Quote:
Originally Posted by GabrielaVesela
Libi se mi nazory Romana, ze by psi meli byt lepe pripraveni na mereni, ale jsem sama zvedava, jestli pak jednou sama zvladnu psa pripravit tak, aby toho byl v klidu schopen.
|
Pes, který věří svému majiteli se v jeho přítomnosti nechá v klidu přeměřit. Nikdy jsem se svými psy měření netrénoval (považuji to za naprostou zbytečnost) a všichni 4 bez problémů bonitací prošli bez ztráty bodů

. To, že se pes nenechá změřit je znakem toho, že prostě není se svým pánem OK.
Quote:
Musim k tomu napsat, ze jsem zrovna tuto fenu nevidela, ale co jsem videla temer u vsech psovodu, ze psa nijak moc nemotivovali, nebo neuklidnovali. Jen ted nevim, jestli se to smi, ci nesmi.
|
V tom s Tebou naprosto souhlasím. A opět jsme u toho stejného - špatná kounikace a tedy i vztah mezi psem a majitelem. Samozřejmě, že se to smí i při zkoušce u kolíku. Tady tedy pouze hlasově. Bonitační řád to ještě naopak zdůrazňuje, že podpora psovi od psovoda je vhodná. Bohužel si myslím, že nadpoloviční většina majitelů ani neví, že nějaký bonitační řád existuje, natož aby si ho přečetla
Quote:
Jinak figurant by mel podle me byt v civilu, chranen pod oblecenim kvuli bezpecnosti, nebo by se melo prihlizet k tomu, jestli obrany dela ci ne.
|
Souhlas. Nicméně jsem tento návrh několikrát dával a vždy byl smeten ze stolu. Myslím, že za tím jsou opět snahy usnadnit podmínky, protože na figuranta v ochranném oděvu se dá poměrně snadno natrénovat a pak i někteří psi, kteří by tak snadno neprošli, mají šanci.
Quote:
A posledni vec je vek psa. 18 mesicni pes nebude podle meho reagovat tak sebevedome, jako pes 4 lety i za predpokladu stejne povahy.
|
Opět souhlasím (myslím, že budeš označena za "Hanuškovce", což je u některých v Klubu hanlivé onačení

). Také už tu návrhy na zvýšení hranice byly, ale vždy byl protiargument, že by klesl počet vrhů. Já si myslím, že tak trochu je za tím i snaha, co nejdříve začít chovat a mít penízky za štěňata. Přitom je známo, že pes dospívá ve 3 letech a fena ve 2 letech. Tedy uchovňujeme v drtivé většině nedospělé psy