Wróć   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 03-09-2009, 19:46   #1
Huan
Member

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do Huan Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika Huan
Domyślnie Historia i rozwoj rasy w Polsce

Cytat:
Napisał btd Zobacz post
Bo faktycznie, tak nagle spadło na głowę kowadło w drewnianym kościele i zaświtała myśl - pojedziemy do Czech, będziemy hodować wilczaki.
Będzie off-topic, ale skoro został już poruszony ten temat to chyba masz podane nieprawdziwe informacje na temat naszych pierwszych kontaktów z rasą. Wilczakami zainteresowaliśmy się nie mając pojęcia, że jest jakiś w Polsce. Jeśli dobrze pamiętam Margo dzwoniła nawet do Zarządu Głównego w tym czasie, by dowiedzieć się, czy jest jakiś w Polsce i udzielono jej, jak się potem okazało, błędnej informacji, że nie. Pierwsze spotkała wcześniej na wystawie w Niemczech, a kontakt z hodowcami nawiązała przez Rijke Klostergard z Danii, a potem Pavla z Pragi (teraz hodowla "Sedy chlup"), który miał pierwszą czeską stronę www o wilczakach i z jego pomocą udało się sprowadzić do domu Boltona. Jakiekolwiek informacje, które zebraliśmy przed naszym pierwszym wilczakiem pochodziły wyłącznie z zagranicznych źródeł. I wiesz co... zazdroszczę teraz nowym właścicielom, że mają wszystko podane na tacy. O tym, że wilczaki są w Polsce dowiedzieliśmy się na wystawie w Łodzi, w czasie gdy mieliśmy już w domu Boltona, prowadziliśmy oficjalną stronę czeskiego klubu rasy i istniała już pierwsza baza danych.
stare 03-10-2009, 00:26   #2
DanielZ
Wilczasty : Foto

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do DanielZ Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika DanielZ
Domyślnie

Ja też dołożę swoje 3-grosze do tego tematu. Wystawiam psy od dosyć niedawna bo od 1996 roku. Z psami jeździliśmy po całej Polsce i to niemało . Do roku 1999 nigdzie na wystawie nie widziałem ani nie słyszałem o rasie Ceskoslovensky Vlcak. W momencie kiedy pojawił się Bolton poznałem rase i przez kilka lat obserwowałem jak rozwija się pies i co nowego sprowadzają Peronowie . Co stego że wcześnej ktoś sobie miał wilczaka jak nie pokazywał swojego rodzynka ani też nie promował rasy.
DanielZ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-10-2009, 09:38   #3
btd
złośliwy krasnolud

Domyślnie

Cytat:
Do roku 1999 nigdzie na wystawie nie widziałem ani nie słyszałem o rasie Ceskoslovensky Vlcak
Cytat:
Co stego że wcześnej ktoś sobie miał wilczaka jak nie pokazywał swojego rodzynka
Jako związkowiec lepiej byś się przyłożył zamiast rozśmieszać:

JUKRO z Pohranicni straze CS

01.07.1990 Regionalna WPR WARSZAWA
s. M.Redlicki, kl. honorowa, doskonała, Zw.Wystawy
24.06.1990 KWPR PŁOCK,
s. M.Koziczewska, kl.honorowa, doskonała
06.05.1990 KWPR ŁÓDŹ
s.H.Dereziński, kl.honorowa, doskonała

No ale w 1999 roku miałeś 17 lat, a 1990 - aż 8. Tak więc mogłeś nie wiedzieć. Tylko nie rób z tego nie wiadomo jak ważnego faktu.
stare 03-10-2009, 10:44   #4
szasztin
Senior Member

Domyślnie

Z tego co wiem to wilczaki sa uznawane w FCI od 1999r??
szasztin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-10-2009, 10:53   #5
btd
złośliwy krasnolud

Domyślnie

Niestety, wiesz źle.

Cytat:
Klub hodowców czechosłowackich wilczaków wystąpił o uznanie rasy przez FCI w roku 1988. Uznano ją 13 czerwca 1989 w Helsinkach.
stare 03-10-2009, 10:57   #6
szasztin
Senior Member

Domyślnie

Nie do końca źle:

"Ostateczne zatwierdzenie rasy miało miejsce na konfernecji w Meksyku w roku 1999."
szasztin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady Postowania