![]() |
Ksiazki z pseudo-wilczakami
W niedziele wstapilismy do Hypernova w Czechach. Oczywiscie pierwsze kroki skierowalismy do ksiazek. 8) I tu - niespodzianka. Ukazaly sie wlasnie dwie nowe encyklopedie z rasami psow. A co moze zrobic fanatyk rasy? No ... szuka swojej. :D
Na pierwszy ogien poszla ksiazka pana (pani?) Fochler (lub jakos tak). Znalazlam wilczaka, szczesliwa otworzylam odpowiednia strone....i krew mi sie zagotowala.... :chainsaw2 Na zdjeciu stoi wilczak. Nawet ladny. Ale tuz nad nim leza dwa ... Saarloosy. :shock: W portecie rasy "Ceskoslovensky vlcak".... Przemek probowal mi tlumaczyc, ze to rzeczywiscie moze sa Saarlosy, bo na dole jest i ich opis. Ale fotki Saarloosow byly dobre, a obie rasy odzielone gruba linia.... Co robia zdjecia tych uszastych pieskow z inna maska "u nas"....nie mam pojecia. No to do reki wzielam to druga. Autor: Holender (nazwisko zanotuje innym razem). Wilczak tez oczywiscie jest w spisie. Mysle - Holendrzy miewaja dobre psy....Chwile potem juz wiem, ze na pewno nie ich zdjecia zostaly opublikowane w tej encyklopedii. Na zdjeciach: chudy wymoczek, z czarna maska, dlugimi uszami i ogonem. W sumie portret pieska "jak wilczak wygladac nie powinien". :x Podobne "cudo" udalo sie znalezc Räberowi i zamiescic w encyklopedii opublikowanej przez nasze Multico. Podsumowanie: ciekawa jestem jaka odpowiedzialnosc ponosza wydawcy? Ja nie oczekuje, ze na zdjeciach beda same championy. Ale zachowajmy chociaz resztke przyzwoitosci. Jak mozna publikowac zdjecia, ktore sa zaprzeczeniem wzorca, a psy te w Czecach czy na Slowacji na ringu czeka najwyzej ocena dobra, o ile nie dyskwalifikacja. I co sie potem dziwic, ze dobry pies w Holandii, czy Francji nie ma szans na tytuly, gdy sedziowie wygladu psa ucza sie na takich (tak bardzo kiepskich) encyklopediach.... :eviltongue Z drugiej strony dziwi mnie bezczelnosc hodowcow, ktorzy majac (bardzo) kiepskie psy i tak nie maja zachamowan przed publikacja ich zdjec pod nazwa "typowy przedstawiciel rasy.... :errr |
All times are GMT +2. The time now is 09:30. |