Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Reklama i prasa (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=82)
-   -   Saarlos MUSI być strachliwy? (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=21309)

Rybka 19-10-2011 13:05

Saarlos MUSI być strachliwy?

http://ulubiency.wp.pl/gid,13254605,...zdjecie.html?T

Temat o celowym rozmnażaniu psów aby utrwalić wady "w imię piękna".
Pierwsza moja myśl- wilczaki na szczęście zdrowe jak rybki :twisted: (relatywnie), więc sobie pooglądam jak hodowcy "okaleczyli" inne rasy bo wilczaka w tym artykule nie znajdę. A tu na końcu ZONK. Wprawdzie nie czechosłowacki ale też wilczak.
Tylko z tego co pamiętam wzorzec został zmieniony i strachliwość nie jest uznawana już jako normalne zachowanie- tylko teraz nie pamiętam czy dotyczy to obu wilczaków czy tylko czechosłowackich.

A po przeczytaniu przed oczami stanął mi Bow- najbardziej milusiński, otwarty na ludzi i cierpliwy wilczak jakiego znam :)

dorotka_z 19-10-2011 14:02

Rybka, ja się nie orienuję, ale Ty może będziesz wiedziała. To prawda co napisali w tym artykule, że pręga u ridgebecków jest oznaką choroby kregosłupa? Na stronach Klubu Rasy jest informacja, że "Osobniki z wykrytym DS (dermoid sinus) absolutnie nie mogą być używane do hodowli! "
co chyba stawia pod znakiem zapytania jakość tej publikacji :)

Rybka 19-10-2011 15:19

Quote:

Originally Posted by dorotka_z (Bericht 409174)
Rybka, ja się nie orienuję, ale Ty może będziesz wiedziała. To prawda co napisali w tym artykule, że pręga u ridgebecków jest oznaką choroby kregosłupa? Na stronach Klubu Rasy jest informacja, że "Osobniki z wykrytym DS (dermoid sinus) absolutnie nie mogą być używane do hodowli! "
co chyba stawia pod znakiem zapytania jakość tej publikacji :)

Z tego co wiem (a z tą rasą miałam mało do czynienia) to dermoid sinus, czyli zatoka skórzasta bo tak chyba będzie po polsku to nie choroba kręgosłupa tylko zmiana w tkance podskórnej, czasem mięśniowej w okolicy międzyłopatkowej grzbietu.
Rhodesian jest rasą predysponowaną, ponieważ wada ta dziedziczy się wraz z genem odpowiedzialnym za obecność pręgi.
Ja tylko raz miałam taki przypadek- fajny, młody rodek z ADHD, miałna imię Kongo i super właścicielkę :)
Szybko doszedł do siebie po zabiegu, ale niestety z hodowli musiał zostać wycofany.

maria 19-10-2011 17:32

zapomnieli dodać do listy najpopularniejszą rasę, garbate psy, czyli ONki

jefta 19-10-2011 18:38

Z Sarloseami jest dziwnie, bo wzorzec mowi:
Quote:

Do osób obcych zachowuje się z rezerwą i nieco podejrzliwie. Jego rezerwa i wilcza chęć do ucieczki w nieznanych sytuacjach, jest typową cechą rasy. Przymuszenie do niepożądanego kontaktu z obcym, może prowadzić do przytłaczającego pragnienia ucieczki. Tłumienie tej skłonności, na przykład przez brak swobody psa na smyczy, może spowodować zachowania nerwowe.
jednak FCI w pewnym momencie dopisalo o wszystkich wzorcow strachliwosc jako wade dyskwalifikujaca, wiec jest taka sprzecznosc. Czechoslowacki ma byc nieufny, ale jednoczenie odwazny i nieustraszony. Przy czym nieufnosc nie jest antonimen odwagi ;)

Ale w praktyce chyba nie ma wielkiej roznicy. Wsrod jednych i drugich sa osobniki skrajnie strachliwe i takie jak Bow :)

Skrzat&Bow 19-10-2011 20:10

....eh....dla mnie ten artykuł to robienie sensacji na siłę...w końcu trzeba czytelnika jakoś przyciagnąć....

Sam fakt ze we wzorcu jest napisane o mozliwosci występowania skrajnej strachliwosci (bedacej efektem ubocznym a nie celem zamierzonym twórcy rasy, bo jak wiemy Saarloos nie marzył o panikującym psie, ale o pozbawionym agresji...efekt jaki osiągnął to już inna sprawa)
nie oznacza w żadnym wypadku, ze...
" wilczak Saarloosa zgodnie z wymogiem wzorca MUSI być... patologicznie strachliwy."

a potem ludzie czytają i łapią się za głowy....i wypisują komentarze pod artykułem, które podobnie jak niektóre te "newsy", są z d...y wzięte...:roll:

z Peronówki 24-10-2011 13:12

Quote:

Originally Posted by Skrzat&BOW (Bericht 409208)
.." wilczak Saarloosa zgodnie z wymogiem wzorca MUSI być... patologicznie strachliwy."

Skrzat, ale daleko szukac - na jednej z wystaw wlascicielka Saarloosa orala nim po ringu, bo pies w panice nie chcial biegac. Sedzia zwrocil jej uwage. W odpowiedzi uslyszal cos w stylu, ze jak ma sie ten pies zachowywac, skoro ta rasa TAK MA. Slowa te padly z ust hodowczyni Saarloosow.

I wielu hodowcow nadal uprawiedliwia wrecz paniczna strachliwosc i krytykuje inne zachowania... No i nadal widuje sie takie osobniki. U nas jest troche inaczej, ale za granica wystawy i stawki Saarloosow wygladaja inaczej.
To nie jest tak, ze u CzW i Saarloosow trafiaja sie osobniki stachliwe. Jasne, sa strachliwe CzW. Ale u Saarloosow przez lata (a w wielu hodowlach nadal tak jest) stawialo sie na osobniki, ktore ze strachu popadaly wrecz w oslupienie katatoniczne (to z tego powodu o Saarloosach mowilo sie, ze sa kompletnie pozbawione agresji - ze strachu zamykaly sie w sobie - chodzily, staly, ale duchem byly nieobecne).

Jesli chcecie to przetestowac to na jakies francuskie, czy holenderskie forum wrzucicie fotki Bowa na obronie, czy ustawiajacego innego psa. To nie bedzie wetkniecie kija w mrowisko. to bedzie wrzucenia GRANATU w mrowisko... 8)

Skrzat&Bow 24-10-2011 18:42

O kurcze! ale ze z rozmyslem hoduja psy w kierunku strachliwosci?? i nie podobaja im sie psy stabilne? to jakies chore...
moze zrobimy prowokacje;) hehe
lepiej nie nasłucham sie o miksach i tyle mi z tego bedzie;)))

All times are GMT +2. The time now is 07:05.