Quote:
Originally Posted by Jarča
Můj mladý delikvent je jednoduše jako krokodýl, chňape po všem, ...co ale s tím? Chudáci rodiče a roztrhané oděvy :/ Místo psa už cvičím je a stejně to nezabírá... asi jsou málo důslední a nebo je Vlček prostě poslouchat odmítá (to spíš, ale první věc nevylučuji).
|
Milá Jarčo,
tenhle problém asi řeší nebo řešil skoro každý majitel ČsV. Řešení není možné jednoznačně popsat, protože stejně jako se vším v životě ČsV, přístup je nutné přizpůsobit individualitě psa. Já osobně mám nyní také "mlaďasa"

- 7 měsíčního psa a řeším stejný problém. V první řadě to chce důslednost a důslednost. Já klidně nechám, ať mi ruku vezme do tlamy, ale jen při hře a to znamená ve chvíli, kdy o tom rozhodnu já. Jinak, pokud se o něco podobného snaží jindy, je za to trestán. Není asi nutné ho hned válet po zádech a "zašlapávat do země"

. Stačí přehrnout pysky přes zuby a zmáčknout až začne kvičet. Vše provázeno povelem "NESMÍŠ" nebo "NEKOUSEJ". Pokud pes přestane kousat a jen ruku olizuje, pak je nutné stejnou intenzitou, s jakou byl trestán, naopak chválit.
Samozřejmě nabídka náhradního předmětu ke kousání je dobrá věc, ale nemyslím, že v tomto případě nějak pomáhá. Kousání do ruky a popř. rukávu (často např pes jakoby "vede" svého majitele, zakousnutý do rukávu) má zřejmě i jiné příčiny a může to být součástí "vítacího rituálu". Tady je třeba rituál upravit podle představ majitele.
Stejným problémem s podobnými přícinami je např. i skákání na majitele při vítání. I to se dá odbourat ale jen trpělivostí a správným přístupem.
Pavel
PS : Nadměrné kousání může mít i souvislost s výměnou zubů, ale jestliže je "mrňousovi" už 5 měsíců, měl by to mít pomalu za sebou.