![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
moze gdzies juz , w jakim tam temacie mowilis cie o BARF, ale ...teras na Litwie mami wariatstwo na temat BARF'a.
co myszli cie o nim? moze tak karmic psy lepej? czy warto zaczynac? i jaka recepture wybrac? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Pare osob w Polsce przestawilo swoje psy na BARF-a i nardzo sobie to chwali. Jest calkiem sporo stron w dokladnym wyjasnieniem tej diety i ze skomponowanym menu. Generalnie wszystko wyglada slicznie, z jednym malym "ale". Mieso, na codzien dostepne jest miesem poteznie nafaszerowanym antybiotykami, hormonami, sterydami itp. jesli masz dostep do czystego miesa, z naturalnego odchowu - to OK..ale jesli nie znasz zrodla pochodzenia to moze byc roznie.
Bardzo fajna hodowczymi mamutow wszystko porzadnie opisala: http://www.malamuty.om.pl/html/--_pokarmy_surowe.html, ale opisala tez kiedys , ze suki karmione kurczakami po prostu przestaly zachodzic w ciaze ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
tak, wiem to ze to jiest trudne do zrobienia, dla tego i pytam co i jak, ze moze ktos tak karmi wilczaki.
bo to jiest choleren trudne zeby miec dostep do dobrego miesa albo kurczaka oraz trzymanie tego wszystkiego w domu tez jiest trudne, a do tego..receptura. duzo trudnej pracy |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]() ![]() ja podobnie karmię swoje pieski, aczkolwiek gdy wyjeżdzam co zdarza się dość często, karmione są zastępczo karmą . posiłki dzielę na dwie części, pierwszą poranną która składa się z płatków kukurydzianych, suszu marchwi, jajek, sera białego i maślanki, czasami wzbogacam ta mieszaninę podrobami druga część popołudniowa jest mięsna, i zazwyczaj stanowi ją porcja rosołowa z gęsi lub indyka, kości cielęce / takie z dużą ilością szpiku/ lub cielęcina z kością. Jest to dużo kosztowniejszy sposób żywienia i wymaga poświęcenia większej ilości czasu, ale wydaje mi się że zwierzaki wolą takie jedzenie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
ze wola to zgadzam sie.
![]() tak to tez jiest kosztowne, no zobaczymi jak bedzie dalej, moze ja tez sproboje BARF kiedy bede mogla tak karmic ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Galicyjski Wilk
|
![]()
Stosowałam tą dietę pod koniec zeszłego roku. Najpierw byłam bardzo zadowolona, suczysko wg mnie piekniało w oczach, ale tylko moich. Nie wziełam pod uwagę że obecnie mięso ( a zwłaszcza kurczaki) nafaszerowane są sterydami , tak jak pisze Gaga, i Dona okazała sie po prostu za gruba!
zdjęcie poglądowe: potem tak się zdarzyło że przeszła na przymusową detę i wtedy zobaczyłam jak naprawde powinien wyglądać wilczak. teraz trzymam się suchej karmy (outdog 35 % mięsa ) i jest super. Zdjęcia poglądowego brak ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
love and terror
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Przy zachowaniu wlasciwych proporcji miedzy drobiem a pozostalymi skladnikami pies nie utyje. Ilosc jedzenia musi odpowiadac aktywnosci
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
często PSY bywają lepsze od ludzi, nie dziw się a jeżeli nie rozumiesz to tu nie zaglądaj poczytaj coś o ludziach |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
love and terror
|
![]() Quote:
Dla Ciebie to tylko psy dla niektorych cale zycie, milosc, pasja, hobby... Przyjaciel, czlonek rodziny |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Moderator
|
![]()
a po trzecie, wedlug wetow to sucha karma jiest "zlem" i teras BARF nie jiest tylko moda no i zdrowym i prawidlowym karmieniem psow.
i myszle ze ja tez...to sproboje (kiedy kupe duza loduwke ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() "Ludzie karmiąc się nie przestrzegają zazwyczaj żadnych wymagań dietetycznych i są z tego zadowoleni... byle dobre i dużo ![]() Rozwój kośćca dziecka trwa 16-19 lat (zależnie od płci). Przez ten czas na prawdę uda się organizmowi zbilansować jadłospis, jeśli tylko będzie miał różnorodne produkty dostępne w diecie. To, ze dziecko przez dwa miesiące nie je wapnia nie ma wpływu (lub ma niewielki) na całość rozwoju. W przypadku szczenięcia - miesiąc na zlej diecie to tak, jakby 2 lata u dziecka!!!!!! Tu po prostu nie ma czasu na błędy żywieniowe, zwłaszcza w przypadku dużych ras. Za dużo widziałam "cudów" po karmieniu szczeniąt domowym jedzeniem. Osobiście, mimo na prawdę sporej wiedzy o żywieniu psów, nie podjęłabym się odchowania swojego psa (powyżej 30 kg w życiu dorosłym) na jedzeniu własnej produkcji. Tym bardziej jestem pełna podziwu dla ludzi, którzy pojęcia o żywieniu nie maja a i tak karmią psy swymi wytworami kulinarnymi, odzywkami dla dzieci itp. bzdury. Nie mam również zaufania do producentów karm, używam tylko karm o na prawdę ustalonej renomie na świecie, producentów będących na rynku długie lata, mających swe własne laboratoria. Poniższe punkty stanowią podsumowanie dyskusji dotyczącej wad i zalet żywienia karmą przygotowaną samodzielnie Zalety: 1. przygotowując karmę samodzielnie mamy pełna kontrola nad rodzajem produktów(być może nie wiemy co jadł kurczak którego psu dajemy ale wiemy ze dajemy np. udko a nie pazurki i pióra) a także ich jakością (nie damy np. spleśniałego ryżu). 2. karma bardzo smaczna i chętnie jedzona 3. jeśli ktoś umie (patrz Wady pkt 2), chce, ma czas(patrz Wady pkt 3) i pieniądze (patrz Wady pkt 5) to na prawdę lepiej, aby sam gotował psu Wady: 1. trudności w przygotowaniu karmy zbilansowanej pod względem zawartości witamin i makroelementów (wapń, fosfor). Może to zwłaszcza u szczeniąt psów dużych ras spowodować bardzo poważne skutki w rozwoju układu kostnego. 2. przygotowanie dobrze zbilansowanej karmy w domu wymaga wcale niemałej wiedzy dietetycznej 3. jest bardzo pracochłonne (można sobie nieco sprawe ułatwic przygotowując wiecej porcji na raz i zamrażając je) 4. częste zmiany w składzie karmy mogą prowadzić do częstych biegunek 5. dobra karma gotowana w domu jest droga (1/3 mięsa - nie płuc, przełyków i nerek, 1/3 włoszczyzny, 1/3ryzu) Poniższe punkty stanowią podsumowanie dyskusji dotyczącej wad i zalet żywienia karmami gotowymi o wysokiej jakości. Zalety: 1. łatwość podania 2. dobrze zbilansowane proporcje składników min-wit. (Z drugiej strony: Kto na to da gwarancję- przecież przyswajalność i potrzeby są indywidualną sprawą każdego psa) 3. tańsze niż dobre jedzenie gotowane w domu 4. przyzwyczajonego psa do suchych karm łatwo przestawić na specjalna karmę dietetyczna dla psów chorych na serce, nerki itp. Wady: 1. mało smaczne i psy nieprzyzwyczajone nie chcą jeść suchego. 2. praktyczny brak kontroli na jakością składników użytych do sporządzenia karmy przez firmy 3. karmienie dłuższy czas dokładnie taka sama karma może w końcu spowodować niedobór któregoś z mikroelementów, dlatego ja co 2-3 miesiące zmieniam firmę od której kupuje suche jedzenie. Zawsze karmy rożnych producentów różnią się miedzy sobą np. użytymi produktami do sporządzenia karmy i technologia przygotowania karmy. 4. Sucha karma zawiera większość syntetycznych witamin, a nie naturalnych a to nie jest to samo- naturalne witaminy mają inną przyswajalność. Dodatkowo karmy musza być konserwowane- przecież ich terminy przydatności do spożycia to ok. 3 lat- to dodatkowe faszerowanie chemią, chyba jednak nie najzdrowszą. lek. wet. Agnieszka Walesiak
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
![]()
Ciag dalszy:
juz 4 miesiaca swoje stado karme RAW-wylacznie mieso koszci i subprodukty. na tym samym roszna moje maliuchy ![]() jak wygliada karmienie ![]() Rozmowa: ![]() dobry ojciec ![]() ![]() dzieczy juz nakarmione ![]() poznej dostaja jiesc i rodzice ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Distinguished Member
|
![]()
Daiva super zdjęcia!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Junior Member
|
![]()
Rewelacyjne zdjecie ! To byla glowa koziolka ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
K-Lee Family
|
![]()
Ponawiam swoje pytanie
![]() Skąd Wy bierzecie takie przysmaki?? Nawet jakbym chciała, to nijak nie wykombinuję takich rzeczy... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Junior Member
|
![]()
Najłatwiej od rolnika, który trudni się ubojem - głowa, ogon, nogi od kolan w dół - to zostaje jako odpad i można kupić, a jak się ładnie uśmiechniesz to i za darmo. Możesz zapytać w najbliższym sklepie mięsnym, to na pewno podpowiedzą ci, gdzie są jakieś ubojnie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|