|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
10-03-2013, 23:43 | #1 | |||||||
Member
|
Wzorzec według Grzegorza S.
Natknąłem się ostatnio na tłumaczenie wzorca rasy na kcsv.pl autorstwa Grzegorza S. i po przeczytaniu zdecydowałem, że warto ostrzec wszystkich przed korzystaniem z tego źródła. Rozumiem, że ów "ekspert" mógł opanować do perfekcji język słowacki, ale jego tłumaczenie wzorca jest dalekie od ideału. Jest to o tyle warte wzmianki, gdyż nawet jedno pominięte lub przeinaczone słowo, może całkowicie zmienić sens danego zdania. A to raczej w przypadku wzorca jest niedopuszczalne.
GÓRNA CZĘŚĆ GŁOWY: Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
10-03-2013, 23:50 | #2 | |
VIP Member
|
Quote:
Kolejna farsa autorstwa tego pana.... Grzegorz S: Bruzda czołowa jest na niskim poziomie Na niskim poziomie to jest to tlumaczenie. Ale jak bierze sie za to dziecko google-translatora to tak to potem wyglada... Grzegorz S: dość blisko siebie z lekko ustawionymi na zewnątrz nogami. (Przyp.: jest róznica między łapami, a nogami) Oczywiscie, ze jest roznica. Wilczak ma wykrecone LAPY. Wykrecone NOGI maja buldogi... Grzegorz S: przylegające do klatki piersiowej i nieprzekraczające linii kadłuba. Widze, ze rozmowa przeskoczyla na tematyke zeglarska... Chyba, ze ten wzorzec by pan Grzegorz to ma byc jakas kontynuacja Kronik Wincentego Kadłubka... Grzegorz S: Szyja Wysoko lub nisko noszona w stanie spoczynku No comment Grzegorz S: Za mało lub za silnie rozwinięte przednie kończyny Zdecydowanie od opowiesci pana G. wolne bajki braci Grimm... Prawde mowiac po lekturze charakterystyki rasy zamieszczonej na tej stronie myslalam, ze nic mnie juz nie zaskoczy... A tu taka niespodzianka....
Last edited by z Peronówki; 11-03-2013 at 00:07. |
|
11-03-2013, 00:10 | #3 |
VIP Member
|
A jesli ktos jeszcze nie wie skad pan G czerpie natchnienie to niedawno juz o tym pisali....
11-03-2013, 00:11 | #4 |
Wilcza Saga
|
A ja tak sobie porównuję Twoje tłumaczenie z tym Grzesiowym i nie licząc tych kilku nieprawidłowych zdań jego autorstwa - reszta to kopiuj i wklej. Czasem może zmienione jedno słowo. Czyli to tak, jakby przypisywał sobie czyjeś tłumaczenie... No, jak już wspominałam, z kilkoma tylko zmianami, notabene bardzo zabawnymi. A czasami słowa są tylko poprzestawiane. Tak czy inaczej, przypomina jakąś niezbyt udaną podróbkę...
Wiedziałam, że on coś szykuje, tak cicho siedział, że aż się martwiłam! Last edited by Louve; 11-03-2013 at 00:14. |
11-03-2013, 12:47 | #5 |
Senior Member
|
Jak nic "kroi nam się" pierwsza w Polsce profesjonalna książka o wilczakach. -Wzorzec już jest.....
Czekam z niecierpliwością /i na pewno nie tylko ja...../ Chętnie poczytam coś innego niż Topor, "Witkac" czy Vian.... "Konwencja" będzie zapewne podobna tylko czy "pióro" równie sprawne warsztatowo?..... |
12-03-2013, 20:24 | #6 |
Junior Member
|
Huan, dzięki za porównanie. Ubawiłam się do łez
Komentarz Margo: |
17-05-2013, 10:24 | #7 |
Junior Member
|
Zwykle się nie wtrącam ale to tłumaczenie przypomina zabawę w głuchy telefon
|
28-06-2013, 20:30 | #8 | |
Member
|
Quote:
|
|
28-06-2013, 20:41 | #9 |
Senior Member
|
Kolejny raz to powiem: ciesze sie ze tego Pana zablokowalam, nie musze tych ciekawostek czytac, zycie jakby pieknijsze
28-06-2013, 22:26 | #10 | |
VIP Member
|
Quote:
To byl cytat. Nie moje slowa... Ale jakos bardzo pasuja do artykulow pana G. Jedyne z nich jakie mialy jakis sens to te, ktore przekopiowal w calosci od innych... Bura, ja rozumiem, ze ktos moze czegos nie wiedziec i na czyms sie nie znac. Ze w artykulach moga byc luki o ktorych mozna dyskutowac... Ale w tym wypadku to nie sa luki, ale kratery. Jak sie nie ma pojecia ile to jest 2+2 to sie nie zabiera za Zreszta - tu nie chodzi juz nawet o wiedze, ale po raz kolejny o zwykle (nie)logiczne myslenie...
|