View Single Post
Old 23-09-2008, 10:20   #5
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by btd View Post
No i teraz rozumiemy się doskonale Fajnie że jest więcej ludzi którzy uważają że szkolenie to nie po to żeby mieć, cytuję 'wyszkoloną kukiełkę'.
Jeszcze jak byś rozumiał to co czasami pisze, a nie ślepo czepiał się słów to by było wszystko dobrze.
W gębie na forum jesteś bardzo dobry tylko szkoda, ze w rzeczywistosci jest inaczej.
Mam dosć jak czepiasz się każdego mojego słowa i wyciagasz je z kontekstu.
Szkolenie psa samemu na posłuszenstwo, budowanie wspólnej wiezi i dobra socjalizacja tak jak pisze to szasti nie ma nic wspólnego ze zdawaniem egzaminów i bycia dumnym z tego, ze nasz pies je zdał.
Poprostu niektórym z nas jest to nie potrzebne.
Jeśli chodzi o ksiażki to ich nie czytam bo nie odnoszą się one w żaden sposób do wilczaka. Zrobie też cytat i " jak bym miał kominek to bym nimi w nim palił. "
Ja nie mam problemu z moim psem. Mamy do siebie pełne zaufanie. Nikogo nie atakuje, mieszkam w mieście w bloku i na spacery bardzo często nawet przez miasto idziemy bez smyczy. W domu nic nie jest niszczone nawet jak zostaje sam. Staram się mojemu psu dostarczać tego czego on oczekuje , ale też dobrze wie czego ja oczekuje od niego.
Nie uważam się za guru i znawce w sprawach wilczaków, ale mogę wiele powiedzieć z mojego doswiadczenia. Zresztą też napisałem to wcześniej, ze każdy wilczak jest inny ma inną psychike i do każdego należy podejsć idnywidualnie. Najpierw należy zrozumieć psa, jego potrzeby i dać mu dużo w zamian. Kwestia tego, ze ludzie, którzy mnie i psa sie boja wynika z jego wielkości i wyglądu i ja nie płacze, ze ktoś się go boi. Nie muszę mieć zderzenia z cywilizacją bo ją mam na codzień. Zresztą mój pies do 5 miesiąca życia zwiedził większosć polski, poznał najwięcej ile mogłem mu pokazać i to było moim priorytetem w jego wychowaniu. Był praktycznie we wszystkich większych skupiskach ludzkich. Miał bardzo starannie wybierane psy z jakimi się bawił i od samego początku uświadamiane z jakimi się nie powinien bawić.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote