Thread: Kolor wilczaka
View Single Post
Old 28-02-2011, 11:47   #97
Lupusek
Junior Member

Lupusek's Avatar

Send a message via Skype™ to Lupusek

ira.s, z Twoich wypowiedzi w tym wątku wnioskuję, że w jakiś sposób wilczaki Cię zaintrygowały, zresztą podobnie jak wielu z nas. Jednak odnoszę wrażenie, że dotąd nie miałeś okazji zobaczyć wilczaka na żywo i swoją wiedzę na ich temat opierasz na galeriach zdjęć i opisach kolorów. Jak już zostało wspomniane, zdjęcia nie oddają istoty barwy wilczaka, a nazwy kolorów można opisywać na wiele różnych sposobów, czego przykład sam podałeś powyżej. Ale obojętnie, jak do tego nie podejdziesz, i niezależnie od liczby słów, jakich użyjesz do opisu koloru wilczaka tudzież wilka, i tak nigdy swoimi słowami nie będziesz w stanie oddać istoty piękna tych zwierząt. Stąd liczne nieporozumienia dotyczące barw, które pokazują jedynie, ze nie łatwo jest opisać naturę za pomocą naszych pojęć.
Myślę, że to zrozumiesz, jak w końcu spotkasz wilczaki w realu. Przekonasz się wówczas, że Twoje powyższe wypowiedzi w tym wątku były po prostu pseudo-wywodem akademickim, który niewiele z życiem i rzeczywistością ma wspólnego, a na pewno niewiele ma związku z pożądanym kolorem wilczaków.
Jednym słowem - nie tędy droga do poznania barw; idziesz złym tropem; najpierw życie, potem teorie, nigdy odwrotnie. Wzorzec wilczaków powstał w oparciu o rzeczywistość, czyli na podstawie eksterieru wilka.
Myślę, że Margo udzieliła Ci bardzo merytorycznej odpowiedzi, wróć do niej i może jak przeczytasz ją jeszcze raz, to zrozumiesz.

Aha, tak zupełnie przy okazji, myślę że to Cię może zainteresować: czy wiedziałeś, że pojedyncze włosy sierści wilczaka są wielokolorowe Może chciałbyś o tym porozważać