotyczy6miękka - ZUPELNIE nie dotyczy ![]() ![]() ![]() No i teraz dochodzimy do swoistej bzdury bo z pewnoscia TYPOWA to ta siersc nie jest (przynajmniej w części ale ocenia sie zawsze caloksztalt) bo typowa ma byc prosta ![]() ![]() ![]() Kiedys sie interesowalam skad owe zbarankowanie..."winny" jest Orlik z Rosikova, zreszta ta cecha pojawia sie czesciej niz mozna przypuszczac,, ciezko to dostrzec w necie bo czesto jest to cecha ukrywana i foty sa albo obrabiane albo dawane takie na ktorych nie widac "niedoskonalosci" ![]() ![]() Genetyka jest tajemnicza panią i czasem nas zaskakuje.. , latorosle Ksieciunia sierscia sie do ojca nie przyznaja.. pewnie gdziec, kiedys, przy ponownym spotkaniu odpowiednich genow znow ta cecha sie pokaze, niekoniecznie w tej linii ![]() Quote:
![]() a) rzetelne i fachowe b) obiektywne oko potrafi ocenic stopien "nieprawidlowosci" podczas dokladnej oceny. Mnie to zalozenie wystarcza, nie wiem czy Tobie tez ![]() Czy |
|
![]() |
![]() |
|
|