View Single Post
Old 22-01-2009, 02:11   #19
marchencki
Junior Member

Quote:
niemieckie słowo - wolfsberg to to samo co nasze wilczak

Wilczak - góra o wysokosci 637 m n.p.m. w Sudetach Środkowych w Górach Bardzkich.
Wilczak - to szczyt 707 m n.p.m. w Karkonoszach w obrebie Pogórza karkonoskiego.
Wilczak - przysiółek połozony w województwie małopolskim .
Wilczak - bazaltowy szczyt o wysokości 367 m n.p.m. na Pogórzu Kaczawskim.
Szukając etymologi słowa "wilczak" w języku polskim miałbym odnośnie niemieckiego "wolfsberg" pewną wątpliwość. Otóż mam przyjemność oglądać ostatnią z przytoczonych gór z okna w rodzinnej Złotoryi i w cieniu tej góry się wychowywałem. W Złotoryi i okolicach, jak i w opracowaniach dotyczących geografii Pogórza Kaczawskiego oficjalnie funkcjonuje ten szczyt jako Wilcza Góra, która to nazwa jest bezpośrednim tłumaczeniem niemieckiego Wolfs Berg. Nazwa "Wilczak" funkcjonuje potocznie wśród mieszkańców okolic. Od pewnego czasu nosze się z zamiarem wypytania dwóch znajomych historyków specjalizujących się w dziejach Złotoryi, od kiedy i skąd napłynęło na ten teren to określenie. Jak znajdę czas, żeby z nimi się spotkać, to na pewno poruszę ten temat. Jako ciekawostkę powiem, że w Złotoryi jest również Kozia Góra, którą potocznie nazywamy... Koziakiem. Postaram się również dotrzeć do wrocławskich akademików polonistów, może uda mi się skontaktować z prof. Miodkiem. Myślę, że jakby było to rozjaśnione to spór, o to czy CSV to "wilczak", czy "wilczur" byłby rozwiany. I choć dla psiaków większego znaczenia to nie ma, to pozwoliłoby uniknąć nieścisłości i niesmaków z nich wynikających. Jeżeli o mnie chodzi... zdecydowanie WILCZAK.
Pozdrawiam!
marchencki jest offline   Reply With Quote