View Single Post
Old 10-12-2008, 10:39   #6
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
chyba zupełnie nie zrozumiałaś...
Gaga, wydaje mi się, że Daivie chodzi o to, że nie jesteśmy w stanie naprawić całego zła tego świata.

Kiedyś przechodziłam koło małego dziecka, które żebrało na 20st mrozie. Kupiłam dziewczynce hot doga i czekałam aż zje, nie przejmując się złorzeczącą matką, która nagle pojawiła się na horyzoncie. Kiedy wracałam po kilku godzinach tą samą drogą- sine z zimna dziecko nadal żebrało, a "dobrzy ludzie" ochoczo wrzucali pieniądze do puszki.
Teraz takie obrazki widzi się znacznie rzadziej, ale nie dlatego, że ja nie dawałam forsy tym maluchom, tylko dlatego, że zawalił się "system". Po prostu pojawiło się tyle żebrających dzieci, że budżety nawet "najlepszych dobrych ludzi" nie wytrzymywały ich "dobroci"

Hodowle o których piszecie nie przestaną funkcjonować nawet jesli pojedyncze osoby zrezygnuja z kupna szczeniaków czy używania repów, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto kupi jakąś bidę choćby z litości, zeby wyrwać ją z piekła. Potrzebne jest rozwiązanie systemowe - może zamieszczanie drastycznych fotek z hodowli na stronach klubów, albo wolfodga - z podaniem nazwy hodowli i nazwiska właściciela? Może kary pieniężne za nieprzestrzeganie standardów, zakaz hodowania, wreszcie ostracyzm towarzyski, itd.
Nie można kogoś zmusić do kochania własnych psów, ale można go poprzez stosowny system skłonić, żeby przyzwoicie je traktował.

Przykro mi, ale dla mnie argument, że hodowca trzyma swoje psy w skandalicznych warunkach, bo jest zapracowany brzmi jak szyderstwo z samej idei hodowania psów O ile wiem, hodowla nie jest obowiązkowa

Rona jest offline   Reply With Quote