Quote:

| 
					Originally Posted by Lotlorien  W Polsce chyba chronione nie są   | 

To gatunek niezagrożony więc chyba nigdzie nie jest chroniony. W rozporządzeniu ministra jest mowa o ochronie wilka - Canis lupus, więc w zasadzie nie wiadomo czy można to rozszerzyć do Canis lupus arctos, z drugiej strony wilk polarny to też wilk...
	Quote:

| 
					Originally Posted by marchencki  Zaznaczam, że mogę się mylić w kwestiach prawnych. Swego czasu była  burza z tą listą gatunków niebezpiecznych i do końca nie jestem pewny na  czym stanęło. Możliwe, że jest tak, że część gatunków można trzymać  warunkowo, a pewnych jest zakaz całkowity, który jednak nie obejmuje  placówek typu ZOO. | 

Pamiętam zamieszanie z tą listą, ktoś wtedy stwierdził, że chyba była  redagowana na "wc podczas zatwardzenia" (oryginalnie było to dobitniej  powiedziane 

). Ostatecznie prace były wstrzymane i lista została  zmieniona, na dzień dzisiejszy wygląda tak  
http://lex.pl/serwis/du/2005/1455.htm. Lista jest dość absurdalna, ale  pisali to ludzie o zerowym pojęciu na temat wymienionych zwierząt (tak  więc nie mogę mieć morsa bo mnie przygniecie 

). 

Tak czy siak wyegzekwowanie zgłaszania zwierząt było/jest i tak  niemożliwe w przypadku zwierząt drobnych (pająki, mniejsze gady). To samo z CITES bo  większość sprzedawców nawet nie dołącza dokumentów, a nawet jak dołącza  to nikt nie będzie leciał z jednym pająkiem do urzędu. O ile mi wiadomo, nie ma żadnych kar za trzymanie  zwierząt niebezpiecznych bo tak naprawdę jakie miałyby być? Odebranie zwierząt odpada - ogrody zoologiczne nie byłyby w stanie przyjąć  choćby tych nieszczęsnych ptaszników, bo Poe czy Pterinochilusy ma co  dziesiąty 15latek. Wtedy stanęło chyba na tym, że ci co je mają to mają i już, tak zostaje.

Wracając do wilków, skoro nie ma ich na liście, a wilk polarny nie jest  na liście CITES to można wywnioskować, że można go trzymać "w domu". Tak więc tutaj można chyba tylko powołać się na ustawę o ochronie zwierząt w przypadku utrzymywania wilków w warunkach nieodpowiednich dla nich.