Ahoj,
protože reauješ na můj příspěvek, cítím povinnost Ti odpovědět. Ale doufám, že se k tomu vyjádří i jiní.
Začnu trochu napřeskáčku ale nejprve trochu nastíním pozici chovatele (tedy nikoliv množitele), kterou zjevně ne zcela chápeš. Chovatel je člověk, který provádí chov zvířat. Chov je činnost, kdy vhodným sestavováním chovných párů se dosahuje určitých předem vytčených cílů (zlepšení zdraví, upevnění exteriérových znaků, povahy apod., u hospodářských zvířat pak samozřejmě především jejich užitkovosti). Toto není učebnicová definice, tak mne prosím nechytejte za slovo !!! To znamená, že chovatel aby mohl těchto cílů dosahovat, musí vědět, jak vypadá výsledek jeho snažení - tedy v našem případě jak vypadají psi, které z jeho chovu vyšli. Pes je sice podle zákona věcí ale věcí zcela specifickou, na kterou se vztahuje i mnoho dalších zákonů. U téhle "věci", když je "vyrobena", bohužel není nikdo schopen určit její kvalitu. A tak se musí čekat dlouhé měsíce a roky, až pes dospěje a bude tedy s konečnou platností jasný výsledek snažení chovatele. A pouze a jen podle tohoto výsledku pak chovatel může dále postupovat v chovu.
Takže kontakt mezi chovatelem a majitelem psa v určitém chovu (a všichni psi s PP jsou účastníky takového chovu) je velice důležitý a nezbytný. Pokud máš zájem si koupit "věc"-psa a tzv. nechceš být obtěžován chovatelem, pak je nejlepší vzít si psa z útulku. Nejen, že u něj v drtivé většině případů ani není nějaký "chovatel" znám ale navíc uděláš dobrý skutek.
A co se týká Tvého srovnávání prodeje štěňat s běžným obchodem, i tady jsi trochu vedle. Obchod se psy s PP (a jakoukoliv jeho podporu) zakazují chovatelům chovatelské řády (mezinárodní FCI, národní ČMKU a klubové). Takže se psy bez PP může obchodovat kdo chce a jak chce ale prodej psa s PP překupníkovi je závažné porušení chovatelských řádů, které může mít za následek až odnětí registrace chovatelské stanice.
Ke dvojím cenám : Každý chovatel nebo chovatelská komunita si určitým způsobem reguluje své chovatelské aktivity. To je přece logické. U psa, který je vyvážen stovky kilometrů daleko do jiného státu, je jen málo pravděpodobné, že bude využíván v tuzemském chovu. Jak z toho ven ? V některých státech na západ od nás to řeší jednoduše tak, že cizinec prostě dostane jen "odpad" bez možnosti si štěně vybrat (ale za jednotnou cenu, jako místní). Nemůžu mluvit za jiné chovatele ale já osobně dvojími cenami řeším současně několik problémů. Zaprvé, cena tuzemská je pro zájemce ze západní Evropy velice směšná a tak ji nastavuji tak, aby byla úměrná ekonomické síle toho kterého státu. Tím se přefiltrují zájemci a zbydou pouze ti skutečně vážní, u kterých je vysoká pravděpodobnost, že se budou o psa dobře starat a především že budou mít i chuť a finance na to, např. přijet do ČR na bonitaci, výstavu nebo výcvikový tábor.
Quote:
Originally Posted by Medcin
A pokud ano, pak nejen že tento postup schvaluji, ale možná by Tvé podnikání zajímalo některé úřady.
|
Hmm, můžeš to zkusit

. Ale opět jsi zcela vedle. Podnikání v oblasti chovu je přesně definováno zákonem. Zájmový chov, kdy majitel má 1 fenu a 1x ročně štěňata žádným podnikáním není i kdyby prodával štěňata za statisíce.
Quote:
Před 14 dni jsem si pořizoval fenku a cena byla jedna z prvních věcí na kterou jsem se po telefonu ptal - už jen z toho důvodu, abych věděl, o kolik se ceny za 13 let hnuly. Na všechny další otázky byl čas při první návštěvě - ke které by bez prozrazení ceny nedošlo.
|
Vidíš a právě takové zájemce, kteří se první zajímají o cenu, já odmítám. Nesnažím se psy prodávat za každou cenu a pokusit se na tom vydělat. Já jsem ochoten dát psa i zadarmo, pokud uvidím, že zájemce je schopen se o něj dobře starat a pouze jeho momentální finanční situace mu neumožňuje zaplatit. Ale to jsou velice vzácné výjimky. Myslím si, že pokud někdo skutečně ČsV chce, pak by pro něj cena neměla být tou nejdůležitější věcí. Především by se měl zajímat o povahu, zdraví, cvičitelnost a podobné věci. Pro Tebe možná je nejdůležitější si nejprve zjistit, zda kolik štěně stojí a pak teprve jet na schůzku s chovatelem. Pro mne je nejdůležitější si nejprve zjistit zdravotní stav, povahu rodičů a další důležité věci. A pokud s těmi nejsem spokojen, pak mne ani cena nezajímá a k chovateli nejedu. V tom je asi zásadní rozdíl mezi námi.
Quote:
Na jedné straně Tě chápu. Jako prodávající si můžeš stanovit podmínky a pokud se mi to nelíbí, můžu jít za jiným chovatelem.
|
No vidíš, tady se shodnem naprosto 100%. Já přece nikoho nenutím aby si bral štěně ode mne. A musím s uspokojením konstatovat, že všichni majitelé štěňat ode mne jsou slušní lidé, kteří byli ochotni se podmínkám podřídit. Kterým nevadí moje "vlezlost" když se pravidelně informuji na psa a pravidelně je i navštěvuji nebo oni mne. A ti, kteří nebyli ochotni, šli prostě jinam. Můj chov se neřadí k nijak výjimečným a špičkovým ale přesto jsem nikdy neměl problém s nalezením vhodných zájemců o naše štěňata. Ale znám mnoho jiných, kteří mají možná hezčí psy, prodávají je levněji, "neotravují" majitele a přesto jim štěňata zůstávají "na dvoře" a oni je pak nabízejí za symbolicky směšnou cenu komukoliv, kdo jde kolem. Z tohoto důvodu necítím na svém přístupu nic špatného.
Quote:
Nedělá se kolem toho všeho moc tajností a velký humbuk?
|
Necítím žádné tajnosti nebo humbuk. Orientační ceny štěňat jsou zveřejněny na našich stránkách a jsou tam i tipy, jak vybírat chovatele a štěně, čeho se vyvarovat apod. Nevím tedy, v čem cítíš tajnosti ?
Quote:
Ale možná, protože jsem žádná štěňata neodchoval ani neudával, mám naivní nebo zcestné názory a tak mne hned nekamenujte.
|
Teď jsi přesně uhodil hřebíček na hlavičku.

A neboj, kamenovat Tě nikdo nebude.
Pavel