Adriane, tohle bych vůbec neřešila. Myslím, že jsem objektivní a vím co mám doma. Mám čsv krásné, hezké, "normální" i ošklivého (chovatelka jistě promine)

. A zrovna ten nehezký pejsek je pro mě důležitý. Má zajímavou krev, kterou stojí za to u nás v Čechách podržet, aby nám nezmizela. Mám je ráda všechny stejně, jen prostě s někým nelezu na výstavy. Ale bonitacemi projdou všichni ať jsou jací jsou. Bonitace není žádná přehlídka krásy, to je prostě jakési průběžné "vyhodnocování chovu" a měli by na ní přijít všichni pejsci.
K čemu nám budou jen krásní psi, kteří ale budou všichni jedné krevní linie, po jednom společném předkovi? (nechytejte mě za slovo, vím, co jsou linie, jde mi o vysvětlení pro všechny). Já jsem ráda, když na výstavě, bonitacích, setkáních vidím i nehezké psy, hlavně, že jsou z jiných "linií" a můžou být užiteční pro náš, český chov.
Na cizojazyčných verzích wolfdogu občas čtu, že češi preferují "ovčákovatý typ" vlčáků, a že jsou u nás psi oškliví. Jenže to často píšou lidé, kteří ani netuší, že existují nějaké skupiny, do kterých jsou psi a feny celé populace rozděleni a že úkolem chovatelské komise je udržet dostatečný počet jedinců ve všech těchto skupinách. Takže my musíme použít i ty "nehezké", pokud chceme naše plemeno udržet při životě.
Takže Adriane, klid, nic není tak horké, jak se tady píše

. Některé příspěvky o množství ošklivých psů (když pisatel má jistě toho nejhezčího) je dobré si přečíst, myslet si o pisateli své a zase to pustit z hlavy .....