![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Chciałbym zaprezentować model budowy Wilczaka oraz metodę przeprowadzenia pomiarów bonitacyjnych.
Możemy w prosty sposób sami określić sobie podstawowe parametry jak i skontrolować czy nasz Wilczak rozwija się poprawnie. Budowa psa: ![]() 1 - Czoło 2 - Stop 3 - Kufa 4 - Trufla nosowa 5 - Nasada ucha 6 - Guz potyliczny 7 - Wargi, fafle 8 - Kąt wargowy 9 - Żuchwa10 - Podgardle11 - Kark12 - Kłąb 13 - Grzbiet 14 - Lędźwie 15 - Nasada ogona 16 - Ogon 17 - Udo 18 - Pięta, guz piętowy 19 - Śródstopie 20 - Łapy 21 - Podudzie 22 - Kolano 23 - Słabizna 24 - Brzuch 25 - Łokieć 26 - Nadgarstek 27 - Śródręcze 28 - Przedramię 29 - Przedpiersie, rękojeść mostka 30 - Klatka piersiowa 31 – Ramię 32 - Pęcina Podstawowe wymiary bonitacyjne : ![]() A - Długość kufy. B - Długość czaszki. C - Długość ucha. D - Wysokość w kłębie. E - Obwód klatki piersiowej. F - Długość przedniej kończyny do łokcia. G - Długość tułowia. H - Długość uda. J - Długość podudzia. K - Długość stępu. L - Długość nadgarstka. M - Szerokość nadgarstka. Metoda przeprowadzenia pomiarów : ![]() Długość tułowia. Będzie nam potrzebna do wyliczenia indeksu formatu. Jest to jeden z bazowych wymiarów podawany przy ocenie psa. Jej długość mierzymy po długości psa od kości ramiennej ( mostka ) do kości guza siedzeniowego miednicy. Obydwa punkty graniczne są wyczuwalne przy pomiarze psa. Pomiar nie może zostać wykonany zwykłym centymetrem gdyż jest wtedy mało dokładny. ![]() Wysokość psa w kłębie, długość nogi, szerokość klatki piersiowej. Kolejnym pomiarem, który będzie nam potrzebny do wyliczenia indeksu formatu jak i indeksu wysokości będzie wysokość psa w kłębie A- Wysokość psa w kłębie mierzymy od podstawy łapy do wysokości kłębu, który znajduje się mniej więcej w połowie łokcia przedniej łapy. Kłąb jest to najwyższy punkt łopatki u psa i również jest wyczuwalny. Indeks formatu uzyskujemy poprzez wyliczenie stosunku długości tułowia do wysokości. B -długość przedniej kończyny mierzymy od podstawy do łokcia przedniej kończyny. Indeks wysokości powstanie nam z wyliczenia stosunku długości łapy do wysokości psa w kłębie. Kolejnym wymiarem podawanym przy bonitacji będzie szerokość klatki piersiowej C - mierzymy ją obwodem klatki piersiowej mniej więcej na wysokości łokcia przedniej kończyny. ![]() Długość podudzia, uda i stęp, ogon. A -Długość stępu mierzymy od nasady stopy do kości stępu. B - Długość uda mierzymy od kości podudzia ( kolana) do kości guza siedzeniowego miednicy. ( Kość powinna być wyczuwalna.) C - Długość podudzia mierzymy od kości podudzia ( kolana ) w dół do miejsca gdzie kończy się nam podudzie i zaczyna kość guza piętowego lub kość stępu. ( Te kości też powinny być wyczuwalne. ) Różnica pomiędzy długością uda i podudzia nie powinna przekraczać 1-2 cm. Ogon powinien kończyć się w okolicach tylniej pęciny. ![]() Długość kufy i czaszki. B - Długość kufy mierzymy od nasady nosa do części znajdującej się pomiędzy linią oczu. A - Długość czaszki mierzymy od linii znajdującej się pomiędzy częścią oczu do guza potylicznego znajdującego się w tylniej części czaszki. ( Kość powinna być wyczuwalna ) Stosunek kufy do czaszki powinien wynosić 1 : 1.5 Przykładowo, jeśli długość kufy wynosi 10 cm to długość czaszki powinna wynosić 15 cm. Długość całkowitą głowy, jaką powinniśmy uzyskać powinna wynosić 25 cm. ![]() Pomiar długości ucha. Mierzymy ucho od wewnętrznej strony głowy po jego zewnętrznym brzegu aż do szpiczastego końca. Długość ucha zgodnie ze wzorcem powinna wynosi maksymalnie 1/6 wysokości psa. Jeśli pies ma wysokość 65 cm to długość ucha nie powinna przekraczać 10.80 cm. ![]() A - długość nadgarstka mierzymy od nasady łapy do linii nadgarstka ( kości stępu ). B - Szerokość mierzymy mniej więcej pod tylnim opuszkiem piątego palca. ![]() ![]() Zgryz u Wilczaka powinien mieć budowę nożycową. ![]() ![]() ![]() Oko powinno być koloru bursztynowego stosunkowo małe i skośne.. W tej kwestii jak i wielu innych jest wiele rozbieżności. Dla porównania oko wilka. ![]() Opracowane na podstawie własnych doświadczeń i wiedzy, jaką posiadam na ten temat. Wszystko podlega weryfikacji tak samo i to. No, ale mam nadzieje, ze znawcy się wypowiedzą na ten temat i to zweryfikują. Last edited by wilczakrew; 04-05-2009 at 16:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Fenela ponad wszystko
|
![]()
Bardzo ciekawe . Dzięki wielkie
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]() ![]() No super to zrobiłeś. I tak wogóle, to gratulacje za bonitacje. ![]() Wiedziałam, że Czambor, to pies o wyjątkowym charakterze ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Kawal dobrej roboty.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Pomiar pomiarowi nie równy, no a kłąb jak kłąb ma tendencje........... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Teraz powinno być o wiele bardziej czytelniejsze bo uściśliłem terminologię i zaznaczyłem dokładnie punkty graniczne na zdjeciach.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Dla mnie bomba, zaraz mierzę lestata.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Bonitacja część druga.
Bonitacja składa się z dwóch części. W pierwszej części pies jest dokładnie mierzony jak i sprawdzana jest ogólna budowa. W drugiej części sprawdzany jest test charakteru. Sędzia główny podchodzi do psa i wita się z nim. Sprawdza jego uzębienie, jądra u psa, linię grzbietu, budowę klatki piersiowej. ![]() Następnie zaczyna pomiary psa. Pierwsza jest wysokość psa w kłębie i długość tułowia i przedniej nogi do łokcia.. Następnie mierzona jest szerokość klatki piersiowej, szerokość głowy i obwód klatki piersiowej. Kolejno długość i obwód nadgarstka, długość uda, podudzia i stęp, długość pyska, głowy, ucha. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na podstawie otrzymanych wymiarów zostają obliczone indeksy formatu i wysokości psa jak i inne jego parametry. Ostatnim sprawdzianem w tej części jest ocena psa w ruchu tzn. w inochodzie. ![]() Test charakteru na bonitacji odbywa się w trzech etapach. Pierwszym etapem jest sprawdzenie reakcji psa na obcych ludzi. Przewodnik z psem na smyczy podchodzi do grupy ludzi i wita się z nimi, za chwilę do grupy dochodzą kolejne osoby. Osoby zaczynają rozmawiać, witają się z psem, po czym przewodnik z psem odchodzi od grupy. W tym teście jest sprawdzana reakcja psa na otoczenie i na całkiem obce mu osoby. Sprawdzana jest zdolność do akceptacji i współpraca z przewodnikiem. Ten test pokazuje nam na ile dany osobnik jest ufny i zdolny do akceptacji stada jak i przyjęcia do niego kolejnych członków. Reakcje psów mogą być różne i zupełnie skrajne: od braku zainteresowania do nawet lęku. Pies może okazać nieufność do nowych osób jak i całkiem spore zainteresowanie. Może się grzecznie przywitać, sprawdzić grupę jak i otoczenie. Kolejnym etapem jest próba pozoranta z przewodnikiem. Pies zostaje przywiązany do palika na stalowej lince. ![]() Przewodnik staje obok psa lub bezpośrednio przy nim. W pobliżu psa przechodzi pozorant i zaczyna zaczepkę słowną w stosunku do psa polegającą na przywoływaniu i odchodzi dalej. Tutaj reakcje psów też mogą być różne, mogą one zainteresować się pozorantem zachęcone do zabawy, mogą okazać nieufność wobec takiej osoby, mogą się wycofywać jak i warczeć. Kolejno pozorant zawraca i przypuszcza atak na przewodnika. Psy zazwyczaj reagują albo atakiem na pozoranta albo wycofaniem i próbą ucieczki, lub chowają się za przewodnika. ![]() ![]() Ostatnim etapem jest również próba pozoranta, ale już bez przewodnika. Znowu w pobliżu psa przechodzi pozorant próbując go zachęcić i przywołać. W tej części psy zazwyczaj bacznie obserwują już pozoranta i jego reakcje. Warczą lub szczekają na niego, przypuszczają atak lub się wycofują i próbują uciekać. Następnie pozorant odchodzi i zawraca w kierunku psa przypuszczając atak. To jest chyba dla psa najcięższa część testu, bo zostaje on sam pozbawiony oparcia, jakie ma w przewodniku. W momencie jak pozorant oddala się od psa następuje wystrzał i sprawdzenie reakcji . Psy w takim momencie często panikują, próbują uciekać są niespokojne, lub przypuszczają atak bezpośrednio na pozoranta. Dodatkowy strzał potęguje stres jakiemu zostaje poddany pies. ![]() ![]() Last edited by wilczakrew; 11-08-2009 at 23:13. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
A co ti říká autorizace fotek???
![]() A máš tam chybu: skus nemusí být JEN nůžkový. Klešťový skus je také povolen. Přidej si tam fotky ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Senior Member
|
![]()
A ještě jsi zapomněl: když figurant na konec odchází, tak se vystřelí a pozoruje reakce psa.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Senior Member
|
![]()
Przepraszam Haniu ale zdjecia mam wszystkie razem ponumerowane i nie wiem jakie robiłaś moim aparatem, a jakie mi dosłałaś. Fakt nie zapytałem i proszę o wybaczenie. Bo wszystkie zdjecia zrobiłaś Ty i za to Ci dziękuje.
Dziękuje, że mi przypomniałaś o strzale bo o tym zapomniałem, a faktycznie jest strzał w ostatniej fazie jak odchodzi pozorant. Co do zgryzu to należało by to uzupełnić i dodać zdjęcia, ale ja nie dysponuje takimi. Przydały by się też lepsze zdjecia oka. No ale mam nadzieję, ze wspólnymi siłami postaramy się opracowac internetowy przewodnik po bonitacji dla zielonych. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Junior Member
|
![]()
"Ostatnim sprawdzianem w tej części jest ocena psa w ruchu tzn. w inochodzie."
Czy tu nie powinno być : ...w ruchu tzn. w kłusie? Inochód to jeden z rodzajów kłusu lub chodu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wilcza Saga
|
![]()
Całość bardzo ciekawa i pomocna
![]() Nożycową, lub cęgową. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
"Mechanika pohybu Harmonický, lehký, prostorný klus, kdy končetiny kmitají co nejníže nad zemí. Hlava a krk se schylují do vodorovné polohy. V kroku mimochod." Wilczak moze poruszac sie inochodem w stepie (w kroku), w klusie juz nie powinien. Jest to oceniane na bonitacji. Z tego co wiem to sposob poruszania sie psa (zwykly lub inochod) ocenia sie w chodzie nie w biegu. W biegu ocenia sie konczyny, budowe, ruch ogolnie, etc. Na fotce przedstawiony jest prawidlowy klus. Troche to miesza.
![]() Forum to nie rzeczywistość... A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia. Last edited by sssmok; 12-08-2009 at 16:33. Reason: Kolejna litrówka dziś ;) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Senior Member
|
![]()
Na bonitacji oceniany jest bardziej spokojny i lekki chód psa. Czasami może być szybszy o ile sędzia oceniający sobie tego życzy.
Dam zdjęcie zrobione przez Hanie jakie mi wysłała. Ono bardziej zobrazuje chód wilczaka wymagany na bonitacji. ![]() Inochód jest określeniem dwutaktowego chodu zwierzęcia, przedstawiający jednoczesne unoszenie prawych lub lewych kończyn. Wilczaki tak jak wilki maja skłonność do poruszania się inochodem, czasami nawet bez względu na prędkość. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
Mozesz mi rzucic linkiem, obrazujacym, ze na bonitacji wymagany jest inochod w klusie? Ja tylko widzialam w chodzie. Wilczaki poruszaja sie normalnie, ale mozna u nich zaobserwowac inochod, co nie jest wada. Ale nie jest to ich podstawowy chod. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |||
Senior Member
|
![]() Quote:
To jest jedno zdanie i tak należy je traktować. Quote:
Quote:
Więc nie wkładaj mi w usta tego czego nie powiedziałem i czego nie napisałem i nie każ tego potwierdzać linkami. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Senior Member
|
![]()
Będe bardzo wdzieczny za odpowiedź .
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
Zadalam proste pytanie, a Ty robisz wszystko, zeby na nie nie odpowiedziec, a mnie zdyskredytowac, bo sie czepiam ![]() Napisales: "Ostatnim sprawdzianem w tej części jest ocena psa w ruchu tzn. w inochodzie." Dales zdjecie klusu, a inochod ocenia sie w stepie. Zdjecie nie obrazuje wymaganego chodu, bo jest to zdjecie psa biegnacego, a nie chodzacego. Dales, wiec drugie zdjecie, rowniez biegnacego psa i nadal nie odpowiadasz na pytanie tylko piszesz co to jest inochod. Nie neguje tego, ze wilczaki moga sie poruszac inochodem. Pisze tylko co widze wg wzorca i co mowili mi eksperci od rasy. Cytujesz Margo, potwierdzajac moje slowa, a nastepnie mowisz mi, ze pisze niczym nie poparte glupoty, nadal nie odpowiadajac na moje pytanie. Ja napisalam, skad pochodzi moja wiedza, a Ty nadal nie. To nie ja zaczelam ten wyklad na temat bonitacji. Nie ja robie sie na eksperta, ktorym nie jestem. Zadaje pytania i odpowiadam na nie dzielac sie swoja wiedza. Czasami mam racje, czasami nie - jak kazdy. Czlowiek uczy sie cale zycie. Jak juz pisalam specem nie jestem i nigdy sie za niego nie podaje. 10 lat siedzenia w rasie i prawie 3 lata zycia z wilczakami - to nadal niewiele, zeby wiedziec wszystko na kazdy temat. Przestaje sie juz dziwic, ze coraz wiecej osob nie odpowiada na Twoje posty. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||||
Senior Member
|
![]() Quote:
Quote:
Jestem Ci bardzo wdzięczny, ze poprawiasz pewne niedociągniecia i błędy w tym temacie bo jest ich z pewnoscią wiele i bardzo się będe cieszył jak staniesz się bardziej pomocna. Jeśli jednak dla Ciebie te dwa zdania oznaczają dokładnie to samo to ja ...............cytat " Cytujesz Margo, potwierdzajac moje slowa " Quote:
Quote:
|
||||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|