Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-09-2009, 20:58   #141
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Margo View Post
Gaga, wyniki sa JEDYNIE na liscie wynikow. W bazie sie nie pojawia tak nie pojawia sie tak zaden wynik podobnej "zabawowej" bonitacji.

Z tego samego powodu do bazy wpisywane sa kundelki typu Mutara.
Ok, rozumiem Kłopot tylko w tym, co dla kogo jest bazą.Dla Ciebie baza to dane znajdujące się pod imieniem psa, dla mnie również cała reszta, w tym i dodane przez Ciebie wyniki (bo kategorii nie można utworzyć sobie samemu).
Powstaje pytanie co jest dla kogo bazą i gdzie jest granica między danymi "w bazie" a danymi nieważnymi

Quote:
dana hodowla to produkcja kundelkow...
Niepodważalną siłą WD było to,że znajdowały się tu tylko dane dotyczące rasy, zgodne z regulaminami, wymogami itp. Potwierdzają tę siłę nawet zaciekli wrogowie, używając wszelkich sposobów aby informacje o ich psach tu się znalazły. ktoś kiedyś w żartach napisał:"nie ma na wolfdogu? to nie istnieje" i specjalnie nie mijał się z prawdą Przez takie nieścisłości, jak omawiana- WD i Wasza praca rozmienia się na drobne Szkoda by było...
Długo wierzyłam, że jak coś czytam tutaj to owo coś ma jakąś wartość, bardzo nie chciałabym aby to się zmieniło.

Quote:
Uwierz mi, ze sami wlasciciele kundelkow i organizatorzy pseudobonitacji najchetniej by je usuneli z Wolfdoga. "....
Margo, wierzę tylko w to, ze ludzie nie działają tak, jak my to sobie założyliśmy

Dzięki za wyjaśnienia, ja pozostaję przy twierdzeniu, że wyniki znalazły się w bazie, obawiam się że nie tylko dla mnie. i to wprowadziło ten potężny zamęt.
W sumie jest i plus- zrobił się początek do ciekawego tematu o bonitacjach w ogóle, ale nie w tych emocjach-trzeba trochę poczekać na spokojną, rzeczową wymianę poglądów
Wierzę (nadal), że przyjdzie na to czas

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Last edited by Gaga; 09-09-2009 at 21:01.
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 21:07   #142
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by btd View Post
Właśnie tutaj widać twoje luki. SVP upoważnia do czegoś w Polsce
oraz w każdym innym kraju zrzeszonym w FCI.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 09-09-2009, 22:21   #143
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Send a message via ICQ to shaluka Send a message via Skype™ to shaluka

a takie pytanie nie do sprawy.. Czemu inne bonitacje nie sa widoczne w kartach psow_

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."
shaluka jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 22:28   #144
wilczakrew
Senior Member

Dziękuje Pavle bo uważam, że jeśli mamy dyskutować fer to takie sytuacje nie powinny mieć miejsca. Zachowałeś się w porządku.
Quote:
Originally Posted by Pavel
I na druga strone, jest tu komentarz od psach s wysokoscza mniej nez 65 cm. Mialy jsme dluga diskusije s czeskim kierownikem hodowli - Dana Matušincová. Dla mnie jest caly problem jasny - pies mniej jak 65 cm i suka mniej jak 60 cm muszy byc dyskwalifikowana (P14). Sa mozliwe wyjatki, ale te moze zrobic tylko komisja hodowlana i zaaprobowac komitet Klubu (ostatni pies w linii hodowlanej i.p.). I ja sa przeciw P5 u psow, ktore maja tylko 64 cm i mniej i mysle, ze hodowca odpowiedzalny nigdy tego psa nieuzyje k hodowli.

Czyli mam rozumieć, ze ten hodowca jest niepoważny
Quote:
Originally Posted by Margo
No wlasnie tu jest pies pogrzebany.... Widzisz, dzieki PORZADNEJ bonitacji Irana wiem, ze pies ten ma 64 cm i swiadomie go uzylam... Bo wiem JAKI JEST i co niesie i jakie ma WADY. A rzeczywiscie nie uzyje zadnej z P1 czy P5 z Osiecznej, bo sa to psy o wiele slabsze wzgledem wzorca niz ten "P5"-tkowy Iran (czyt: maja wiecej wad, choc nie wpisanych)...
No ale teraz poważnie :
Quote:
Nie mam pelnych wynikow bonitacji.... Nie mam zamiaru dyskutowac o konkretnych psach - chodzi o pewne wady, ktore psy maja, a nie zostaly im wpisane...
Pewnie ich nigdy nie będziesz miała bo sama ich nie chciałaś.
Quote:
Grzesiek, ocena w Poznej byla niesamowicie ostra... Zobacz jakie psy byly oceniane - to fantastyczne psy ze wzorcowymi charakterami i takie oceny dostaly.... P3 byly wylacznie za formaty (a i to jedynie dlatego, ze obecnie stoji we wzorcu nie format poprawnego wilczaka, ale 111 czyli format poprawnego KONIA - to bedzie wlasnie zmieniane w nowym).

Jesli sie nie zgadzasz? Wytknij jakie wady nie zostaly wpisane na bonitacji w Poznej. Bo jma moge dac ci cala litanie jakie nie zostaly wpisane w Osiecznej.... Wszystko wedlug cytatow ze wzorca...
Małgosiu ale mnie naprawdę nie interesuje bonitacja w Późnej i sposób jej przeprowadzenia. Bardziej interesuje mnie to jak postępujesz i sama sobie przeczysz. Nikt nie podważa bonitacji zrobionej u Ciebie . To była Twoja bonitacja i nie masz prawa mówić w ten sposób o bonitacji w Osiecznej bo Ciebie tam nie było. Mnie te wady kompletnie nie interesują bo nie ma Wilczaka idealnego bez wad, a masę z nich ma P1, P3 bo akurat miały gorszy czy lepszy dzień. Bo sędzia czegoś nie zauważył i to naprawdę nie ma większego znaczenia.
Quote:
Skoro tak twierdzisz to moze od razu zmienmy nazwe rasy na czechoslowacki owczarek...
Quote:

Dlaczego ma malec ucho? Ono MA BYC male.... Dlugie NIGDY nie bylo i nie jest typowe. Oko mialo byc i MA byc jasne... Nawet jesli chcesz sobie interpetowac ze "bursztyn moze byc czarny". Tego zmieniac nie trzeba. Do tego trzeba sie STOSOWAC.
A formaty? 111 to format jaki wzieto z budowy koni. Taki format ma miec owczarek niemiecki. Wilczak z indeksem 111 i wiecej to JAMNIK. Dlatego bedzie to zmienione, bo zaden szanujacy sie wilk czy wilczak nie jest jamnikowaty... I dlatego od lat za ideal uznaje sie format "Rosikowy", czyli taki jaki promowal Rosik (jeden z tworcow rasy) - czyli 108-109. Czas by wreszcie oficjalnie slowacki klub naprawil ten bledny zapis we wzorcu...
Tak zgadza się ucho ma być małe Cytat „nooo ale ideal byl 9 cm”, oko też masz rację powinno być jasno żółte . Zapomniałaś o Hartlu bo on miał chyba inny format. Inny cytat „minimalny ma byv 109” „a co napisane w wzorcu jaka siersc krotka taki pies od razu idze out z hodowli”
Quote:
Skoro chcesz rzucac przyklad Czambora - niech bedzie. Ma wedlug sedziny obwisle kaciki? Do tego jest kod D12 (w kodzie Czambora tego nie widze). To numer jeden. Numer dwa: pies z obwislymi kacikami NIE MA PRAWA otrzymac oceny doskonalej. To powazna wada - tu masz karte bonitacji z wytycznymi jesli chodzi o ocene tej wady spisanymi wedlug Rosika (ale Hart mowil dokladnie to samo): http://www.wolfdog.org/pol/articles/1132.html. Pies z D12 moze dostac maksymalnie P5 (ocene "dobra"). Jesli wada jest mala to nie daje sie jej do kodu, ale poznamek - obniza to note do P3 (czyli oceny "bardzo dobrej"). Skoro wedlug sedziny Czambor ma zla muskulature i otwarte kaciki to nie mial PRAWA dostac P1 juz za same fafle....

W zasadzie podważyłaś bonitację zrobioną w Jevisovicach. Małgosiu wybacz ale niedostateczna muskulatura nie obniża oceny wydanej na bonitacji. Ja nie napisałem, ze Czambor ma otwarte kąciki warg, ale obwisłe i czasami jest to widoczne bardziej czasami mniej, a czasami wcale. To samo dotyczy Twoich psów. Jeśli nie rozumiesz co to znaczy otwarte kąciki warg to ja Ci tego nie wytłumaczę ale pewnie Daiva zrobi to doskonale. Wytłumaczy Ci też inne wady Czambora. Cytat „bo ma za krotke nogi za krotki korpus i wargi i wyraz i siersc „
Quote:
Teraz nie dziwie sie, ze nie pojedziesz do Daivy, nie lubisz Oskara i jak lew bedziesz bronil bonitacji w Osiecznej.... Rzeczywiscie tak dobrej oceny nie moglbys u nich dostac... Nie przy tych wadach o ktorych sam piszesz.....
Quote:
Nie ty jeden nie zniosles slowa krytyki - to wlasnie powod dla jakiego pewne psy nie sa prezentowane u sedziow typu wlasnie Oskar, ale specjalnie dla nich organizuje sie bonitacje w Osiecznej....
Widzisz Małgosiu zdziwisz bo Oskara nawet lubię, choć mam do niego pewne ale. Nie bronię bonitacji w Osiecznej, bo mnie nie jest to do niczego potrzebne. Wiesz ilu sędziów tyle ocen i w zasadzie mam to gdzieś. Nie zapominaj tylko, ze ja pierwszą bonitację jaką zrobiłem to były Jevisovice. U Ciebie zrobię ostatnią jak pies będzie dorosły. Krytyki się nie boję ale powinna ona mieć podstawy i być na poziomie.
Quote:
Ale zrozum prosze, ze wlasnie o to wypaczanie idei bonitacji mi chodzi - kod Czambora, ktory podales jest IDEALNY. Wedlug bonitacji to pies IDEAL - pozbawiony jakichkolwiek wad. A sam twierdzisz, ze sedzina jednak jakies wady znalazla, w tym jedna bardzo powazna... GDZIE ONE SA? Ukryte, bo nie ma ich ani w kodzie, anie w koncowej ocenie psa...

Czyli rozumiem, ze wg Ciebie jedynymi osobami na świecie uprawnionymi do zrobienia poprawnej bonitacji są Oskar i Daiva. Podważasz wszystkie wyniki bonitacji jakie odbyły się w innych krajach. Nie było cię przy bonitacji i nie wiesz, co powiedziała sędzina. Nie wiesz w jakiej formie był pies. Nie wiesz nic na ten temat i mówisz mi , że to poważna wada. Muszę w takim razie zwrócić się do czeskiego klubu o unieważnienie bonitacji i kodu Czambora. Z tak poważną wadą nie powinien być nawet reproduktorem.
Quote:
3) Nie pasuje Tobie kod Jabberwocka? Chlopak ma problem z Oskarem (u Soni, gdzie stal normalnie ma wpisane 66 cm). Ale obojetne, bo wpisalismy do karty to co zostalo namierzone. I mylisz sie, jesli chodzi o wzorzec... Ocena jak najbardziej odpowiada jego zasadom...

Małgosiu jeśli pies nie da się zmierzyć to wtedy albo odracza się jego bonitację albo wpisuje An, lub As, lub Av.
Czy nie tak to powinno wyglądać. : As F1,2,14 R1 Ob P14
Quote:
Gaga, wyniki sa JEDYNIE na liscie wynikow. W bazie sie nie pojawia tak nie pojawia sie tak zaden wynik podobnej "zabawowej" bonitacji.
Quote:

Z tego samego powodu do bazy wpisywane sa kundelki typu Mutara.
Małgosiu ja mam pytanie, bo teraz to ja czegoś nie rozumiem. Proszę o wytłumaczenie w takim razie, czym jest baza danych. Bo jeśli spis widnieje tylko na spisie bonitacji to co w takim razie przedstawia to zdjęcie. Wybacz ale czy jest jeszcze jakaś baza danych o jakiej ja nie wiem i do której my zwykli użytkownicy nie mamy dostępu. Wchodzę w bazę danych, na swojego psa i w zakładkę bonitacje. Czy coś robię nie tak ?

wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 22:36   #145
wilczakrew
Senior Member

Quote:
To ze u nas nie ma bonitacji i nie musimy ich robic nie oznacza, ze mozemy robic sobie wolna amerykanke i nazywac czeska bonitacja kazde spotkanie i mierzenie z udzialem jakiegokolwoek sedziego...
Małgosiu proszę o wskazanie kto, gdzie i kiedy użył słowa " czeska bonitacja " w odniesieniu do Bonitacji w Osiecznej. Jestem bardzo tym zainteresowany.

Bardzo jestem zainteresowany kto umieścił wyniki bonitacji z Osiecznej w bazie danych i przypisał je do konkretnych psów.

Bardzo chcę zobaczyć kopię kart bonitacyjnych z Osiecznej na , których nie ma wpisanych indeksów. Jeśli jesteś tego pewna to musisz być w ich posiadaniu.

Jeśli ktokolwiek sobie tego życzy to mogę dać skan karty bonitacyjnej mojego psa.
Old 15-10-2009, 11:20   #146
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
Bardzo chcę zobaczyć kopię kart bonitacyjnych z Osiecznej na , których nie ma wpisanych indeksów. Jeśli jesteś tego pewna to musisz być w ich posiadaniu.
Mowisz i masz.... To karta CZAMBORA, ktrora sam opublikowales, a na ktorej NIE MA WPISANYCH W KODZIE BONITACYJNYM INDEKSOW.

Mozliwe jest, ze mam zaburzenia widzenia, ale ja widze KOD BONTACYJNY:

A70 Of P1

podczas, gdy prawidlowo kod ten powinien miec forme:

A70 Of P1 Xf109 Xv54

Wybacz, ale to sie nazywa "klamanie w zywe oczy"....

PS. Bo chyba nie chcesz mi wciskac, ze indeksy w kodzie z Osiecznej to to cos co dopisales dlugopisem na dole karty?

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 15-10-2009, 11:23   #147
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Pytanie nr. 2.
W naglowku karty bonitacji widnieje tekst "Klub Hodowcow Czechoslowackiego Wilczaka"

Jako jeden z POLSKICH hodowcow chcialabym sie dowiedziec odkad mamy w Polsce taki klub? A moze to jakis rejestrowany w PKPR? Bo ZKwP nic o tym nie wie....

Old 15-10-2009, 11:25   #148
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Ooo mamy KLUB !!

p.s. Margo mnie uprzedziła :P

チェイタン。
Old 15-10-2009, 11:31   #149
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 15-10-2009, 11:55   #150
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Mała poprawka, nie my mamy klub tylko świat chyba (wszechświat może nawet) Bo klub powinien mieć w nazwie kraj. Tak jak tu http://www.evikzegar.pl/czambor/files/slowacja.jpg - Klub hodowców CZW SŁOWACJI.
Zamysł jest ohydną próbą oszustwa, w dodatku wykonaną niechlujnie, autorowi nie chciało się nawet poprawnie skopiować nazwy rasy i tak w pierwszej linijce mamy: Czechosłowackiego Wilczaka a w drugiej już czechosłowackiego Wilczaka. Jakby autor nie mógł się zdecydować, jaka nazwa obowiązuje albo..nie wiedział jak ją poprawnie pisać. A chyba miał to być „oficjalny” dokument.

チェイタン。
Old 15-10-2009, 13:42   #151
OneUnited
Fenela ponad wszystko

OneUnited's Avatar

Bardzo nie miło powiem zrobiło się .

Na samym początku padają pytania czy ktoś jest za tym aby był klub a teraz okazuje się ze on juz jest .... To się w głowie nie mieści

OneUnited jest offline   Reply With Quote
Old 15-10-2009, 15:03   #152
Kamoszka
Ardal Conall

Kamoszka's Avatar

Send a message via Skype™ to Kamoszka

Zaraz się okaże jeszcze, że wszyscy tam jesteśmy zapisani i jako członkowie zalegamy ze składkami członkowskimi od 3 lat. Wcale się nie zdziwie... W końcu z czegoś trzeba opłacac hotele
Old 15-10-2009, 17:02   #153
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Mowisz i masz.... To karta CZAMBORA, ktrora sam opublikowales, a na ktorej NIE MA WPISANYCH W KODZIE BONITACYJNYM INDEKSOW.

Mozliwe jest, ze mam zaburzenia widzenia, ale ja widze KOD BONTACYJNY:

A70 Of P1

podczas, gdy prawidlowo kod ten powinien miec forme:

A70 Xf109 Xv54 Of P1

Wybacz, ale to sie nazywa "klamanie w zywe oczy"....

PS. Bo chyba nie chcesz mi wciskac, ze indeksy w kodzie z Osiecznej to to cos co dopisales dlugopisem na dole karty?

Masz Małgosiu rację . Mówisz i masz sprawę sadową .
Posądzenie o fałszerstwo nie wchodzi w grę bo jest to kopia karty czeskiej,ale pomówienie na dodatek publicznie jak najbardziej.

To jest wszystko na co Ciebie stać. Jesli już się pofatygowałaś aby odpowiedzieć na moje pytania to na nie odpowiedz, a nie dawaj jako przykład kopii karty bonitacyjnej mojego psa.

Karty z Osiecznej sa w języku czeskim, a ja poprosiłem aby mi to samo przepisano na moją kartę jako kopia.
Tylko dlatego abym wiedział co jest na tej karcie co.
Zresztą jest to karta bonitacyjna jaka widnieje na WD i też z tąd została wzięta.
http://www.wolfdog.org/pol/articles/914.html

Jeśli chcesz oryginał to zawsze możesz się zwrócić do P. Moniki , która przeprowadzała bonitację i wypisywała karty bonitacyjne.

Taką samą polską kopię karty mam z bonitacji z Jevisovic.

Reszty wypowiedzi nie mam zamiaru komentować, ale zawsze można iśc za świadka i wypowiadać się do woli przed sądem.
Old 15-10-2009, 17:15   #154
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Quote:
Posądzenie o fałszerstwo nie wchodzi w grę bo jest to kopia karty czeskiej,ale pomówienie na dodatek publicznie jak najbardziej.

To jest wszystko na co Ciebie stać. Jesli już się pofatygowałaś aby odpowiedzieć na moje pytania to na nie odpowiedz, a nie dawaj jako przykład kopii karty bonitacyjnej mojego psa.

Karty z Osiecznej sa w języku czeskim, a ja poprosiłem aby mi to samo przepisano na moją kartę jako kopia.
Mam pytanie. Jesli to jest kopia dla Ciebie, to dlaczego jest podpisana przez komisje i dlaczego wrzucasz ja jako karte bonitacyjna, skoro jest tylko przepisana.
Tyle jest gadania o bonitacji w Osiecznej, wiec tymbardziej powinienes wrzucac na swoja strone orginal, a nie kopie. Chyba, ze chodzilo o kolejna burze...

Old 15-10-2009, 18:24   #155
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Masz Małgosiu rację . Mówisz i masz sprawę sadową .
Grzesiek, czy Ty masz nas wszystkich za idiotow?

WIKIPEDIA:
KOPIA - dokładne powtórzenie wykonanego wcześniej dzieła.

Jesli to KOPIA karty to TAK SAMO!!!!! wyglada oryginal. I w kopii i w oryginale zapisany kod NIE POSIADA indeksow wpisanych do kodu bonitacyjnego!!!!!!

KONIEC KROPKA

Old 15-10-2009, 18:26   #156
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Dobre dobre.

Margo i Gaga zachłystnęły się z oburzenia co to za karta że ma w nagłówku klub, a tu okazuje się że tą kartę zrobiła sama Margo. Te same błędy ortograficzne w liczbie 4 to tylko potwierdzają.

No pięknie, tak pluć na samego siebie? Wychodzi na to że to Margo kręci jakiś klub od 2003 roku - data publikacji karty skopiowanej przez Grzegorza. Tak więc Kamoszka faktycznie, zalegasz, ale od 6 lat i nie Grzegorzowi a Margo.

Po prostu piękne.

ps. o idiotach było wcześniej. a co powiesz na słowo - odpis? Wydaje mi się że lepiej pasuje do opisania sytuacji.

Last edited by btd; 15-10-2009 at 18:28. Reason: dodany ps.
btd jest offline   Reply With Quote
Old 15-10-2009, 18:36   #157
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Quote:
Dobre dobre.
Margo i Gaga zachłystnęły się z oburzenia co to za karta że ma w nagłówku klub, a tu okazuje się że tą kartę zrobiła sama Margo. Te same błędy ortograficzne w liczbie 4 to tylko potwierdzają.
Btd nie przeginaj. W tamtym linku byla przykladowa karta. Nie wypelniona, a w naglowku bylo miejsce na wpisanie konkretnego klubu - zeby ludzie wiedzieli, gdzie co maja wpisane.
W momencie wypelniania karty pod konkretna bonitacje, w tym miejscu wpisuje sie klub, ktory ja organizuje. Ktos kto drukowal ta karte powinien to zmienic, a nie zostawic jak jest. Bledy tez moglby poprawic, bo to juz nie przyklad w internecie, ale rzeczywisty papier.

Old 15-10-2009, 18:37   #158
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Margo i Gaga zachłystnęły się z oburzenia co to za karta że ma w nagłówku klub, a tu okazuje się że tą kartę zrobiła sama Margo.
Karty nie robila Margo. To nic innego jak stare tlumaczenie jednego z artykulow Rosika. Opublikowana tam karta jest karta przykladowa, ktory NIE MA NIC WSPOLNEGO z tymi uzywanymi przez kluby na bonitacjach. Wiec bezsensem bylo jej kopiowanie. I kolejnym przykladem zwyklego braku przygotowania do tak "skomplikowanego" zajecia, jakim jest organizacja bonitacji....

Quote:
ps. o idiotach było wcześniej. a co powiesz na słowo - odpis? Wydaje mi się że lepiej pasuje do opisania sytuacji.
Wiesz, nie to wcale nie bawi... Teraz pewnie pewnie grzeja sie druty, ze sprawa sie "sypla" - leca emaile do Moniki, ta drukuje nowe wersje kart i wrzuca w nie nowe wersje kodow bonitacyjnych.
Ja swoje zdanie juz mam - jak bylo to dokladnie widac... Teraz tylko jest krecenie, krecenie i krecenie... Mi nie juz nic tlumaczyc nie musicie... Nawet dziecko widzi jaka byla rzeczywistosc... Dla mnie wiec EOT.....

Old 15-10-2009, 19:03   #159
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Czyli co, teraz wg ciebie p. Monika fałszuje coś? Dobre, dobre.

A co do kart ze słowem KLUB zrobionych przez Margo - jakby chociaż trochę wysilić głowę to da się przeczytać że Grzegorz napisał ze skopiował ten wzór z wolfdoga dla zeby miec kopie wynikow dla siebie. Ale to by trzeba bylo zdjac klapki 'zniszczyc i dokopac Grzesiowi'
Old 15-10-2009, 19:16   #160
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Quote:
A co do kart ze słowem KLUB zrobionych przez Margo - jakby chociaż trochę wysilić głowę to da się przeczytać że Grzegorz napisał ze skopiował ten wzór z wolfdoga dla zeby miec kopie wynikow dla siebie. Ale to by trzeba bylo zdjac klapki 'zniszczyc i dokopac Grzesiowi'
Nadal nie rozumiesz.
Jest afera o Osieczna, wiec zamiast zrobic wszystko, zeby nie bylo sie o co czepnac, Grzes wrzuca na swoja publiczna strone wyniki z bonitacji przepisane i podpisane na przykladowa karte z wolfdoga.
Czemu nie wrzucil orginalu? Nie rozumiem takiego postepowania.

P.S. Pierwsza karta z Czech jest nieczytelna niestety :/

Last edited by sssmok; 15-10-2009 at 19:20. Reason: P.S.
Reply

Posting Rules