View Single Post
Old 19-12-2004, 13:29   #28
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Sebastian
Maciej z tym waleniem w pysk tobym uważał. Wiesz a jak ktoś kiedys na ulicy bedzie chciał np podnieść ręke w obecności Twojej suni i się np podrapać po głowie lub wskazać kierunek marszu, a tu bracie niespodzianka sunia w strachu przed karceniem zrobi pięny chwyt na rękaw?...... Nie jestem za skrajnie bezstresowym wychowaniem psa, jak pokazuję zęby to Taro kładzie uszy po sobie i przybiega wylizywać kąciki ust( w końcu to ja jestem alfa....heheh) i nie raz latał ale wolę prewencję i niedopuszczanie do konfliktowych sytuacji i nagradzanie za pożadane i strzał w inną częśc ciała na pewno nie w ryj.
To sie zgadza - szczegolnie u wilczakow trzeba uwazac z karaniem. Bo kazda akcja wywoluje reakcje. Z tego powodu np Bolka moga cwiczyc jedynie osoby milujace blizniego, pokoj i te sprawy. Wtedy chetnie wykona wszystko. Komenda agresywna powoduje reakcje w postaci oczywiscie agresji. Ale to wynik szkolenia "starymi metodami" i swietny przyklad do czego moga prowadzic.

Oczywiscie sama nie jestem osoba milujaca pokoj i sa zachowania, ktore karamy ostro: np mobbing w stadzie. Ale w ten sposob korygujemy jedynie zachowania, ktore dla wilczakow sa "naturalne", ale ktore niestety trzeba zlikwidowac.
Co do szczeniakow, to spokojnie mozna sobie pozwolic na typowo wilcze metody, czyli wlasnie tak jak pisal Sebastian: chwyt za pyszczek i potrzasniecie. Tak karze szczeniaki Jolka i tak samo robia to inne psy. W zadnym wypadku nie moze byc to chwyt za gardlo, bo dla szczeniaka oznacza to tylko jedno: pan stada chce mnie zabic...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote