|
Standard plemene a bonitace Jak by měl vypadat typický vlčák, poměřování a komentáře ke standardu plemene, informace o bonitacích a svodech... |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
12-04-2010, 17:16 | #1 |
Junior Member
|
hodnotenie na bonitácii
Chcel by som sa touto formou opytat na jeden postreh, ktory som si vsimol. Ked si porovnam bonitacne kody napr. Cézara od Pavlisina As, Oh, P1/69 a Buxa z Krotkovského dvora As, Oh, R1, P3/69. Preco pri v podstate identickych bonitacnych kodoch je jeden pes P1 výborný, a druhý P3 len velmi dobrý? Vedel by mi niekto odpovedať?
|
12-04-2010, 18:37 | #2 |
ChS Tichý stín
|
hodnoceni
No ja se taky k dotazu připojuju!zajimalo by mě to,v čem je tam rozdil?když DKK je uplně stejna.do budoucna planujeme taky bonitaci tak at vim v čem jsou rozdily.děkuji
|
12-04-2010, 18:39 | #3 |
Junior Member
|
Mě by zase zajímalo, jak je to pak s chovem. Nedávno mě udivilo, že někdo choval i na feně, která má dysplazii C...Jsou nějaká pravidla, na kterých psech chovat a na kterých už nikoliv?
|
12-04-2010, 22:10 | #4 | |
Not so Junior Member
|
Quote:
Kromě systému bonitace a řízení chovu je to u všech plemen víceméně stejné. Přidej k tomu i něco o chovu v málopočetné populaci. Budeš tak mít mnohem lepší úvod do chovatelství než jen z internetu. Dědičnost DKK je příliš složitá na to, aby bylo vhodné ji dvěma odstavci vysvětlovat na foru.
13-04-2010, 12:03 | #5 |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
|
13-04-2010, 12:54 | #6 |
Junior Member
|
Mellorn, o Arwen jsem četla v jiném tématu a moc vám držím palce, aby byla fenka co nejdéle v pořádku a aktivní
|
13-04-2010, 16:01 | #7 |
ChS Tichý stín
|
bux
ohledně buxe,nema žadne poznamky v bonitačni kartě.a index vyšky a delky byl take podle standartu.
|
12-04-2010, 22:12 | #8 | |
Junior Member
|
Quote:
|
|
12-04-2010, 23:25 | #9 |
Junior Member
|
No pouze mě to jen tak, jakožto zájemce o plemeno, zaujalo.
Zatím jsem četla jednoduchou rovnici, že čím horší dysplazie u rodiče, tím větší šance na ni u štěňat...a na další knihy při studiu nezbývá kapacita, proto ta snaha o instantní odpověď :-) |
13-04-2010, 00:36 | #10 |
Not so Junior Member
|
Budiž, instantně Ti to tedy shrnu, i když mám raději odborné články.
Nezáleží POUZE na DKK jedince, ale i jeho rodičů, sourozenců, tetiček a strýčků, zkrátka rodiny. Z toho můžeš odhadnout dispozice. Čím více máš výsledků, tím lépe. A dědičnost je i přes několik generací. Taky může být nulové zvíře, které má skoro všechny potomky positivní, a naopak zvíře s projevem DKK, které má potomky negativní. A nebo zvíře, co má s jedním partnerem positivní potomky, má s jiným potomky negativní. To se dostaneme i k vlivu prostředí a odborníci se hádají, jak moc velký je a procentuelní rozptyl je udáván tak obrovský, že si vyber. Tlusté zvíře, zvíře nesprávně krmené, s nedostatkem pohybu nebo přetěžované, to vše pravděpodobně hraje velkou roli. Je prokázáno, že na výsledek má vliv i to, jak bylo zvíře v době vyhotovení RTG staré. Přidám malou populaci, kterou ČSV ještě stále je a bude - takže si nemůžeš dovolit vyhodit "polovinu" genofondu za lehký nález, nemohla bys dál chovat. A abych to zamotala ještě více, tak se u jiných plemen zkoušelo chovat generace a generace na DKK A zvířatech a stejně se dysplazie stále a stále objevovala a to i v těžké formě. Proto se obecně chov na pouze DKK A zvířatech nepraktikuje - nevedl k vymýcení DKK. Proto u ČSV v ČR (i jiných plemen obecně) platí pravidlo, že jeden rodič je DKK A a druhý může být DKK B nebo C. Pes totiž nejsou jen kyčle, ale to není můj výrok.
In wildness is the preservation of the world... So seek the wolf in thyself www.wolfdog.name Last edited by Dayen; 13-04-2010 at 00:39. |
13-04-2010, 01:03 | #11 |
Junior Member
|
Děkuji za odpověď, prozkoumala jsem rodokmeny a je mi to maličko jasnější :-)
|
13-04-2010, 09:34 | #12 |
Member
|
Jak pise Dayen,arwenka je presne ten pripad,kdy vsichni sourozenci vysli bez nalezu a ona ma 4/4.proste genetika a mozna trochu jeji nemoc ve stenecim veku a buhvicojeste.ale ja uz jsem s tim smirena....
|
14-04-2010, 21:56 | #13 | |
Junior Member
|
Quote:
Obraťte se prosím na rozhodčí, kteří jmenované psy bonitovali. Jedině oni Vám podají korektní vysvětlení. Monika
16-04-2010, 07:31 | #14 |
Moderator
|
Jen na okraj - v ČR (ani v SR) nebonituje psy jeden rozhodčí, ale bonitační komise. Rozhodčí exteriéru je pouze jedním ze členů této komise. Pokud členové komise jsou zde registrovaní nevidím důvod, proč by nemohli odpovědět veřejně ? Ale asi by bylo lepší napsat kdy a kde byli dotyční psi bonitováni.
|
16-04-2010, 11:10 | #15 | |
Junior Member
|
Quote:
Za výsledek bonitace ručí a zápis do průkazu původu provádí jen rozhodčí. Nikdo jiný nemá právo do průkazu původu zapisovat. Člen bonitační komise může být prakticky kdokoliv a jeho hlas je pouze poradní, na svou funkci neskládá zkoušky, nedokládá vzdělání a nemůže provádět zápis do p.p Monika
16-04-2010, 12:24 | #16 |
Senior Member
|
Pavle já myslím, že lidé přítomní bonitace Buxe a Cézara si už nemůžou pamatovat, co se jim na nich (ne) líbilo. Vždyť už je to spousta let. Sice jsem na WD nepátrala kdo to byl, ale pochybuji, že by to tu četli a přispívali sem.
|
16-04-2010, 12:40 | #17 | |
Moderator
|
Quote:
"Bonitační komise Posuzování psů na bonitaci mohou provádět posuzovatelé s potřebnou kvalifikací. Bonitační komise je nejméně tří členná. Tvoří ji: posuzovatel pro exteriér, poradce chovu a vedoucí bonitace. Členové komise po celou dobu hodnocení psů úzce spolupracují a stanoví konečný kód a zařazení do chovu. Bonitační komise je povinna zapsat bonitační kód do průkazu původu a bonitační karty a jeho zařazení nebo vyřazení z chovu. Předat bonitační kartu majiteli psa a odůvodnit mu výsledek bonitace. V závažných případech odložit svoje rozhodnutí na další bonitaci." Celé znění bonitačního řádu - http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...tent&Itemid=75 |
|
16-04-2010, 17:52 | #18 | |
Junior Member
|
Quote:
Úplně jednoduše. BEZ ROZHODČÍHO EXTERIÉRU ŽÁDNÁ BONITACE NEPROBĚHNE, NE OFICIÁLNĚ I KDYBY BYLA BONITAČNÍ KOMISE DESETIČLENÁ! Monika
16-04-2010, 07:07 | #19 |
Junior Member
|
A vedel by mi niekto napísať, aké sú napríklad najčastejšie chyby, resp. vady psa, ktoré vedú najčastejšie k jeho vyradeniu z chovu? Dakujem
|
16-04-2010, 09:37 | #20 |
http://www.srdcervac.wbs.
|
Psi "zralí" na vyřazení se k bonitaci ve většině případů vůbec nedostaví. Mezi nejběžnější důvody k vyřazení z chovu patří DKK a u psů kryptorchismus. Další v pořadí je asi povaha. Vzhledem k tomu, že bonitaci povahy je možné opakovat, drtivá většina psů na podruhé projde. Problém může nastat i s výškou psa.
|
|
|