Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Żywienie i zdrowie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   WYNIKI: Badania oczu (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=25077)

Sebastian 15-01-2006 22:13

WYNIKI: Badania oczu

No i dziś przeszliśmy badanie oczków u doktora Garncarza, zresztą strasznie sympatycznego i cierpliwie nam tłumaczacego wszystko. Oczywiscie pogratulował nam psa zdrowiusienkiego czyli mamy czystośc z PRA i innymi choróbskami i piekny unijny certyfikat, a co :mrgreen: . Nie wiem czy to coś potrzebne do bazy danych bo podobno coś tam niby było o PRA ale jakby co to z kronikarskiego obowiązku inforumujemy :oops: .

z Peronówki 15-01-2006 22:28

Quote:

Originally Posted by Sebastian
Oczywiscie pogratulował nam psa zdrowiusienkiego czyli mamy czystośc z PRA i innymi choróbskami i piekny unijny certyfikat, a co :mrgreen: .

No, no GRATULACJE!!!! :mrgreen:

Quote:

Nie wiem czy to coś potrzebne do bazy danych bo podobno coś tam niby było o PRA .

Mamy, mamy - przy nastepnej aktualizacji wynik pojawi sie u Taro na karcie w bazie danych... :cheesy:

Gaga 15-01-2006 22:43

Gratulacje Sebastian! W kartach weterynaryjnych i statystykach w koncu zaczna si epojawiac wilczaki, dotychczas jednak lekko zagadkowe:) No i poki rasa nie zaleje calego kraju to juz stworza sie pewne stadardy, a o to chodzi przy hodowli i rozwoju rasy :wink:
Rozumiem, ze stres nie taki jak przy badaniu HD?;p

Sebastian 15-01-2006 22:59

nie wiem jak przy HD bo nas czeka już się umówiliśmy ale nagle przed wejściem do gabinetu strasznie mnie wziął stresik i zaczałem sie irracjonalnie zachowywac ale jak uslyszeliśmy gratuluję itd to było ufff .

Gaga 15-01-2006 23:04

O masz! Przepraszam... :oops:
Ale widze, ze stres i tu byl obecny...ech.....nie ma lekko, za to najfajniej jest jak sie slyszy te mila , koncowa opinie :wink: No i Taro jest prekursor.( o ile znowu czegos nie zalozylam na zapas) :mrgreen:

Sebastian 15-01-2006 23:23

Nie wiem czy jestesmy piersi :wolf ale miło by było ot tak powoli zrobimy wszystko co należy , tak przynajmniej uważam. Oczywiście jak kaska pozwoli

wolfin 16-01-2006 08:03

Quote:

Nie wiem czy jestesmy piersi :wolf ale miło by było ot tak powoli zrobimy wszystko co należy , tak przynajmniej uważam.

serdecznie pozdrawiami z dobrymi wynikami i czekami na nastepne :cheesy:
jak u nas jest powiedzenie"to co Taro jst zdrowy jak kon? :cheesy: "

z Peronówki 16-01-2006 10:28

Quote:

Nie wiem czy jestesmy piersi :wolf

Z tego co wiem to jestescie NR 1 w Polsce. :mrgreen:

Sebastian 16-01-2006 17:39

Hm, :sooo_hapy

monikasz 16-01-2006 18:46

BRAWO !!! Zawsze lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć. Cieszę się, że Taro ma zdrowiusieńkie oczka :D

Sebastian - a nie chcesz 2-3 miesiące poczekać z robieniem HD ? Ja też będę prześwietlała swoje suczysko i na samą myśl jest mi słabo :? A razem łatwiej byłoby czekać ... Gdybyś był chętny - zgadamy się na priv-a.

z Peronówki 01-08-2013 09:25

Czesc osob juz pewnie wie, ale pochwalimy sie takze tutaj... ;)

06.07.2013 w zielonogorskim oddziale ZK odbyly sie oficjalne badania oczu... (mialy byc tez badania serca, ale nie udalo sie zebrac potrzebnego minimum).

Testowałam 5 psów (tyle zmiescilo sie do samochodu - reszta musi poczekać na następne badania):

Kasdeya z Peronówki - oczy zdrowe

Eligo z Peronówki - oczy zdrowe i według lekarza idealne biorac pod uwage jego wiek

Peymakilir z Peronówki - oczy zdrowe

Ibona Radov dwor - oczy zdrowe

Qareen z Peronówki - oczy zdrowe. Widac slad wypadku / zranienia, ale nie dziwi mnie to - podczas prześwietlenia na HD lekarz znalazl dowody, ze Qareen została postrzelony co najmniej dwa razy z pistoletu srutowego...

Przyznaje sie. ze zrobilam mala skuche - wzielam mlodsze psy, zamiast weteranow myslac, ze badania ich oczu nie ma juz sensu.... Dopiero do pana Garcarza dowiedzialam sie, ze i tak warto je przebadac... Beda oczywiscie widoczne zmiany spowodowane wiekiem, ale nadal mozna u nich wylapac ewentualne choroby, wiec nastepnym razem postaram sie dowiezc takze nasze babcie... ;)

Co bylo ciekawe - w rozmowie z doktorem dowiedzialam sie, ze zaluje on, ze hodowcy wilczakow nie badaja swoich psow, bo...trafialy mu sie oczy, ktore nie byly czyste... Pewnie nigdy nie dowiemy sie o jakie psy chodzilo, ale dobrze wiedziec.... Dotad myslalam, ze badania niemieckie mowiace, ze wilczaki zaliczaja u nich coroczne badania oczu pokazuja, ze CzW problemu nie maja .... Ale wyglada na to, ze najprawdopodobniej jest w tym wypadku tak samo jak w przypadku DM... ;)

avgrunn 04-08-2013 22:14

Super wyniki, choc w ogole mnie nie dziwia patrzac na badania Urcia ^^ w koncu rodzinka :) mam nadzieje ze uda sie jeszcze w niedalekiej przyszlosci dobadac reszte ekipy i pobadac serducha :D

All times are GMT +2. The time now is 22:45.