View Single Post
Old 04-12-2005, 20:32   #12
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel

Mám velice podobné zkušenosti. Tyto případy mohu rozdělit do 3 skupin :
1. Ryzí překupníci, kteří skutečně jen obchodují se psy.
2. Nastrčené osoby (představují se nejčastěji nakonec jako "kamarádi" nebo "známí" zájemce), které mají pouze a jen jeden úkol - koupit pro zahraničního zájemce psa za tuzemskou cenu.
3. Skuteční kamarádi nebo známí zahraničního zájemce, kteří kontaktují chovatele, protože zájemce a chovatel nemluví ani jedním společným jazykem.

První dvě skupiny většinou velice snadno odhalím, protože tihle lidé se zajímají zjevně především o cenu a o té já se se zájemci odmítám po emailu nebo telefonicky bavit. Od každého zájemce požaduji aby mne minimálně 1x před odběrem štěněte navštívil (samozřejmě existují i výjimky ale ty si ověřuji jinými způsoby). Překupník nebo nastrčená osoba není většinou ochotna nakládat zbytečně energii pro intenzivní komunikaci a návštěvu u mne a tak se odmlčí. Pokud ze mne páčí cenu, vždy je odkazuji na článek v sekci FAQ, kde obecné informace o ceně jsou (a aktualizují se tak, jak se průměrné ceny postupem času vyvíjejí).
Bohužel musím zklamat i tu třetí skupinu. Já si totiž myslím, že skutečný chovatel by měl být se všemi majiteli svých štěňat v kontaktu a měl by být schopen a ochoten kdykoliv jim přispěchat na pomoc např. radou. Jak ale operativně radit, když si s majitelem svého štěněte nerozumím ? Proto do zahraničí prodávám štěňata pouze majitelům, kteří ovládají alespoň jeden společný jazyk se mnou.
Bohužel stále je mnoho chovatelů, kteří se drží pravidla "prodej a zapomeň". Setkávám se s tím téměř denně, když na mne zahraniční (a bohužel nejen ti) majitelé ČsV kontaktují a ptají se na zcela banální dotazy, které jim měl zodpovědět chovatel při předávání štěněte nebo které by jim mohl bez problémů sám zodpovědět. Bohužel chovatel není schopen komunikovat ve stejném jazyku jako majitel a tak ani odpovědi i na ty nejjednoduší otázky je nucen majitel pracně hledat jinde. Jakpak tací chovatelé chovají, když nejsou schopni sledovat výsledky svých odchovů ?
Pavel jest offline   Reply With Quote