|
Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
21-01-2002, 23:20 | #1 |
Junior Member
|
Czw jako psy użytkowe
Witam, jestem tu dziś po raz pierwszy. I mam pytanie, które mnie
dręczy, Gdzie dziś Czw sa używane jako psy użytkowe - jeśli są?! Bo nigdzie się z takimi informacjami nie zetknąłem.Bo, ze rasa wyhodowana jako uzytkowa to wiem. Pozdrawiam greg Aha strona jest rewe!!!!!!!!!! |
22-01-2002, 01:10 | #2 | ||
VIP Member
|
psy uzytkowe
Quote:
kontrole pociagu. Przeszukanie prowadzil takze pogranicznik z labkiem, a ze mial troche czasu wolnego to zebralo mu sie na rozmowe. Jak dowiedzial sie, ze Bolo to CzW to powiedzial, ze Czesi z ktorymi pracuje maja dwie czeweczki. Czyli wychodzi na to, ze mimo, ze juz nieoficjalnie, to jednak wilczaki nadal spotyka sie na granicach. Poza tym, o ile sie nie myle, dla policji pracuja tez w Szwajcarii, no i na pewno mozna je spotkac na holenderskich szkoleniach KNPV. Chodzi oczywiscie o poszczegolne sztuki. Przy takiej populacje nie ma sie jeszcze czym chwalic: CzW zdecydowanie mozna zaliczyc do ras rzadkich i trudno mowic o pracy uzytkowej, jak w rece policjanta trafi jeden z trzech psow zyjacych w danym kraju )) Moze Pavel znajdzie jeszcze jakies dane... Quote:
Pozdrawiam, Margo
22-01-2002, 19:50 | #3 | |
Moderator
|
psy uzytkowe
Quote:
(ufam, ze uzywam korektny wyraz ) ). W armii i policii juz CsW nie ma, bo ich trening jest za drogi (nie jest tak szybki i standartowy, jak u innych psow). To jest o uzywaniu profesionalnym. Ale bardzo CsW jest w treningu sportowym roznych typow. Od ratunkowego, generalne spotowego (IPO, SchH itp.), agility, mushing, coursing itp. i niektorzy sa na swiatowym formatu (n.p. Irma z Litavske kotliny, Hasso z Kladenske zare). Pavel |
|
24-01-2002, 17:24 | #4 |
Junior Member
|
psy uzytkowe
Pytam gdyż spotkałem się z opinią (jak zwykle stronniczą)w
Związku w L., że Czw to rasa wymodzona, wymyślona, spaprana i nieużytkowa. Hodowca, który wypowiadał taka opinię hoduje berneńczyki (które, co oczywiste są the best), Ale jak tu z nim polemizować, gdy pada pytanie: no to gdzie pracują, nawet u nich (w Czechach i Słowacji) nie sa używane w służbach? Wszystko co wiem o Czw, wiem z Internetu, a na konkretne informacje się dotychczas nie natknąłem. dzięki za odpowiedzi greg |
24-01-2002, 22:35 | #5 | |||
Moderator
|
psy uzytkowe
Drogi Gregu,
Quote:
jakiejs nie znam, to nie mowie nic w tym stylu, by nie zrobic z siebie glupka. Quote:
Quote:
Obecnie CzW najczesciej uzywa sie w prywatnych firmach ochroniarskich lub jako psy ratownicze. Poza tym uzywa sie ich w sportach - agility, mushingu, coursingu i naturalnie w ogolnych sportach (IPO, SchH itd.). Wiele psow pilnuje objektow prywatnych (zaklady mechaniki samochodowej, place budowy, itd.) Mam nadzieje, ze wyjasnilem troche ta sytuacje i tu moja rada: nie wierz nigdy "zdaniom specjalisty", ktory mowi o psach, ktorych nigdy nie posiadal. Pozdrawiam, Pavel |
|||
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|