![]() |
Na co se pripravit?
Dobry den,
vlastnim jednoho pasteveckeho psa a casem bych si chtela poridit fenku ceskoslovenskeho vlcaka. Chtela bych se zeptat, na co se mam pripravit a hlavne, kde jsou problemove oblasti v povaze techto nadhernych psu... Napriklad muj anatolec rad hrabe jamy v zahrade, neuznava hranice pozemku a chova se velmi dominantne az nepratelsky vuci psum stejneho pohlavi (coz mi nebylo receno, ani jsem se to nikde nedocetla - az po nekolika mesicich na jednom nemeckem foru, ackoli to patri k zakladnim rysum jejich povahy). Samozrejme je lepsi predem vedet co mozna nejvic negativnich vlastnosti plemene, proto se po zkusenostech radeji ptam.Dekuji |
Quote:
|
Quote:
Ja mam dve dominy - feny, spolu jsou v pohode a vetsina mych znamych ma nastesti psy samce, takze spolecne venceni pohoda. Jak by meli znami feny, nebo fenu a psa, tak jsme nahrani... |
Zajimave, doufala jsem, ze s kangalem jsem pripravena na nejhorsi... Mimochodem, ty ploty mame dva metry, ale uz mu zbyva malo, s rozbehem a momentalnim treninkem to za par mesicu zmakne :). Betonovy zaklad plotu mame tak 30 cm pod zem, ale to mu jeste nenapadlo, zkusit to podhrabat. Prochazky absolvujeme s haltinou, protoze anatolci jsou taky lovci(ackoli o nich chovatele tvrdi, ze maji nizky lovecky pud - vzhledem k tomu, ze si v zemi puvodu sami obstaravaji potravu to samozrejme neni pravda) a vzhledem k tomu, ze umi byt rychly jako chrt, neutece mu bez voditka nic. Co kdybych si poridila ne fenku ale pejska CV? Anatolci stenatka miluji a chovaji se k nim naprosto dojemne, pokud CV bude odmalicka s druhym psem, meli by snad mit vztah bez problemu...?
|
Dá sa táto dominantnosť alebo prejavovaná agresivita niečím tlmiť alebo obmedziť? Moja fenka csv vychádza s mojimi 2 rtw celkom v pohode, ale s inými psami ani za svet. Aj sa s nimi oňuchá, ale vždy to skončí tým, že sa jej niečo prestane páčiť a ona toho psa uhryzne. Dá sa s tým niečo urobiť?
|
Quote:
On by ten tvuj anatolec s tim stenatkem hezky hral, ale jen do te doby, nez by cevecko prislo do puberty a zacalo zkouset mu sefovat. A na to by 100% doslo a pak budes mit velky problem. Pokud by se ti podarilo udrzet rovnovahu tak, ze jeden pes bude alfa a druhy beta, tak by to mozna fungovalo. Pokud by se ti ale stalo, ze oba psi by byli stejne silni, velci a stejne rvavi a dominantni, tak se ti proste jednoho dne pobijou. Budme uprimni, cevecka proste nejsou normalni psi a ve vetsine pripadu maji neustalou potrebu si mezi sebou neco dokazovat 8) Ja mam dve feny, vekovy rozdil maji 6 let, vychazi spolu vyborne a nervou se. Ale musime dodrzovat striktne pravidlo, ze starsi fena je alfa a ma ve vsem prednost a ma jiste vyhody a ulevy pred tou mladou. Treba smi kdykoli na gauc, mlada jen kdyz ji to dovolime. Mlada cuba to bere, ale ciha na svou prilezitost a jakmile pred ni jen pokaram tu starou, tak ji hned jde taky buzerovat. Takze si musim davat bacha, protoze na nejake pranice doma nejsem zvedava. |
Quote:
Ja se muzu aspon vetsinou spolehnout na starsi fenu, ze uz je klidnejsi a vic ji to mysli, kdyby byly obe vicemene stejne stare tak si asi davno hodim masli. Rekla bych, ze jestli hledas kamarada pro sveho anatolce, ktery je takovy jaky pises ze je, tak bych druheho psa asi volila klidnejsiho, ovladatelnejsiho a neloviciho, abys ho nemusela tolik sledovat, kdyz budes mit uz tak dost prace s pastevcem. |
Chtěla bych se zeptat, jak dochází k vyjasňování pozice mezi psy-samci. Pokud budu mít doma psa staršího a větší velikosti než je čsv, třeba bernardýna a pak si pořídím dalšího psa, čsv-samce (je mi jasné že jak přijde do puberty,bude se snažit změnit svou podřízenou pozici vůči staršímu psovi) je možné, že třeba jen díky velikosti druhého psa ho to nenapadne a přijme svoje postavení? Nebo se bude snažit to zkusit za každou cenu?
|
Quote:
Quote:
Uz som zacianal mat komplexy, ze to nezvladam, lebo je to presny opis nasho Arga. Ale vyvazia to burlive vitania pri prichode domov, vyvadzanie a radost pri pohybe v prirode vo dvojici, neustale modriny, skutocna laska vo svorke a k opacnemu pohlaviu, na prislusnicky ktoreho si od malicka zvykol, mimika, gesta, pohlady akych sa od ineho plemena nedockas a plno inych na pohlad drobnosti. A bez urazky ani vacsina majitelov CSV nie je uplne "normalna". Ja sa aspon za normalneho nepovazujem :lol: Ber to ako to je, medzi svojimi budes svoj ( a ), a ti ostatni ..... nuz co. Aj "samota" ma svoje caro. Michal |
Quote:
Obcas potkame otrle jedince (lidske i psi), kteri jsou ochotni se zastavit, pokecat, Baskervilka se uklidni a pak si muze jit hrat... Cim vic by takovych lidi a psu bylo, tim mirnejsi a mene agresivni jeji reakce budou, to jsem si jista. Ostatne se svymi kamaradkami z detstvi (irska vlkodavka a erdelterierka) si hraje dodnes bez problemu. Takze ja si opravdu nemyslim, ze nemoznost kontaktu s cizimi psy nebo fenami je pro cevecko to prave. Ani kdyz jsou doma dva. Vzdyt my lidi taky potrebujeme vic kamaradu a znamych, nez se bavit jen doma mezi sebou... :lol: Ale jsem presvedcena, ze kombinace rvava dominantni fena a rvavy dominantni pastevec je skutecne poukazka na samotu u lesa :| |
Quote:
Za me musim rict, ze spravne sebevedomemu cevecku bude ta velikost druheho psa uuuuplne fuk! Protoze takovy alfa pes, ten dostava prvni nazrat, prvniho ho panicek vita, prvni dostava pamlsek.. no proste, ma same vyhody a za to prece stoji se trochu poprat. Nehlede na to, takovy bernardyn, pro priklad, je pomaly trouba (fandove bernardynu necht mi prominou prosim) a nez by si vsimnul, ze se neco deje, tak uz s nim cevecko bude hotove :D |
[quote=Mirkawolf;121297]Snad ti odpovi nejaky majitel psa - samce. Kde vsichni jsou? :shock:
Mám dva psi a fenu - Krále a vojsko:lol:. Argoušek X je z nich nejmenší , ale nejstarší a jeho "velení" mu čsv tolerují. Občas je u nás výměna názorů - vrčení, ukazování zubů , ale "krvavé" rvačky ne. Takže na velikosti psa asi tolik nezáleží. |
No já asi taky moc neporadím. Mám dvě čsv - pár, a k nim ovčáka, která je menší a má tak o deset kilo míň než Amor. Zato je to dominátor, který se svého postavení nehodlal jen tak vzdát. Od štěněte vlkoušovi dokazoval každou chvíli, že je doma šéf, potom dýl, když ho převaloval na záda, tak to byl zajímavej pohled. Amor se mu podřizoval bez protestů skoro do svých čtyř let. Pak u nás byla háravá fena a kluky jsme museli na chvíli rozdělit. Po návratu přišly rvačky, které jsme do té doby nepoznali. Dvakrát to bylo i do krve. Od té doby šéfuje doma Amor. Ovčoun s tím smířenej sice není, ale změnit už to nezkouší. Spíš jen provokuje, kdy může, ale dává si pozor, aby se to nezvrtlo, protože by dostal pořádně do kožichu.
|
Quote:
Stavime dum, pozemek mame u reky, 1000 m2, a na takovy hezky placek je jeden pes malo. Cevecka me fascinuji taky vzhledem, vzdycky jsem mela slabost pro vlky. Moc dekuji za vsechny prispevky. Jana |
Díky za odpovědi, abych to popsala konkrétně, jedná se o to, že přítel si chce pořídit v nejbližší době psa, on touží po něčem velkým a huňatým:lol: no kavkazáka jsem mu rozmluvila, přece jenom z nich mám dost respekt, ale jeho volba bude bernardýn, nebo moskevský strážní pes, spíš možná ten moskevák a to už takový ňouma není(též se omlouvám všem milovníkům bernardýnů;-)), no a časem bysme mu pak pořídili kamaráda čsv, raději bych psa, nevím jestli bysme dokázali fenku v době hárání doma ohlídat na 100% před druhým psem , ale právě bych chtěla vedět, jestli by pak jejich vyjasňování pozice nebylo mnohem divočejší, než hlídat fenku před psem..nerada bych aby to pak skončilo nějak špatně:(...no snad se tu ještě někdo ozve, kdo má zkušenosti z podobné situace jako tady popisuju..
Iva |
Quote:
Primlouvam se za bernardyna :lol: |
Já mám dva psi čsv,k tomu staršímu jsme pořídili štěně.Už jako malej byl jako drak,kousal Usana kam ho to jen napadlo a kupodivu si vše nechal líbit a dokonce si ho bránil ,jakoby byl jeho matka.To mu zůstalo až do teď ,ale fakt je ,že jsem měla jasno kdo bude na posledním žebříčku.
Ten mladší měl větší právo na všechno ,už od štěněte.Když dorostl zhruba do stejné velikosti ,tak Usan si začal dělat větší nároky a začal ho utlačovat ,tak jsem mu musela znovu ukázat kde chci ,aby bylo jeho místo a ten mladší mi v tom pomáhal a pomáha dodnes. Nikdy nedošlo k žádné rvačce.Ale nyní je ten mladší pes dvakrát tak větší a rvou se jen o kosti .Jednou se servali tak ,že ten mladší natrhnul Usanovi ucho a od té doby se neodváží mu nějakou tu kost vzít a už vůbec ne ,kolem něj projít.Servou se jen lehce pokud se Usan ocitne nechtěně v jeho blízkosti,tak se po útoku brání a pak zdrhne. Taky to zkoušel na mě ,ale já si svou pozici udržela pouhým velmi silným výkřikem a postavením se proti němu,v tom se zarazil ,couvl a bylo jasno. Jinak se vůbec nervou ,při vítání je to taky zajímavé,Usan se drží stranou ,protože ví ,že by ho Ami zahnal do boudy . Takže si držíme pozici alfa (já) něco jako beta (Ami) a omega (Usan). Nevím jak by to fungovalo mezi čsv a jiným plemenem stejně rvavími povahami ? Možná,když se už od malinka udělá jasno kdo kde bude ,tak by to mohlo fungovat jako u nás??? |
A Amiho si vybrala na místo nad starším, kvůli povaze? Že byl třeba odmalička dravější než Usan? Promiň, možná je můj dotaz hloupej, ale nikdy jsem neměla dva psy zaráz...
|
Quote:
|
Quote:
Jednou si takhle po dohode sla hrat s velkym bernakem psem. Ale porad ho buzerovala, respekt k nemu nemela, nechapala jsem to. Az kdyz mi majitele mezi reci rekli, ze je pes kastrovany, tak mi to bylo jasne.. |
All times are GMT +2. The time now is 14:09. |