![]() |
Obedience z wilczakami w tle - Zawody w Warszawie 9.7.2006
UWAGA! OGLOSZENIE !!
Podczas warszawskiej wystawy, w niedziele, 9 lipca, na ringu honorowym stadionu Gwardii (tam sie odbywa tegoroczna wystawa) odbeda sie zawody Obedience. Sedziowac ma, wg planu, pan Szczepanski. Co bedzie roznic te zawody od pozostalych? 1. Rozpoczynaja sie o godzinie 8 rano 2. Zgloszenia sa limitowane (do 20 psow) - wynika to z terenu wystawy i tego, ze na ringu honorowym odbywaja sie po poludniu finaly wystawy. 3. Do zdobycia bedzie PUCHAR DLA NAJLEPIEJ PRACUJACEGO WILCZAKA Poniewaz wilczakow bedzie, jak sadze, sporo, calkiem niemalo cwiczy i PT i Obedience to mam nadzieje, ze stawka zostanie przez wilczaki zdominowana, w koncu nie co dzien gra idzie o taki puchar? :wink: Zapraszamy serdecznie a zgloszenia (szyyybkooooo!!!) prosze pzesylac na adres : [email protected] - jakby byly klopoty to do mnie na priv. Liczymy na wszystkie starsze i mlodsze, pokazmy na wysatwie, ze to co sie mowi o wilczakach to nieprawda!! Z obowiazku klubowego zamelduja sie : Dewi Cheitan a liczymy na Balroga Dragona Ambera Varga Beti Belit Barse Daphne Bailiffa kogo jeszcze (wymienilam te, o ktorych wiem na pewno, ze cwicza posluszenstwo ale oczywiscie zapraszamy WSZYTSKIE WILCZAKI :wink: ) pozdrawiam Gaga Wyobrazcie sobie co to bedzie za widok! Tyle cwiczacych czw !!!! :sooo_hapy |
Kochani, zapomnialam a to BARDZO WAZNE !Zglaszac sie trzeba szybko (limit) wiec deklarujcie sie juz, najlepiej w tym tygodniu. Na szlifowanie formy mamay jeszcze troche czasu ale decyzje podejmujmy juz!
Do odwaznych swiat nalezy, wiec czekamy |
Tak caly czas mysle, kogo zapomnialam....do glowy przychodzi mi jeszcze warszawska klasa mlodzieezy czyli:
Daimon Dagan z dziewczyn Iowa... Bozenko.. jak Maxiu? ... |
Zgłaszam się z Balrogiem na zerówkę :P Mam nadzieję, że ten puchar dla wilczaków to duży będzie :D
|
No super! Mamy pierwszego chetnego !! :bigok
Przemek, pusc zgloszenie na podany mail: [email protected] gdyby bylo cos nie tak to ja chetnie pomoge :) A pucharek bedzie na pewno taki, ze zmiesci sie w nim nowo narodzony "uzytkowy" szczeniaczek :mrgreen: |
najnowsze wiesci: ze wzgledu na narzucony limit 20 psow, koszt zgloszenia wynosi 40 zl. Puchary sa po jednym na klase, wiec mniej odwaznych osmielam, to ze Amber idzie w wyzszej klasie nie oznacza, ze nie macie szans na pucharek :wink: . Przeciez trudno porownywac starego wyjadacza i debiutantow :)
Prosze zadeklarujcie sie do jutra maks. - potem bedzie za pozno .... |
a możecie napisać co w 0 ma pies zrobić? na pewno gdzieś już czytałam, ale nie wiem gdzie szukać? może zapiszę Aję, aby podwyższyć statystykę :cheesy: no i zaostrzyć konkurencję oczywiście :cheesy:
|
http://www.wolfdog.org/php/modules.p...tid=247&page=1
wszystko co jest potrzebne masz tu :cheesy: |
Dziękuję Daiva, może być fajna zabawa, kto się zgłasza jeszcze?
|
Quote:
|
Quote:
A kto jest to juz Ci pisze: klasa "0" Dewi Cheitan Balrog moze Dagan - i tak ma byc na wystawie (zadebiutuje w mlodziezy :wink: ) a cwiczy posluszenstwo i dopisuje Iowe. klasa "1" Beti klasa "2" Amber czekamy na pozostale wilczaki :) |
Gaga, a my z toba Obedience poczwyczimi w tym weekendzie, kedy spotkami sie, Ok? :wink:
|
Daiva - juz sie nie mozemy doczekac :) Juz ide rozstawiac pacholki :wink:
|
Quote:
zobaczyc jakie cirky Harka uprawia na placu szkoleniowym :twisted: |
Quote:
|
:lol: no w takim razie to tak, bedzie trudno :cheesy:
|
Varguś poleciał do klasy "0".
|
HURRA
Aga! BARDZO BARDZO sie ciesze!! zaczelas cwiczyc w nowej szkole i nalezy Ci sie start w takich zawodach, wsrod "naszych" :D Masz jak w banku , ze bedziemy Ci GORRRACO kibicowac ! |
:-))
przygotowywanie do takich zawodów to świetna okazja aby jeszcze bardziej ćwiczyć... 8) oczywiście bez przesady no a same zawody na pewno będą ciekawe a nie wiesz jakie rasy będą jeszcze prócz naszych CsV? |
Biorac pod uwage ilosc wilczakow to juz zdominowaly te zawody :) Na pewno bedzie jeden ON w dwojce... reszta - nie wiem....
Aga - do roboty :0 Ale mozesz po meczu :wink: |
No to jak zdominowały, to dobrze, będziemy faktycznie wśród "swoich" 8).
Mecz? :mrgreen: Jaki mecz?? :mrgreen: :) |
Quote:
Quote:
|
Quote:
ćwicząca wataszka wilków...super;) |
No i wp...nam 1:0 :evil:
Ale nic to ! Mamy zgloszenie od Iowy !! BRAWOOOOOOOOOOO !!!! Sluchajcie, to bedzie precedens!! Niezaleznie od naszych wynikow to po raz pierwszy na zawodach w ogole, stanie TYLE przedstawicieli rasy, uznanej potocznie za te co to sie nie szkoli, jest strachliwa i "dzika". Stopien wyszolenia to sobie oceni sedzia...ale widzowie, ludki z ZK....zobacza, uslysza, dowiedza sie, ze w Polsce rasa rozwija sie i ma sie dobrze! I to bedzie super promocja rasy, ktora wybralismy i kochamy..... :sooo_hapy |
To ile już jest CsV?
|
LIczymy :
klasa "0" Balrog Cheitan Dewi Iowa Varg klasa "1" Beti klasa "2" Amber czyli mamy 7... jakos Bisowki ( poza Barsa, ktora Basia "odmowila") nie odezwaly sie ani slowem, pozostali zapytani odpowiedzieli, za co pieknie dziekujemy :thumbs |
Czyli Eden severu otoczone Peronówką z małym rodzynkiem z Polskiego Dworu :D.
A Harka? |
Aga - jakby na to nie patrzec to srednia krajowa :cheesy:
|
No pewnie :D.
|
Quote:
a za wszystkich tam na Wa-wie ja bardzo bardzo bede kibicowac :cheesy: |
To bardzo fajnie, poznamy malego urwisa :).
A ja mam jedną złą wiadomość: z powodu obecnej sytuacji w domu nie mogę zagwarantować na 100%, że na pewno będziemy w Warszawie :shock:. Oczywiście będę się bardzo starać.. |
Z mojego wywiadu wynika :wink: ze sedzia w Wawie bedzie super ostry :twisted: wrecz po wojskowemu ostry, ale wazne by byl sprawiedliwy 8)
|
Quote:
A faktycznie, nie jest az tak poblazliwy jak p.Arnold :twisted: |
Noooo chyba nas nie zje
p. Arnold jest dosc specyficzny, poznali go tez Margo i Przemek bo sedziowal cala trojke Wilczakow (Amber, Jolly, Balrog) w zeszlym roku w Zielonej Gorze. Nie mozna powiedziec ze jest super lagodny, Mozna powiedziec inaczej - bywa dla jednych bardziej lagodny dla innych mniej :| Generalnie cwiczenia ocenia normalnie. Robi jednak podstawowe bledy : pozwala NIEKTORYM powtarzac cwiczenia, a to jest niezgodne z regulaminem (chyba ze dla celow treningowych ale wtedy nie na punkty!) No i (o czym byla niedawno mowa na forum) nie pojmuje idei sprawdzania socjalizacji i daje dobre noty psom ktore wyraznie sie boja. A to niezgodne z idea Obedience. I tyle. Aga - w Augustowie bedzie p. Roszkiewicz, Alina Ci nie mowila? :P bedzie Ob i PT. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Zmienia nam sie lista startujacych wilczakow, wycofane zostaly : Beti i Amber.
|
No i jak? :roll: ja juz caly weekend denerwoje sie i czekam na gorace wiadomosci. prosze, daj cie znac jak tam bylo...please :cry:
|
Skoro juz nie mozesz wytrzymac to w skrocie napisze:)
Udział wziely czttery odwazne wilczaki Iowa Dewi Balrog Cheitan Na ringu honorowym , w samym sercu wystawy wszystkie cztery poszly super. Wg zdobytych punktow kolejnosc jest taka: Iowa, Balrog, Cheitan i Dewi, z tym ze ta ostatnia otrzymala "puchar za najlepszy styl pracy psa rasy czechosłowacki wilczak" :klatsch Chey po pierwszej dyskwie teraz sie zebral w sobie i spokojnie zaliczył "zerowke" na doskonala. Mozemy oczywiscie startowac w jedynce ale az tak na glowe nie upadlismy.... nadal pracujemy nad zerowka bo mamy nad czym:) Ale jestem dumna z mojej malej gwiazdeczki :thumbs jeszcze dwa slowa o sedziowaniu. Sedzia , p. Marek Szczepanski to sedzia z duza klasa! Surowy ale sprawiedliwy, na miejscu komentujacy kazde obciete pol punktu i tlumaczacy jak go poprawic, pomagajacy zredukowac stres przewodnika. Widac, ze czlowiek z ogromna praktyka i kochajacy to co robi./ W zestawieniu z p. Rurarzem to kosmiczna roznica. czyli sedziowanie to klasa! |
hip, hip, hura, pozdrawiam serdeczne wszystkich dzielnych CSV. tak i trzymac i pokazac swiatu jakie fajne my jiesteszmi.
a fotki beda, moze i jakisz filmik? super, super, hura!!!!!!!! p.s. pocaluj Cheo od dziewczyn z Litwy :wink: |
GRATULACJE !!!!! oraz pozdrowienia z Bournemouth w Anglii :cheesy: . Jestem uzalezniona od dobrych wiadomosci na wolfdogu i oczywiscie jest to pierwsza strona, ktora tu otwieram. Sorry za brak polskich liter. Czekam na wyniki wczorajszej wystawy.
|
No to podaje wyniki zerówki ( w wyzszych klasach wilczakow nie bylo):
1. KROTON CONTRA Controversia, bouvier, Agnieszka Doner-Bielińska, 97 pkt. 2. Myriad Y'ALL BETTER HURRY, ow.australijski, Małgorzata Kędziorek, 96 pkt. 3. CONAN z Atutowej, hovawart, Hanna Krawczyk-Sullivan, 96 pkt. 4. SAJJADINA ARAKIS La Toma, O.B. groenendael, Agata Kozłowska, 95 pkt. 5. BUFFY von Suagra, hovawart, Monika Marczyszyn, 92 pkt. 6. PYROS, miks, Agnieszka Iżycka, 90 pkt. 7. LARA, O.N., Anna Fijałkowska, 89,5 pkt. 8. MANIEK, sznaucer miniatura, Magda Kluczewska, 89 pkt. 9. IOWA Eden Severu, Ceskoslovensky Vlcak, Jolanta Kędzierska, 86,5 pkt. 10.BALROG z Peronówki, Ceskoslovensky Vlcak, Przemysław Peron, 86 pkt. 11.CHEITAN z Peronówki, Ceskoslovensky Vlcak, Agnieszka Bartoszewska, 85 pkt. 12. BAROSZ, O.N., Ewa Leszczyńska, 82 pkt. 13. RATMA Estilo, hovawart, Robert Koniecki, 75 pkt. 14. DEWI z Peronówki, Ceskoslovensky Vlcak, Joanna Bąk, 71,5 pkt. 15. EX De-Bes, O.N., Agnieszka Kwaśnik-Chojnacka, 63 pkt. 16. Bu z Buchnika, berneński pies pasterski, Wojciech Glanowski, 46 pkt. Psy zaznaczone na blekitno ( plus 3 wilczaki - bez Balroga) cwicza razem :) |
Quote:
Szkoda, że w zawodach nie startowało więcej wilczaków, byłby świetny i obiektywny materiał do porównania metod, szkół itp. |
Buffy chyba z nami nie ćwiczy. Zerówka była w super miejscu, tłum ludzi łażących w tę i z powrotem. Policyjny samochód (przez chwilę, bo został wyproszony :twisted: ) Festyn niemalże. W porównaniu z kameralnym Krakowem to to był hardcore. Niby za płotkiem, ale płotek dziurawy, że hej. Doskonałe było zadaszenie. Nie usmażyliśmy się tak bardzo dzięki temu. Startowałyśmy jako 12. Dewi jakoś dożyła (ja ledwo). Sprawiła mi miłą niespodziankę na ringu przygotowawczym, bo przełożyła zabawę ze mną nad smaczki. Kochana sunia. Pracowała bez szalonej pasji (dziwi nic, upał, nowa dla niej sytuacja, WSZYSTKO ciekawe), ale..... zebrała całkiem wysokie oceny! Socjalizacja 10. Zostawanie (repeta z debiutu) 0 (moja wina :banghead , bo zamiast tyłem stanęłam przodem i sucz sobie "pomyślał"). Chodzenie przy nodze: 10 :sooo_hapy. Równo, ciasne (jak na nas) zwroty, ANI JEDNEGO napięcia smyczy czy "zostania". Tym razem nie pomyliłam zwrotów i pamiętałam o konieczności zatrzymania w drodze powrotnej :diablotin więc Dewinek mógł zabłysnąć czymś, co UMIE robić, czyli roześmianym siadem automatycznym. Przywołanie 9 (chodź tutaj dałabym sobie 8 za łuczek - mały magnesik na trybunach trochę wpłynął na tor ruchu przywołanego sucza, ale za to powietrze było rzadsze, bo głos jakoś szybko doleciał do psa). Cieszę się, że wytrzymałam i nie powtórzyłam komendy, ale Dewi idąc zerkała na mnie, więc miałam spore szanse, że wybierze jednak mnie a nie Pańcia, Cheya, Gagę, Romka Przemka i Margo. No i opłaciło się. Przeszkoda nieźle. Jak zwykle wolny powrót, ale Dewi już WIE, że przeszkody się nie obchodzi :twisted: (opłaciła się lekcja na pierwszych zawodach). No i nie wąchała przeszkody! Za to 9,5 pkt. Drobny zgrzyt mieliśmy tylko na zmianie pozycji. Nieporozumienie z komisarzem, który na odprawie mówił, że zmiany zaczynamy z "waruj".... Więc tu 7 za podwójną komendę (moja wina, nie pilnowałam się cały czas). Za to siad w ekspresowym tempie mimo UPAŁU. Wielkie brawa dla sędziego, który przeprosił za błąd i zaproponował powtórzenie ćwiczenia. Z powtórzenia nie skorzystałyśmy, no bo po co? :wink:
Generalnie nie słychać też było uwag poza ringiem, więc sędziowane nie wzbudzało kontrowersji :mrgreen: Ale tu się jeszcze może coś okazać :evil_2 Niestety, nie widziałam przejść innych CzW (tylko FANTASTYCZNE) zostawanie Iowy (wiem, że dziewczyny miały z tym problem), ale ciągle moczyłam psa ganiając za ciągle zabieranymi wężami :cussing . Ogólnie: organizacja zawodów już lepsza niż poprzednio (brawa dla uczących się organizatorów). Tym razem prawie bez opóźnień (troszkę zamieszania z winy uczestników zerówki, którzy beztrosko postanowili zwlekać do ostatniej chwili z rejestracją psów czyli do 8:30, o której miała się zacząć ODPRAWA :evil: (chodź tu znaczenie miały też zawirowania parkingowe) ale potem wszystko sprawnie i nawet przed czasem. :grosscool |
Quote:
|
Quote:
:wink: |
Quote:
|
Gratulacje dla wszystkich! :mrgreen:
|
hm... a fotki gdzie? :wink:
|
Daiva- beda beda.. i z zawodow i z wystawy..ojjj niektore bardzo ciekawe:)) Jak sie nie odwaze puscic na forum to zglos sie na priv :twisted:
Ale Romek zrobil ponad 350 zdjec i trzeba je obrobic;) Potrwa to chwilke , cierpliwosci :wink: |
no dobra juz to czekam
(ale te, hmm... fajne to juz teras mozes mnie na e-mail walic :wink: ) |
My z Balrogiem startowaliśmy jako drudzy i jako pierwsi z CzW. Nie powiem, żebym się z tego powodu cieszył. Dopiero co przyjechaliśmy na teren, a tu już trzeba się przygotowywać do startu. Balrog był zajęty wszystkim tylko akurat nie koncentrowaniem się na tym, co do niego mówię. :) Nie miał za bardzo czasu zapoznać się z terenem, a to potem wyszło na ćwiczeniach. Na socjalizacji dostaliśmy pełną ilość punktów: 10. Zostawanie w pozycji WARUJ też Balrog zrobił bezbłędnie, czyli na 10 ale potem przyszedł nasz dramat ;) - chodzenie przy nodze. Balrog myślami był całkowicie gdzie indziej. Co prawda szedł przy nodze, ale na zakrętach musiałem mu przypominać, że zmienił się kierunek ;) Też zatrzymanie w pozycji siad zrobił dość powoli i dlatego skonczyliśmy to ćwiczenie z 7 punktami. Następne było przywołanie do nogi: Balrog zareagował na komendę od razu. Biegł dość szybko, nie był to galop, ale dynamiczny kłus za co dostał w opisie "piękny kłus". Niestety wykończenie nie było już tak ładne, bo Balrog zamiast siąść przede mną usiadł krzywo. Oberwało mi się za "pomoc ciałem i zajściem" (tzn dorównałem do psa) i ćwiczenie skończyliśmy z 8,5 pkt. Skok przez przeszkodę to ćwiczenie, które wyszło nam najgorzej. Zresztą spodziewałem się tego, bo za dużo skoków nie ćwiczyliśmy, a tym bardziej z taka przeszkodą (tzn. tak wąską, gdzie o jej ominięcie na prawdę łatwo). Po krótkich męczarniach udało mi się namówić Balroga do przeskoczenia przeszkody, ale nie było już szansy na zmuszenei go do powrotu przez nią - wolał drogę na około, czyli zakończyliśmy z połową punktów 5. Ostatnie ćwiczenie, czyli siad-waruj Juzio zrobił bez zarzutów czyli z dziesięcioma punktami. Tak więc gdyby nie wpadka na przeszkodzie i spore rozkojarzenie na chodzeniu przy nodze to mieli byśmy piękną ilość punktów, ale.... tak jest zawsze. Podsumowując to jesteśmy w sumie z siebie zadowoleni, bo rzeczywiście ilość rzeczy rozpraszających i bardzo skrupulatne sędziowanie postawiły poprzeczkę bardzo wysoko. Cieszy mnie też, że o wiele lepiej poradziliśmy sobie ze stresem niż dotychczas. To nasza druga ocena doskonała w "zerówce", ale nie wiem, czy przechodzić już do "jedynki". Chyba skupimy się jeszcze nad podszlifowywaniu poszczególnych ćwiczeń, a przy okazji będziemy przygotowywać się do startu w wyższej klasie.
|
No gratulacje Przemek i Juzio.
super. ja tez proboje wierzyc w siebie (wencej to w Harke) ze wystartujemi w 1, bo mylsze ze wiecie mam ten klopot-ona nie nawidzi aportu :( a bez tego to nie ma sensu nawet probowac. ale nie podaje sie trenujemi z klikerem i moze ...za rok sprobojemi w 1. :wink: |
Warszawa podbila nam statystyke Wilczakow startujacych w Obedience :cheesy:
dla porzadku (wg starszenstwa ;) ) Jolly z Molu Es Harmonia Eden Severu Amber Wolf z Peronówki Iowa Eden Severu Balrog z Peronówki Cheitan z Peronówki Dewi z Peronówki Beti Wilk z Polskiego Dworu to chyba wszyscy? Calkiem niezly wynik :mrgreen: z tego jak widac polowa z Peronówki 8) Czy ktos sprobuje klase 1 w tym roku? Jest troche trudniej bo dochodzi sporo elementow ale i tak warto. Jak pisala Maria Kuncewicz nigdy nie warto "siedziec" w klasie nizszej bo to nic nie wnosi. I ja mysle podobnie: lepiej miec nizsza lokate w wyzszej klasie niz "pudlo" w nizszej ;) |
Quote:
Sport i szkolenie >> 2006.07.08 Warszawa (PL) - Zawody obedience A oto cala wilczakowa ekipa: http://www.zperonowki.com/pics/galle...ZAWA200638.jpg Cheitan i Balrog z Peronówki, Iowa Eden severu i Dewi z Peronówki |
Szkoda ze tak malo zdjec :(
Quote:
Ale u nas juz tez na takiej sa zawody. Jak nie macie w domu hopki mozna ja zrobic chociazby z europalety 8) tanie i praktyczne Co bylo takiego fantastycznego w zostawaniu Iowy? (juz drugi raz to slysze) Czy ktos przeszkadzal? Macie zdjecia Iowy z zawodow? Jolka moze Ty wrzucisz? |
Quote:
Dewi z Peronówki Cheitan z Peronowki Quote:
Quote:
Quote:
Ale ogolnie CzW prezentowaly sie bardzo ladnie - tzn jest jeszcze troche do dopracowania jesli chodzi o "technike" (ale tak jest zawsze - nawet na poziomie IPO3 8) ), ale widac bylo ladny kontakt z przewodnikiem, radosc z pracy i "luzactwo" (psy byly wesole przez caly czas). A to zawsze podstawa dobrej pracy na zawodach czy egzaminach... Najtrudniejsze zadanie miala Joanna, bo wiekszosc psow w wieku Dewi to jeszcze szczeniaki, ktore maja pstro w glowie, a obie pracowaly jak starzy wyjadacze.... No ale jak ktos robi sobie szkolenie startujac w zawodach to i efekty widac... :mrgreen: |
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
All times are GMT +2. The time now is 01:27. |