Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Sport i szkolenie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Wytrzymalosci wilczakow + trening (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=14762)

Louve 11-07-2010 20:22

Wytrzymalosci wilczakow + trening

Quote:

Originally Posted by Karina (Bericht 313971)
No to oczywiste, że muszą biegać :D Ale nasza sucz dość szybko się męczy :roll: Zwłaszcza w upale. Mam nadzieję, że kiedyś nabierze więcej sił :p Aha, mam pytanko - co sędzia miał na myśli "pisząc" w uzasadnieniu oceny "sierść nie do końca ukształtowana"?

Myślę, że to z wiekiem się wyrabia. Aresco co dzień coraz bardziej dorównuje Corze, której... niczym nie mogę zmęczyć. Czy to zabiorę ją na szkolenie, na rower (nawet w upał) - ona wraca do domu i jeszcze szaleje. Czasami to mnie wręcz przeraża, jak pomyślę, że i drugi wilczy będzie nie do zdarcia. A ostatnio i Resco wraca niczym nie zmęczony.

Jakieś dobre sposoby na pozbycie się nadmiaru energii u wilczaka? Bo nie dość, że wszędzie je zabieram, to przez resztę dnia bawią się ze sobą... I nic. Jutro pewnie znów do centrum miasta z którymś pojadę. :D

A żeby nie odbiegać od tematu wątku... Ogromne Gratulacje dla wszystkich uczestników, tym bardziej dla tych, którzy z czymś wrócili! :Rose

jefta 11-07-2010 21:36

Quote:

Originally Posted by Kasia&Cora (Bericht 313983)
Jakieś dobre sposoby na pozbycie się nadmiaru energii u wilczaka? Bo nie dość, że wszędzie je zabieram, to przez resztę dnia bawią się ze sobą... I nic. Jutro pewnie znów do centrum miasta z którymś pojadę. :D

ze względu na upały psy przestawiły sobie dzień z nocą... a ja nie :twisted:. więc rano tropimy i wieczorem tropimy. Po pracy umysłowej Sexy padaaaa. W dzień pływamy, ale mocno rekreacyjnie. Skoro już i tak jest off do podzielenia to zapytam czy 7 m-czy pies może mieć już jakiś rozsądny trening wytrzymałościowy w pływaniu? Ja mocno Sexy ograniczam w bieganiu ze względu na rozwój stawów, ale gdzieś przecież musi mięśnie budować, a jak będziemy wiedzieć czy ma dysplazję to już będzie za późno by wspomóc stawy mięśniami. Co robić?

Louve 11-07-2010 21:45

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 314001)
ze względu na upały psy przestawiły sobie dzień z nocą... a ja nie :twisted:. więc rano tropimy i wieczorem tropimy. Po pracy umysłowej Sexy padaaaa.

Może ktoś wątek rozdzieli, bo widzę, że wpierw z wystawy zeszło na wytrzymałość, a teraz na "jak zmęczyć wilczaka" :D
Tropienie jest ok i planuję z którymś zacząć, w tym, że wpierw muszę sporo poczytać, znaleźć wiele dobrych materiałów dot. tropienia, etc. ;)
Jeśli o noce chodzi... moje mimo upałów pozostały przy zwyczaju "cała wataha idzie spać, to my też". I potrafią spać tak do rana, aż ktoś nie wstanie.

jefta 11-07-2010 22:01

Quote:

Originally Posted by Kasia&Cora (Bericht 314002)
Może ktoś wątek rozdzieli, bo widzę, że wpierw z wystawy zeszło na wytrzymałość, a teraz na "jak zmęczyć wilczaka" :D
Tropienie jest ok i planuję z którymś zacząć, w tym, że wpierw muszę sporo poczytać, znaleźć wiele dobrych materiałów dot. tropienia, etc. ;)
Jeśli o noce chodzi... moje mimo upałów pozostały przy zwyczaju "cała wataha idzie spać, to my też". I potrafią spać tak do rana, aż ktoś nie wstanie.

tylko nasza wataha ma niesprawiedliwy rozkład sił tzn. cała wataha się bawi więc pańcia musi się dostosować :rock_3 (mieszkamy 2 psy i ja)

Rona 11-07-2010 23:11

Quote:

Ja mocno Sexy ograniczam w bieganiu ze względu na rozwój stawów, ale gdzieś przecież musi mięśnie budować, a jak będziemy wiedzieć czy ma dysplazję to już będzie za późno by wspomóc stawy mięśniami. Co robić?

:shock: W jaki sposób ograniczasz jej bieganie??? Lorka biegała ile chciała od 3 miesiąca... Tzn nie biegała przy rowerze, ale z psami, dla samej radości biegania. Bardzo uważaliśmy tylko na schody i śliskie podłogi. Bieganie dla przyjemności, "zapasy" z psami, podskakiwanie i wszelki ruch który pies sam sobie aplikuje w ilości która mu pasuje, to przecież normalne zachowania szczeniaka? Poza tym dobrze rozwinięte mięśnie nóg są ważne dla stawów!

z Peronówki 12-07-2010 17:16

Quote:

Skoro już i tak jest off do podzielenia to zapytam czy 7 m-czy pies może mieć już jakiś rozsądny trening wytrzymałościowy w pływaniu?

Plywac moze na maksa... ile tylko da rade... ;) Stawy nie sa przy tym obciazone, wiec bez obaw... :)

jefta 12-07-2010 19:16

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 314192)
Plywac moze na maksa... ile tylko da rade... ;) Stawy nie sa przy tym obciazone, wiec bez obaw... :)

zaraz po przeczytaniu tej odpowiedzi poleciałam wcielać w życie :) zrobiłyśmy ok. 1km w czasie ok 45 min. Po wyjściu z wody trzęsły jej się łapy, ale chyba nie ze zmęczenia bo szalała jak zwykle po zmoczeniu futra. Chyba zimno było... Może ją jakimś tłuszczem smarować?

Quote:

Originally Posted by Rona (Bericht 314020)
:shock: W jaki sposób ograniczasz jej bieganie??? Lorka biegała ile chciała od 3 miesiąca... Tzn nie biegała przy rowerze, ale z psami, dla samej radości biegania. Bardzo uważaliśmy tylko na schody i śliskie podłogi. Bieganie dla przyjemności, "zapasy" z psami, podskakiwanie i wszelki ruch który pies sam sobie aplikuje w ilości która mu pasuje, to przecież normalne zachowania szczeniaka? Poza tym dobrze rozwinięte mięśnie nóg są ważne dla stawów!

Ograniczam czyli nie biega z motywatorem-> psami czy ze mną na rowerze. Sama sobie dawkuje ruch czyli idziemy na spacer i ona najpierw biega szaleńczym galopem duuużymi kołami dookoła mnie bez zwrotów, zatrzymań, przepychanek itd. i jak się wylata to biega sobie kłusikiem w swoich sprawach. Czyli biega tyle ile sama chce, w żaden sposób nie zachęcana. Czasami od wielkiego dzwonu bawi się z innymi psami, ale napalcach jednej ręki mogę to policzyć. Ja obsesyjnie wręcz nie lubie psich łączek i spaceru typu pieski biegają, kotłują się, obszczekują przechodnów a właściciele stoją godzinę czy dwie jak słupy w jedenym miejscu i plotkują. Jak spacer to spacerujemy wszyscy i na zdrowie mi to wyszło, bo ważę 8 kg mniej niż przed Sexy i to bez katuszy :rock_3

Rona 12-07-2010 21:09

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 314210)
Ograniczam czyli nie biega z motywatorem-> psami czy ze mną na rowerze. Sama sobie dawkuje ruch czyli idziemy na spacer i ona najpierw biega szaleńczym galopem duuużymi kołami dookoła mnie bez zwrotów, zatrzymań, przepychanek itd. i jak się wylata to biega sobie kłusikiem w swoich sprawach. Czyli biega tyle ile sama chce, w żaden sposób nie zachęcana.

No to jej nie ograniczasz, jeśli biega ile chce 8):)

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 314210)
Czasami od wielkiego dzwonu bawi się z innymi psami, ale napalcach jednej ręki mogę to policzyć. Ja obsesyjnie wręcz nie lubie psich łączek i spaceru typu pieski biegają, kotłują się, obszczekują przechodnów a właściciele stoją godzinę czy dwie jak słupy w jedenym miejscu i plotkują. Jak spacer to spacerujemy wszyscy i na zdrowie mi to wyszło, bo ważę 8 kg mniej niż przed Sexy i to bez katuszy :rock_3

W takim razie jeszcze bardziej doceniamy Błonia, gdzie ludzie spacerują sami lub w grupach, a psy bawią się ze sobą ile chcą - biegają, albo i nie, kotłują się, albo węszą... Nikogo nie obszczekują, tylko ze zdziwieniem patrzą na człowieka który idzie bez psa :p:lol: Psy mają swoje stada, kumpli, sympatie i antypatie....

My wyszliśmy z innego założenia: wiedząc, że z czasem wilczaki robią się mało przyjazne do obcych psów/suk, ale zachowują stare przyjaźnie postanowiliśmy, że wykorzystamy na maxa okres szczenięctwa i Lorcia będzie miała BARDZO dużo przyjaciół. :) I wygląda, że się udało - młoda ma kilkadziesiąt psów/suk z którymi możemy ją bezpiecznie puszczać bez smyczy i z którymi uwielbia się bawić!

Kiedy widzę z daleka nieznajoma sukę - na wszelki wypadek zakładam młodej kaganiec. Jeśli przywita się przyjaźnie, merda ogonem i ładnie bawi - kaganiec natychmiast ściągam, jeśli poleci z warkotem - idzie na jakiś czas na smycz i może tylko pomarzyć o hasaniu z kumplami. Wydaje mi się, że powoli zaczyna jarzyć, że warkot się nie opłaca, ale za wcześnie mówić o skuteczności tej metody. 8)

All times are GMT +2. The time now is 09:51.