View Single Post
Old 21-02-2009, 00:32   #3
moncikkk
Junior Member

moncikkk's Avatar

Zdravím,
tak tenhle samý problém jsem řešila s chovatelkou, když bylo Xaře pár měsíců Tohle je pro ČSV typické, takže ráda poradím.
Chovatelka radila navodit u psa takový pocit, že se nemusí bát, že ho ohrožujete a chcete mu jídlo brát. A to jsme prováděli následovně: dát do misky jen část žrádla, až to sní, přidat další a další po menších kouscích. Pes tak získá důvěru, že se o svoji potravu nemusí bát a přestane vrčet. Aspon u nás to tak teda fungovalo.
Ale musíte jednat rozhodně, pes musí pocítit vaši alfa pozici ve smečce. Když mu chcete žrádlo vzít, prostě ho vemte! A to jsme praktikovali už od mala! Když jsem jí vzala kost a vyjela po mě, okamžitě jsem ji chytla za kožich, srazila rázně k zemi se slovy "co to je!". Holka velmi rychle pochopila, kdo je tu pánem. Samozřejmě v pubertě to zkoušela znovu, to jsme postupovali stejně, přidávat do misky, pokud vyjede, udělat si hned pořádek.
Xaře je ted 10 měsíců a nemám se žrádlem žádný problém, klidně ji můžu vzít misku, kost či kus masa, když žere. Ale samozřejmě ji tím neobtěžuju pořád, jen cvičně občas nebo když je prostě třeba.

Tak hodně štěstí s vaší malou vlčicí .
Monika
moncikkk jest offline   Reply With Quote