View Single Post
Old 01-10-2004, 15:50   #2
alexa
Junior Member

Takových telefonátů jsem zažil už několik. Abych pravdu řekl, nezajímám se o to, jestli bude štěně exportováno ještě před sdělením ceny, a to z jednoho důvodu – pokud by totiž chtěl někdo koupit štěně jako dárek pro někoho (a to si samozřejmě ověřuji a mám to ošetřeno ve smlouvě), jednoduše mu ho neprodám. I když je pes naším právním řádem považován za věc, já ho za věc rozhodně nepovažuji (naši psi jsou členy rodiny) a snažím pro štěňata najít podobně uvažující majitele, které chci nejdřív vidět a promluvit si s nimi, ne jim štěně po někom poslat. Ne vždy se to asi na 100% podaří, ale rozhodně tak lze v co největší míře zabránit psím tragédiím, kdy je štěně prodáno na pokusy, popř. se dostane do rukou lidem kteří ho týrají apod.

Dalšími podmínkami smlouvy je mimo jiné, že se nový majitel zúčastní svodu a bonitace, nechá udělat rentgen na DKK, o zajištění vyhovujících podmínek pro psa nemluvě.

Ohledně ceny štěňátek – tyto otázky jsou časté i od tuzemských „opravdových“ zájemců o štěňata – většinou jim píšu, že nejčastější rozmezí v ČR je mezi 8000 a 12000 Kč – což myslím celkem odpovídá, pokud vím od svých přátel a známých, kteří chovají ČSV a měli v poslední době štěňátka. Cena našich štěňátek je také asi uprostřed tohoto rozpětí. Z prvního vrhu (10/2002) mám dvě štěňata v Německu – při tomto vývozu byla cena za štěňátko 850,- EUR. Loni u vrhu „B“ mi jedna paní ze Švýcarska (měla štěňátko zamluvené dost dlouho dopředu) nabízela za štěně dokonce 1500,- EUR – protože však byla štěňátka „B“ jen tři, nechal jsem je všechna v ČR (samozřejmě za částku nesrovnatelně nižší, viz. výše – šak to snad neděláme pro love, ale že nás to baví, ne ? ).

Karel
alexa jest offline   Reply With Quote