View Single Post
Old 25-10-2011, 12:35   #136
Undertaker
Member

Quote:
Originally Posted by Pavel View Post
Pes, který věří svému majiteli se v jeho přítomnosti nechá v klidu přeměřit. Nikdy jsem se svými psy měření netrénoval (považuji to za naprostou zbytečnost) a všichni 4 bez problémů bonitací prošli bez ztráty bodů . To, že se pes nenechá změřit je znakem toho, že prostě není se svým pánem OK.

V tom s Tebou naprosto souhlasím. A opět jsme u toho stejného - špatná kounikace a tedy i vztah mezi psem a majitelem. Samozřejmě, že se to smí i při zkoušce u kolíku. Tady tedy pouze hlasově. Bonitační řád to ještě naopak zdůrazňuje, že podpora psovi od psovoda je vhodná. Bohužel si myslím, že nadpoloviční většina majitelů ani neví, že nějaký bonitační řád existuje, natož aby si ho přečetla

Souhlas. Nicméně jsem tento návrh několikrát dával a vždy byl smeten ze stolu. Myslím, že za tím jsou opět snahy usnadnit podmínky, protože na figuranta v ochranném oděvu se dá poměrně snadno natrénovat a pak i někteří psi, kteří by tak snadno neprošli, mají šanci.

Opět souhlasím (myslím, že budeš označena za "Hanuškovce", což je u některých v Klubu hanlivé onačení ). Také už tu návrhy na zvýšení hranice byly, ale vždy byl protiargument, že by klesl počet vrhů. Já si myslím, že tak trochu je za tím i snaha, co nejdříve začít chovat a mít penízky za štěňata. Přitom je známo, že pes dospívá ve 3 letech a fena ve 2 letech. Tedy uchovňujeme v drtivé většině nedospělé psy
Já se přiznávám, že jsem měření párkrát trénoval a mít horšího psa, asi bych trénoval ještě častějc. Ale jsou psi, kteří k tomu, aby to zvládli to potřebujou skoro denně, ale časem to prostě jít musí, jen si každej musí uvědomit jakou povahu má jeho pes a jak mají nastavenej vztah...výsledkem pak je jak moc se musí měření trénovat, aby pes v klidu stál místo tancování po zadních. Je možný, že bude u měření vyklepanej psovod, pes si toho všimne a bude problém. Poslal bych je na měření nakonec a pokud se ukáže, že na to ta dvojice ještě nemá, nelámal bych to přes koleno a nechal to za rok.

K tý pochvale... každej pes reaguje na pochvalu trochu jinak a je dobrý mít ji nastavenou tak, aby to skutečně pochvala byla. Vidim to už jen doma. Čubina jásavou pochvalu nadšeně vítá, ale když to zkusim u psa, tak na mě kouká, jestli sem spadnul z višně. Prostě jsme si zvykli to nepřehánět, protože jeho to nebralo a já sem taky radši když s ním můžu komunikovat normálně. To ale nic nemění na tom, že tohle většina lidí na tý bonitaci prostě zvládnutý nemá nebo na to zapomíná. A krásně bylo vidět třeba u Darlin (nástřelák), jak na pochvalu reagovala.

Nemluvil bych až tak o tom, jestli kvůli figurantovi v civilu by psi neprošli bonitaci, to mi přijde přehnaný, ale spíš mi přijde, že komisi by se to mohlo líp hodnotit nebo by mohl výsledek více vystihovat povahu toho psa. Třeba ten můj má Of myslim celkem oprávněně, ale u kolíku civil v pohodě a jak vidí figuranta, tak jde dopředu kam mu úvaz povolí a štěká a štěká... tohle by se určitě dalo natrénovat i se psem, kterej zdaleka tolik odvahy nemá. U figuranta v civilu je ale ta výhoda, že pes musí rozlišit, kdy je problém a kdy není, ale oblečení mu v tom nepomůže.

Pavle mluvíš o pohlavním dozrávání nebo o psychice? Já to beru tak, že pokud je pes psychicky zralej na to, aby prošel bonitaci a pohlavně na to, aby oplodnil fenu, tak proč to protahovat dál? Spíš než počet vrhů beru argument, že dřív vidíš co ten pes/fena má za potomky a potom s tím můžeš nějak pracovat. Když pes kryje poprvé třeba v osmi letech, tak než zjistíš jak vypadá potomstvo, tak příští krytí už vůbec nemusí vyjít.
Undertaker jest offline   Reply With Quote