![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Distinguished Member
|
![]()
A jeszcze odnośnie reproduktora, to wydawało mi się, że chyba w Polsce nie potrzebna jest bonitacja?
Co prawda mam nadzieję, że tę też już niedługo zrobimy.... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
W Polsce to nawet badanie na dysplazję nie jest potrzebne. Wystarczy 3 doskonałe na reproduktora, ale nie wiem czy to najszczęśliwsze rozwiązanie- taki minimalizm
![]() |
#3 |
Distinguished Member
|
![]()
Tak też mi się wydawało, w końcu już chodziłam daaawno z papierami do ZK
![]() A rozwiązanie to chyba pójście na łatwiznę po prostu. Chyba że bonitacje są tak daleko ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Zgadza sie.. obowiazujaca minimalka niestety pozwala na kretactwa i ukrywanie kiepskich wynikow ( bo przeciez nie trzeba to powiemy, ze nie ma) . Nie wierze, ze ktos hoduje, chce byc uczcziwy i nie robi rtg... nie ma cudow.
Kazdy, komu na sercu lezy dobro psa plus jego potomstwa ma odwage cywilna stawic czola przeswietlonej prawdzie.. ![]() Aga, bonitacja te nie jest obowiazkowa dla hodowania w Polsce, jest obowiazkowa u Czechow i Slowakow.. ale fajnie jest sie z nia zmierzyc ![]() My po przegladzie mlodych tez podejdziemy do bonitacji doroslej... dla samego sprawdzenia sie.. ![]() Moze zdarzy sie, ze jwkos w jednym czasie z Wami ? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Jakie daleko-w 2007 09 07-10 na Litwie beda i bonitacja i bieg na 40 km i klubowa wystawa, a kto kto, to Vargus do Litwy na rzut berutem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Distinguished Member
|
![]()
Oj, było by bardzo fajnie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Distinguished Member
|
![]()
O prosze! To mnie Daiva zaskoczyłąś, ale fajnie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Tmave Zlo
|
![]()
Eeeetam, bonitację i przegląd młodych można zrobić i u nas - na spotkaniu w Późnej. My rok temu - tzn. Dewi i Chey - przeszliśmy właśnie tam przez przegląd młodych
![]()
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
a u nas tez nie ktos tam a Oskar Dora bedzie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Od jakiego wieku robi sie przeglad mlodych, a od jakiego doroslych?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Distinguished Member
|
![]()
Wiem Joanna, ale podejrzewam, że bliżej może być nam na Litwę niż do Później, choć do Późnej już się wybieramy od hmm.... dwóch lat?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Member
|
![]()
Przegląd młodych robi się od 6 miesiąca, bonitację od 15-18 miesięcy... choć z bonitacją nie ma się co śpieszyć i najlepiej zrobić, jak pies jest już w pełni rozwinięty.
![]() |
#13 | |
Moderator
|
![]()
dla tego obmyszlami taki wariant ze svod mladych zrobic na Litwie od 6 miesiecy do 24 miesiecy a bonitacje od 24 miesiecy, t.z. pies prawo hodowlane dostal by z svodem mladych i do wieku 24 miesiecy mogl byc wykorzystany w hodowli z przegliadem mlodych.
to myszle ze jist dobri idea bo tak dokladne pies doroslym jiest od 2 lat i tylko w tedy mozna miec dokladna ocenke . Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Fajne wyjscie znalezli wlasciciele dobkow z Niemiec - robia dwie bonitacje. Pierwsza pozwala na hodowanie na takim psie i mozna ja robic juz u mlodych dobkow, ale potem musza zaliczyc ta wlasciciwa "dorosla" najpizniej 2 lata od pierwszej. I to wlasnie ta ostatnia bonitacja najlepiej opisuje psa...
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
![]()
ho, to moja idea nie jiest zla a bardo dobra
![]() tak i zrobimi |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
skoro tak trudno namowic ludzi do JEDNEJ bonitacji to jak "zmusic" ich do robienia az dwoch.... ![]()
![]() |
![]() |
#17 | ||
Moderator
|
![]()
ale...swod mladych nie jiest obowiazkem
![]() t.z. jiesli chcec kryc psa muszis miec normalna bonitacje. ![]() po drugie ![]() ech to nazywa sie DEMOKRATJA ![]() Quote:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() I potem patrzysz na psa i dziwisz sie jakim cudem on jest hodowlany ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|