View Single Post
Old 30-08-2011, 21:10   #43
jaskier
Junior Member

jaskier's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Kuba, tu ...
Gaga, zgadzam się w większości z tym co napisałaś i wydaje mi się, że nie napisałem nic, co mogłoby wskazywać, że myślę inaczej. Zgadzam się w szczególności z tym, że osoba która podejmuje decyzję o oddaniu psa powinna zadbać o dobro psa, przemyśleć wybór nowego domu i koniecznie skontaktować się z hodowcą. Uważam też, że osoba która podejmuje taką decyzję jest winna krzywdy, której doznaje pies - osoba ta popełniła błąd biorąc psa. Ale dlaczego ten błąd został popełniony? Moim zdaniem jedną z przyczyn jest brak wiedzy o tym, jakie wilczak może mieć potrzeby, jakie może sprawiać kłopoty. Z podkreśleniem może - bo przecież nie musi.

Drugą myśl, jaka chciałem przekazać to to, że czasem decyzja o oddaniu psa jest najlepszą, jaką można podjąć. Czasu cofnąć się nie da, trzeba myśleć o przyszłości. I gdyby osoby, podejmujące taką decyzję, miały większe wsparcie, to może łatwiej byłoby im poinformować o jej podjęciu szersze grono osób, w tym również hodowcę, czy wrzucić informacje na forum, gdzie szersza grupa ludzi mogłaby pomóc. Ale nie - mało kto ma odwagę to zrobić, bo zaraz rzucą się na niego "miłośnicy zwierząt", którzy w swoim zacietrzewieniu nie zwracają uwagi na żadne argumenty.

Pies: Absynt Wilk z Baśni (Jaskier)
jaskier jest offline   Reply With Quote