Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Off topic (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Ostrzeżenie - w Krakowie ktoś truje psy (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=16578)

Rona 26-01-2011 17:10

Ostrzeżenie - w Krakowie ktoś truje psy

Wczoraj media podały, że ostatnio w Krakowie ktoś regularnie podkłada truciznę w parkach i na skwerach.
Podaję tę informację na wszelki wypadek, gdyby nie do wszystkich krakowskich właścicieli wilczaków dotarła lub gdyby ktoś wybierał się z burymi do naszego miasta .
http://krakow.pl/informacje/4799,27,...rucizna__.html

Pozostaje nam bieganie w kagańcu :cry::(:(

Najbardziej irytujące jest że truciciel, jeśli go nawet złapią, dostanie w najgorszym razie wyrok typu "trzy miesiące w zawiasach" ze względu na znikomą szkodliwość społeczną czynu :evil::evil::evil:

Gaga 26-01-2011 18:40

Pomijając chore resztki mózgu truciciela - takie przypadki (a zdarzają się raz na jakiś czas, w różnych miejscach) są najlepszą motywacją do nauki puszczania z pyska czegokolwiek, bez względu na odległość. Na PT zamiast bezsensownego "biegaj" powinno być właśnie coś takiego. Kiedyś było ćwiczenie nie podejmowania pokarmu z ziemi, powinni byli to zostawić i dołożyć puszczanie na komendę. Dużo bardziej życiowe.

Z LASÓW LOTHLORIEN 26-01-2011 18:57

Co do szkolenia to potwierdzam - umiejętność oddawania przedmiotów czy puszczania jedzenia z pyska jest, jak uważam, jedną z najważniejszych komend, warto to ćwiczyć.

Ta wiadomość przywołała mi na myśl świetny program "co zjadł mój pies?" Ostatnio w odcinku pies miał w ciele 39 szpilek! Okazało się, że padł ofiarą voodoo. Ktoś nakłuł ozór cielęcy w celu odczynienia czaru mającego "zamknąć" kogoś na zawsze. Biedak musiał się pomęczyć ale w końcu zwrócił szpilki. :evil:

Rona 26-01-2011 19:06

Nawet jeśli pies zna i używa komendę PUŚĆ, to nie odważyłabym się na niej polegać w sytuacji, gdy w otwartej puszce wraz ze smakołykami jest trucizna żrąca (a tak jest w tym przypadku!). Zanim pies wykonałby komendę, mógłby mieć nieźle poparzony pysk :(

Na temat truciciele nawet się nie wypowiadam, bo brak mi słów cenzuralnych:evil:

PS Co prawda na stronie piszą o trutce na szczury, ale we wczorajszej kronice TV wyraźnie wspominali o substancjach żrących w niektórych puszkach.

Wet radził też jak w przypadku trutki na szczury wywołać błyskawiczne wymioty - należy jak najszybciej wlać psu prosto do gardła wodę utlenioną. Czasem taki zabieg może uratować mu życie.

Gaga 26-01-2011 19:48

Quote:

Originally Posted by Rona (Bericht 353565)
Nawet jeśli pies zna i używa komendę PUŚĆ, to nie odważyłabym się na niej polegać w sytuacji, gdy w otwartej puszce wraz ze smakołykami jest trucizna żrąca .

Kaganiec z takim przypadku tez psiego pyska nie ochroni raczej:(. Nie mówię też aby w 100% polegać na komendzie, aczkolwiek dobrze zrobiona również może uchronić nas od przykrych wypadków. Chyba czujność przyda się tu najbardziej, podążanie oczami za psim nosem...
Swoją drogą truciciel nieźle się musiał postarać aby zastosować substancję żrącą bezzapachową i bezsmakową, bo przecież w mięsie to niektóre psy potrafią wyczuć byle tabletkę.

No a poza wszystkim-psiarze i ich pupile musieli się człowiekowi potężnie narazić, czyżby ostatnie roztopy i rozsiane wszędzie psie odchody? Przypomina mi się "Dzień Świra"....
Chore jest dla mnie trucie zwierząt, w najmniejszym stopniu nie usprawiedliwiam takiego zwyrodnialca, ale często to nasze (psiarzy) środowisko doprowadza ludzi do przejawów agresji.

Rona 26-01-2011 20:28

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 353575)
Swoją drogą truciciel nieźle się musiał postarać aby zastosować substancję żrącą bezzapachową i bezsmakową, bo przecież w mięsie to niektóre psy potrafią wyczuć byle tabletkę.

Wcale się nie musiał starać, to bardzo proste. Nie mam jednak zamiaru umieszczać na publicznym forum instrukcji jak krzywdzić psy.:|

Prawie rok temu jakiś świr otruł wszystkie psy naszej trenerki :evil: więc trochę na ten temat czytaliśmy...

Gaga 26-01-2011 22:01

Quote:

Originally Posted by Rona (Bericht 353585)
Nie mam jednak zamiaru umieszczać na publicznym forum instrukcji jak krzywdzić psy.:|

To zrozumiałe.
Ale problem macie, rzecz się powtarza, ktoś jest zdesperowany:(

All times are GMT +2. The time now is 11:52.