Thread: Dysplazja
View Single Post
Old 11-07-2006, 19:51   #18
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

u nas na LT teras sa duze diskusje czy nasze dwa wety maja uprawnienia robic oficialny FCI rentegen t.z. wydaja oficialny sertifikat o wynikach HD i ED.
jiedny mowa ze maja, drugie ze nie, bede musziala sama pojsc i zapytac.
Kedy robilam Harce HD od razu wet zrobil i ED.
wedlug regulaminu hodowlanego LT u nas wszystkie psy z FCI I grupy, oproc korgi, kardigany shelti i shiperke musza miecz zrobiony HD od 12 miesiaca zycia i do hodowli moga isc psy z HD A, B i C.
najpierw dostajes przekerowanie z swojego odzialu do weta, tam on podpisuje dokument z dannymi psa (dokument napisany po angielsku) gdzie posle badania on wpisuje jakie wyniki sa u psa.
rentgen robi minimalne po dwa razy fotki i HD i ED zeby nie bylo nieporozumien.
Tylko u nas sam wet (t.z. te dwe na caly kraj) same robia analiz fotek i podaja jakie wyniki sa.
kedy robilam Harce, to ten wet robil na mnie nawet testowanie, jakie wedlug mnie wyniki musza byc (ja u niego mialam lekcii chirurgii ) i to wypytiwal baardzo dokladne.
poznej on pise list do LKD z wynikami, postempluje rodowod psa, gdzie wpisuje rezultat, oraz podpisuje ten dokument na angielskim jezyke.
no to wedlug mnie oni robia dobrze i znaja sie na tym (wiem jak ten wet pracuje i jak on robi RTG), tylko jest jeden maly ale... z ta oficalnoscia.
jak z Shekspyre :"to byc, czy nie byc..."