![]() |
![]() |
|
Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Były szelki i smycze, niech i będą obroże.
Może Ktoś mi polecić dobra obrożę ? Tylko żeby była zapinana jak pasek z klamerką, wytrzymała i żeby dobrze się czyściła i szybko schła a najlepiej aby nie nasiąkała woda ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Może TAKIE ? O wytrzymałośc nalepiej zapytać- dziewczyna odpowiada szybko i dość obszernie. Ja u niej kupowałam dry bedy.Obsługa super, zapytaj o obroże
![]() Niedawno pokazywałam wygodne, łatwe do czyszczenia i wytrzymałe Ezy Dog, ale tu zapięcie wyklucza je z Twojej listy ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
WoW! Świetny pomysł, obroża z gumy.... ma ktoś taką? Sprawdza się u wilczaków? Nie jest zbyt elastyczna?
![]() |
#4 |
Distinguished Member
|
![]()
Ezy Dog nie do zdarcia
![]() Nam sie najlepiej sprawdza taka: http://www.pelna-miska.pl/sklep//ind...t&prod_id=1793 Jest na psie, a jakby jej nie było ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Plessowy wilczak
|
![]()
To w takim razie my się zareklamujemy
![]() Jako materiałowa trochę nasiąka, ale rączka jest bardzo wygodna w użyciu, łatwo przechwytuje się takie bestyje jak wilczaki ![]()
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
przez zamiłowanie do koni, my postawiliśmy na obrożę z tej samej skóry, z której wyrabia się sprzęty jeździeckie. Mocna i wytrzymała. Utrzyma konia to i(chyba) wilczaka
![]() http://www.gnl.pl/-c-128_288.html do tego niektóre są fajnie ozdobione. pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
Skóra jest fajna, niestety przy upodobaniach większości wilczaków do zaliczania bajorek, szybko traci na urodzie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
Kupiłam swojego czasu obrożę patento Pet - metalowa, solidna sprzączka, metalowe okucia dziurek, mocna, szeroka taśma, dodatkowo elastyczny uchwyt oraz wysciółka, supersolidna, ale... ciut przyciężka moim zdaniem. Koszt ok 35 zeta na allegro:
http://allegro.pl/patento-pet-sport-...474376453.html Ja zakochałam się w obroży takiej, jaką zobaczyłam na Baaju (wpis nr. 88, pozycja 5): http://baaj.pinger.pl/p/9 Prościutka konstrukcja, wadą jest tylko to, że trzeba ją zrobić SAMEMU na miarę KONKRETNEGO psa ![]() ![]() Last edited by anula; 28-02-2011 at 16:19. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
http://i.pinger.pl/pgr461/144298240024246a4ce81e7a/
Ania, dziękuję, Michałowi strasznie miło. Szkoda, że wiecznie nie ma czasu, żeby kupić materiały i zrobić więcej takich. Inna sprawa, że Baaj najpewniej doczeka się kolejnej obroży, tym razem modelu z zapięciem, ale takim, jakie Michał wykorzystał w obroży Celara.
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
Obroże w sklepie jeździeckim mają lekko kosmiczne ceny...
Ja od ok. roku używam obroży z szerokiej, podwójnie zszytej taśmy zapinanej na klasyczną sprzączkę i jak na razie jest ok., a do tego cena jest adekwatna do produktu. Tak naprawdę kwestia rozbija się o kółko do mocowania smyczy, bo to jest najczęściej słabe ogniwo obroży. Najlepiej, jak końce są solidnie pospawane, a nie tylko przyciśnięte do siebie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Junior Member
|
![]()
trunksia&witgor a masz może zdjęcia jak ta obroża wygląda na psie? I instrukcję obsługi bo zapięcie wygląda skomplikowanie.
Myślałam o skórzanej obroży, ale słyszałam że jak kilka razy zamoknie to straci na wytrzymałości i może pęknąć? znajoma miała tak ze skórzaną smyczą. Ja właśnie teraz mam obrożę półzaciskową taką jak ma Baaj nr5. I właśnie przez to że swobodnie zwisa gdy nie jest podpięta Liszkam miał nieprzyjemną sytuację podczas zabawy z innym psem, ten drugi wsadził łapę za obroże i przekręcił łapę tak że stworzyła się ósemka, jedna część zaciskała się na szyi Liszkama a druga zaciskała łapę drugiego psa. Psy się wystraszyły, nie dały rady się uwolnić i doszło do warczenia i kłapania zębami, chwilę trwało zanim z koleżanką uwolniłyśmy psy, na szczęście im się nic nie stało. Więc teraz chcę taką obroże co przylega do szyi. Mi się podoba Baajowa 2 i 4, a ja nawet nie mam paska porządnego by samej zrobić. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
2 jest Celarowa, a 4 to najprostsza skórzana, którą znaleźliśmy w sklepie.
Zaletą tego, że naszą obrożę Michał zrobił na miarę, jest to, że nie zwisa aż tak luźno, rozpięta po prostu zsuwa się trochę niżej na szyi, choć wypadki z obrożami uczą, że czasem lepiej, żeby psy bawiły się gołe. Opcji zacisku nie używamy, opóźniał rekację psa na sygnały smyczą i w efekcie bardziej szkodził, niż pomagał. Celar w swojej szerokiej obroży wygląda jak w kołnierzu, ale nie krztusi się od dawna (ma delikatną krtań, a szelki nie sprawdzają się na treningach agility, zresztą nie ta budowa) i parę razy inny pies, w tym Baaj, już się naciął na grubość tego paska, bo zrobiona jest właśnie z wojskowego pasa.
![]() |
#13 | |
Plessowy wilczak
|
![]() Quote:
![]() A co do zapięcia to jest wbrew pozorom proste ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Distinguished Member
|
![]()
Skórzane lubimy, ale używamy jak jest ciepło i nie planujemy szaleństw, patent-pet nie sprawdziła nam się zupełnie - po kilku akcjach do ulubionych kumpli (ew. antykoleżanek
![]() W naszym przypadku, im większa, szersza i cięższa obroża (nie mylić z solidnością wykonania, czy jakością materiałów), tym pies bardziej ciągnie i szarpie. Nie wiem na czym to polega, bo na zdrowy rozum powinno być odwrotnie? W miarę ładne chodzenie (bynajmniej nie idealne!) wypracowaliśmy na zwykłej, lekkiej nylonowej obroży z dodatkowa blokadą na klamrze i bardzo solidnym kółkiem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Junior Member
|
![]()
Dziś panienka Astarte zapozowała w obroży K9:
![]() ![]() To co wyglada na skomplikowane zapięcie, to dodatkowa patka nad klamrą, co stanowi dodatkowe wzmocnienie zapięcia. Uchwyt można "spłaszczyć" dzieki rzepowi od spodu. ![]()
![]() |
#17 |
wilczakowa mamuśka ;)
|
![]()
Bardzo mi się podoba ten uchwyt
![]() ![]()
![]() |
|
|