![]() |
![]() |
|
Adopcje Psy szukające nowego domu: rasowe wilczaki, ale i "wilczakopodobne" psy z polskich schronisk.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
witam
chciałam kupić córeczce pieska - pasterskiego - myślałam o berneńczyku - ale ona chciała bardziej podobnego do wilka jak haski - a ostatnio znalazłam ogłoszenie z wilczakiem - i pomyślałam, ze to właśnie piesek dla córeczki. tylko nie wiem czy adoptować, żeby nie brudził w domu czy kupić szczeniaczka? czy wszystkie wilczaki są dobre dla dzieci czy tylko z tej hodowli http://www.mojpupil.pl/psy-mioty-Cze...lczak,345.html ? ile powinien kosztować taki piesek? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Zgodnie z ostatnimi postulatami, aby "żyło się lepiej" (w końcu to ogólnonarodowy, obowiązujący trend), piszę do Khana: macie błąd w ogłoszeniach internetowych, który sugeruje, że będziecie sprzedawać szczeniaki bez rodowodu, w co nie bardzo chce mi się wierzyć.
Więc skoro na forum pojawia się taka śmieszna prowokacja (inaczej nie mogę tego nazwać, bo inna wersja-kryptoreklama byłaby bez sensu, w końcu hodowla Cwany Wilk może się wszem i wobec ogłosić na stronie WD) warto od razu naprawić błąd? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
witam
chciałam kupić córeczce pieska - pasterskiego - myślałam o berneńczyku - ale ona chciała bardziej podobnego do wilka jak haski - a ostatnio znalazłam ogłoszenie z wilczakiem - i pomyślałam, ze to właśnie piesek dla córeczki. tylko nie wiem czy adoptować, żeby nie brudził w domu czy kupić szczeniaczka? czy wszystkie wilczaki są dobre dla dzieci czy tylko z tej hodowli /.../ ile powinien kosztować taki piesek? " Dostałam histerycznego śmiechu /pierwszy post!/, aż się zakrztusiłam dymem z papierosa.... ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Z całą pewnością i odpowiedzialnością Czechosłowacki wilczak (adoptowany czy kupiony )nie jest psem odpowiednim dla córeczki
![]() Bardziej tu będzie pasował Cocker spaniel |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wilkokłak
|
![]()
Rety, jak ten post to nie podpucha, to... chyba należałoby prosić, nie - BŁAGAĆ hodowców o bardziej odpowiedzialne formułowanie ogłoszeń o miotach.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Grin też tak myślę
hahaha ale w pewnym sensie cel osiągnięty nie ważne gdzie i jak byle by mówili |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
"byle by mówili"
nie wypowiem się w temacie hodowli, ale treści postu. /Który bardzo chcę traktować, jako żart.../ Gratulacje za poczucie humoru -surrealizm w czystej postaci! ![]() ... Gorzej, jeśli się okaże, że to jednak nie żart ![]() Wtedy pozostanie optować za spanielem -najwyżej mu się uszy "podrasuje" na wilka.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Gaga, dziękuję za zwrócenie uwagi. Mogło to u niektórych budzić jakieś wątpliwości. Na wolfdogu oczywiście będzie.
Last edited by Khan; 09-09-2010 at 10:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Nie no, słaby troll jest słaby.
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
Nie bardzo rozumiem tego posta
![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Mi sie nasuwa jedna refleksja: nie pisac w ogloszeniach, ze wilczak jest psem rodzinnym i przyjacielskim, bo ludzie mysla, ze to "labek" i idealna przytulanka dla dziecka. Ktos kto nie zna rasy - nie zrozumie przeslania takiego tekstu. Potem dzwonia ludzie, ktorzy mysla, ze wilczak to URODZONY piesek kanapowy i dla dziecka, taki z ktorym nie trzeba NIC robic
![]() Owszem mozna trafic super psa, ale wiekszosc zachowan to efekt pracy przewodnika. To psy, z ktorymi trzeba pracowac - nie beda calymi dniami merdac ogonem i kochac kazdego czlowieka i psa, ktorego spotkaja. Kazdy kto ma wilczaka lub kontakt z rasa wie doskonale, ze rasa jest trudna i wymaga ciaglej pracy i uwagi. Z takiego zle zrozumianego ogloszenia szczeniak moze trafic do kogos kto najzwyczajniej w swiecie nie da sobie rady i go sprzeda/odda/wyrzuci. Przeciez juz tak bywalo... Moze lepiej pisac, ze sa mocno zwiazane ze swoim ludzkim stadem - mocno przywiazuja sie do czlowieka? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]() Quote:
![]() spaniel to mały i często dość delikatny pies (a pies przypominam broni się zębami), ja z doświadczenia małych psów małym dzieciom nie polecam. dodatkowo to myśliwy-temperamentny, inteligentny, samodzielny pies. też nie łatwy w przyuczeniu na ozdobę kanapy i żywą zabawkę dla dziecka. Zadna rasa ani kundelek nie nadaję się dla dziecka. niektóre rasy są jednak lepiej predysponowane do życia w rodzinie z dziećmi . I wilczaki chyba jednak dobrze znoszą towarzystwo dzieci. sikanie w domu jest małym problemem w wychowaniu szczeniaka. znaleść bezproblemowego dorosłego psa takiej chodliwej rasy do adopcji będzie ciężko. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Junior Member
|
![]()
Nie chcę zniechęcać do dyskusji, ale przy okazji poprzedniego miotu na stronach hodowli Wilk z Polskiego Dworu pojawiły się podobne zaczepki. Tym razem zaczepka pojawiła się na wolfdogu. Nikt kto jest zainteresowany wilczakiem nie stawia sobie czy innym pytania sformułowanego jak w pierwszym poście.
Last edited by Khan; 09-09-2010 at 15:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wilkokłak
|
![]()
Tak, ja też uważam, że im więcej postów w tym topicu, tym większą frajdę ma prowokator.
Nad odpowiedzialnym formułowaniem ogłoszeń może dobrze by jednak było przy okazji pomyśleć. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Senior Member
|
![]()
"ale, jego nie można mieć od tak"
Można, można... widać to po ogłoszeniach psów do oddania /choćby na WD/. Można, można... co widać po ogłoszeniach psów do sprzedania po zaniżonych cenach lub bez papierów /lub to i to/. ... "Tym razem zaczepka pojawiła się na wolfdogu." Khan -czy to jest zaczepka, okaże się, jeśli >Ilona< odezwie się jeszcze /*/ i zostanie wzięta w ogień dociekliwych pytań. W zależności od Jej odpowiedzi będzie wiadomo, czy to niezorientowana w rasie kochająca mama, czy wirtual... Mam nadzieję, że >Ilona< jest tworem czyjejś wyobraźni -to mniej groźne dla potencjalnego piesia-"pluszaczka" /bez względu na rasę/... ... A swoją drogą jestem zdziwiona /jeśli to jednak nie wymysł rozdwojonej jaźni/... chyba każdy z nas, zanim stał się opiekunem wilczaka, "siedział" na forum i czytał, czytał, czytał /a i tak nadal potrafimy popełniać błędy/. Taki post, to "droga na skróty". ... /*/-może ma czas tylko w nocy -swoje posty napisała "głęboką" nocą Last edited by Puchatek; 09-09-2010 at 15:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Junior Member
|
![]()
Hmm...masz rację ale mi głównie chodzi o to co napisała -Ilona- że dopiero co dowiedziała się o rasie , na dodatek -Jej- córka chce miec psa który przypominał by wilka, i od razu chce mieć
![]() |
#17 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Dla mnie 1 post jest prowokacja, ale serio nikt kto ma chociazby przydomek hodowlany nie mial do czynienia z rownie glupimi pytaniami na zywo/przez telefon wlacznie z 'po ile szczeniaki i czemu tak drogo'?
A co do "ataku". Jak sie wilczaki reklamuje jako wszystkomajace, wszystkoumiace idelane pieski do towarzystwa i rodziny i dla dzieci a nic nie pisze o pracy, systematycznosci i niezmiennosci i problemach ktore moga byc, to sam sie prosi.
![]() |
#18 | ||
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
Ale pamietaj, ze wilczak to pies: 1/ wyjatkowo ruchliwy i zywotny, wazy 25-45kg - moze nawet przez przypadek zrobic dziecku krzywde; 2/ z tendencja do ustawiania sie i zabawy z dzieckiem po psiemu - wiadomo do czego to prowadzi. Jesli ktos ma dzieci i sie decyduje, to nie wmawiajmy mu, ze wilczak to urodzony dogoterapeuta i ze nieuczony nie zrobi krzywdy. Moze i 9 psow nie zrobi, ale jak 10ty nie bedzie lubil dzieci to co wtedy? A jak zacznie dojrzewac i bedzie chcial ustalac hierarchie w stadzie? Quote:
Powinno sie pokazywac rase z kazdej strony, zeby ludzie wiedzieli co kupuja i jakie moga ich czekac problemy. Z jednym wilczakiem ich nie bedzie, a z drugim cala masa - tego sie nie przewidzi, nawet jesli nasza suka jest "tuci, tuci", a pies to super grzeczny czempion. Pies trafia do ludzi, ktorych nie znamy i jesli nie beda o wszystkim uswiadomieni, moze sie wydarzyc nieszczescie. Ja mam cala mase pytan w tym stylu.
![]() Forum to nie rzeczywistość... A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia. Last edited by sssmok; 09-09-2010 at 18:02. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Junior Member
|
![]()
Z ciekawości sprawdziłem czy inicjator zeszłorocznej nagonki spał spokojnie tej nocy. Okazuje się, że nie. Był bardzo aktywny na Forum Wilka z Polskiego Dworu. Kolejne wpisy to 1.44, 1.54, 1.57. Wpis na wolfdogu to 2.36. Oczywiście to o niczym nie świadczy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
VIP Member
|
![]()
Jak Admin łaskawie podzieli temat, to będzie fajny topik, w oderwaniu od tego fascynującego, pierwszego postu.
W przypadku ogłoszeń o sprzedaży szczeniąt Wilczaka mamy pewien zgrzyt. Bo ogłoszenie to reklama-ma zachęcić czytającego do „KUP TERAZ” i nawet, jeśli dołożymy do tego całą procedurę w postaci rozmowy telefonicznej, osobistej, wizyty itp., to i tak trudno oczekiwać, że autor owej reklamy (ogłoszenia) nagle podczas rozmowy w cztery oczy, zmieni opcję o 180 stopni i zacznie potencjalnego, zainteresowanego straszyć. Możemy dyskutować o etycznej stronie ogłoszenia, a właściwie bardziej o etycznej stronie konsekwencji takiej a nie innej treści, ale w obliczu niczym nieskrępowanego bajkopisarstwa na prywatnych stronach hodowli, ja się przestaję dziwić. Bo tu wchodzi mechanizm zwyczajnej konkurencji: kup moje a nie sąsiada. Lata temu, biegając po wystawach zaczepiałam wystawców różnych ras i pytałam o dane psy. Odpowiedź można podsumować jednym zdaniem: doskonały dla dzieci, do rodziny, do bloku, świetnie się uczy, bardzo wierny. I opis ten dotyczył KAŻDEJ oglądanej rasy. Więc jeśli wilczaki zostają wrzucone w te same schematy-to nic nowego. Problem moim zdaniem leży gdzie indziej-w świadomości odpowiedzialności za sprzedane psy. Liczenie, że potencjalny chętny na szczeniaka przeczytał i ZROZUMIAŁ wszystko, co zostało o Wilczakach napisane w sieci (z naciskiem na te mniej różowe opisy), jak dotąd pokazuje, że można bardzo źle trafić. Oczywiście można i dobrze, czego każdy z nas nawzajem sobie życzy, a przede wszystkim psom. Khan-ja tu zupełnie nie "piję" do Ciebie, bardziej patrzę na zjawisko ogólnie. Dziwią mnie obietnice dotyczące przyszłego eksterieru, gabarytów czy "użytkowości" szczeniaków, bo ludzie to łykają jak młode pelikany, są przeświadczeni o wyjątkowości kupionego szczeniaczka, a potem są zwrotki, bo choroba, bo nie starczyło determinacji na ułożenie wspólnego, harmonijnego życia. Rozumiem jednocześnie problem ogłoszeń: jak w dwóch zdaniach zachęcić kupujących i być w miarę rzetelnym. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|