Quote:
Originally Posted by Pavel
Kometo, Ty jsi zjevně nepřečetla nebo nepochopila o co v debatě jde. Název tohoto fóra a i debata se točí kolem bonitace a tedy selekce pro chov. A nioliv o tom, co kdo se svým psem dělá. V tom máš naprostou pravdu, že každý sport, který si pes i psovod užívá jsou OK. Ale vedení chovu je o něčem jiném. Kvůli tomu, že je jeden irský setr misterm v agility se taky nebudou měnit podmínky chovnosti setrů s ohledem na to, aby chov směřoval k využítí plemene v agility (mimochodem svého času Polsko v agility reprezentovala Magda Budny s čévéčkem). Chov ČsV musí stále směřovat stejným směrem a tím je pracovní všestranně použitelný pes (všestranost je myšlena právě také jako poslušnost-obrana-stopy). A to, že někteří chtějí se psem dělat agility, canisterapii nebo frisbee neznamená, že budeme měnit a snižovat nároky na výběr povah při bonitacích. O tom tahle debata je.
|
Já ale nemluvila o změně nároků pro chovnost a ani ty ne. Ty jsi prostě jen kritizoval všeobecně všechny, kdo nemají psa jako pracovního, ale na něco jiného, nebo jak ty píšeš, jako gaučáka. Na to já jsem reagovala, že na to mám názor jiný. Debatu jsem pochopila, ale pokud se teda mluví o nějakých nárocích pro chov, tak ať jsou klidně takové nároky u bonitace, to je mi fuk. Ať tam třeba musí pes předvést zadržení pachatele nebo co já vím, když je to teda pracovní plemeno. Já jen nepochopila, proč je špatně, že si člověk pořídí čévéčko na něco jiného než na práci, což ty říkáš, že je špatně, bez ohledu na to, jak to souvisí se směrem chovu, nepíšeš to jen v téhle debatě, už jsem si toho všimla jinde. Pokud si většina lidí, co do toho mají co mluvit, myslí, že je ČSV tak moc pracovní, že pořídit si ho jako společníka, je zhoršování kvality plemene, tak ať se nastaví podmínky tak, aby se mohli uchovňovat jen pracovní jedinci, nebo co já vím... Mě osobně přijde lepší, když se tohle plemeno vyvíjí jako všeobecně upotřebitelné a společenské, než pracovní... když se podívám kolem sebe, tak každé čévéčko baví něco jiného (ano taky vím o jedno, co dělá dogfrisbee, o jiném, co dělá agility...) a přijde mi dost škoda škatulkovat je striktně jako pracovní, protože to kdysi byl nějaký záměr... zjevně ne moc vydařený.