Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Sport i szkolenie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Obedience z wilczakami w tle - Zawody w Warszawie 9.7.2006 (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=3951)

Gaga 12-06-2006 22:51

Obedience z wilczakami w tle - Zawody w Warszawie 9.7.2006

UWAGA! OGLOSZENIE !!
Podczas warszawskiej wystawy, w niedziele, 9 lipca, na ringu honorowym stadionu Gwardii (tam sie odbywa tegoroczna wystawa) odbeda sie zawody Obedience. Sedziowac ma, wg planu, pan Szczepanski.
Co bedzie roznic te zawody od pozostalych?
1. Rozpoczynaja sie o godzinie 8 rano
2. Zgloszenia sa limitowane (do 20 psow) - wynika to z terenu wystawy i tego, ze na ringu honorowym odbywaja sie po poludniu finaly wystawy.
3. Do zdobycia bedzie PUCHAR DLA NAJLEPIEJ PRACUJACEGO WILCZAKA
Poniewaz wilczakow bedzie, jak sadze, sporo, calkiem niemalo cwiczy i PT i Obedience to mam nadzieje, ze stawka zostanie przez wilczaki zdominowana, w koncu nie co dzien gra idzie o taki puchar? :wink:

Zapraszamy serdecznie a zgloszenia (szyyybkooooo!!!) prosze pzesylac na adres : [email protected] - jakby byly klopoty to do mnie na priv.

Liczymy na wszystkie starsze i mlodsze, pokazmy na wysatwie, ze to co sie mowi o wilczakach to nieprawda!!

Z obowiazku klubowego zamelduja sie :
Dewi
Cheitan

a liczymy na

Balroga
Dragona
Ambera
Varga
Beti
Belit
Barse
Daphne
Bailiffa

kogo jeszcze (wymienilam te, o ktorych wiem na pewno, ze cwicza posluszenstwo ale oczywiscie zapraszamy WSZYTSKIE WILCZAKI :wink: )

pozdrawiam
Gaga

Wyobrazcie sobie co to bedzie za widok! Tyle cwiczacych czw !!!! :sooo_hapy

Gaga 13-06-2006 08:26

Kochani, zapomnialam a to BARDZO WAZNE !Zglaszac sie trzeba szybko (limit) wiec deklarujcie sie juz, najlepiej w tym tygodniu. Na szlifowanie formy mamay jeszcze troche czasu ale decyzje podejmujmy juz!
Do odwaznych swiat nalezy, wiec czekamy

Gaga 13-06-2006 09:29

Tak caly czas mysle, kogo zapomnialam....do glowy przychodzi mi jeszcze warszawska klasa mlodzieezy czyli:
Daimon
Dagan

z dziewczyn Iowa...

Bozenko.. jak Maxiu?

...

Huan 13-06-2006 18:23

Zgłaszam się z Balrogiem na zerówkę :P Mam nadzieję, że ten puchar dla wilczaków to duży będzie :D

Gaga 13-06-2006 18:30

No super! Mamy pierwszego chetnego !! :bigok
Przemek, pusc zgloszenie na podany mail: [email protected]
gdyby bylo cos nie tak to ja chetnie pomoge :)

A pucharek bedzie na pewno taki, ze zmiesci sie w nim nowo narodzony "uzytkowy" szczeniaczek :mrgreen:

Gaga 13-06-2006 19:12

najnowsze wiesci: ze wzgledu na narzucony limit 20 psow, koszt zgloszenia wynosi 40 zl. Puchary sa po jednym na klase, wiec mniej odwaznych osmielam, to ze Amber idzie w wyzszej klasie nie oznacza, ze nie macie szans na pucharek :wink: . Przeciez trudno porownywac starego wyjadacza i debiutantow :)
Prosze zadeklarujcie sie do jutra maks. - potem bedzie za pozno ....

joke 14-06-2006 08:19

a możecie napisać co w 0 ma pies zrobić? na pewno gdzieś już czytałam, ale nie wiem gdzie szukać? może zapiszę Aję, aby podwyższyć statystykę :cheesy: no i zaostrzyć konkurencję oczywiście :cheesy:

wolfin 14-06-2006 08:23

http://www.wolfdog.org/php/modules.p...tid=247&page=1
wszystko co jest potrzebne masz tu :cheesy:

joke 14-06-2006 08:43

Dziękuję Daiva, może być fajna zabawa, kto się zgłasza jeszcze?

wolfin 14-06-2006 08:52

Quote:

Originally Posted by joke

:wink:

Gaga 14-06-2006 08:56

Quote:

Originally Posted by joke

Yuhuuu.... super!! Jola (Kamil?) - wpadnijcie do nas w piatek lub poniedzialek na plac, jestesmy tam od 19 do...21 :) Kolo Promenady - wiecie gdzie :) Zawsze to latwiej pocwiczyc pod czyims okiem...

A kto jest to juz Ci pisze:
klasa "0"
Dewi
Cheitan
Balrog
moze Dagan - i tak ma byc na wystawie (zadebiutuje w mlodziezy :wink: ) a cwiczy posluszenstwo
i dopisuje Iowe.

klasa "1"
Beti

klasa "2"
Amber

czekamy na pozostale wilczaki :)

wolfin 14-06-2006 09:16

Gaga, a my z toba Obedience poczwyczimi w tym weekendzie, kedy spotkami sie, Ok? :wink:

Gaga 14-06-2006 09:22

Daiva - juz sie nie mozemy doczekac :) Juz ide rozstawiac pacholki :wink:

wolfin 14-06-2006 09:32

Quote:

Originally Posted by Gaga
Daiva - juz sie nie mozemy doczekac :) Juz ide rozstawiac pacholki :wink:

spokojne jeszcze mami czas do soboty:))
zobaczyc jakie cirky Harka uprawia na placu szkoleniowym :twisted:

Gaga 14-06-2006 09:37

Quote:

Originally Posted by wolfin
zobaczyc jakie cirky Harka uprawia na placu szkoleniowym :twisted:

Nie sadze aby wieksze nic Cheitan na swojej pierwszej zerowce: podskoki, chodzenie na rownaj z moja reka w jego paszczy oraz skok przez przeszkode z wybiegnieciem poza plac na tyle skutecznie, ze ..wiadomo :mrgreen: Wiec ciezko nas bedzie pobic w tej dziedzinie ale probujcie, probujcie,,,, :cheesy:

wolfin 14-06-2006 09:52

:lol: no w takim razie to tak, bedzie trudno :cheesy:

Agnieszka 14-06-2006 21:59

Varguś poleciał do klasy "0".

Gaga 14-06-2006 22:04

HURRA

Aga! BARDZO BARDZO sie ciesze!! zaczelas cwiczyc w nowej szkole i nalezy Ci sie start w takich zawodach, wsrod "naszych" :D
Masz jak w banku , ze bedziemy Ci GORRRACO kibicowac !

Agnieszka 14-06-2006 22:06

:-))
przygotowywanie do takich zawodów to świetna okazja aby jeszcze bardziej ćwiczyć... 8)
oczywiście bez przesady
no a same zawody na pewno będą ciekawe
a nie wiesz jakie rasy będą jeszcze prócz naszych CsV?

Gaga 14-06-2006 22:10

Biorac pod uwage ilosc wilczakow to juz zdominowaly te zawody :) Na pewno bedzie jeden ON w dwojce... reszta - nie wiem....
Aga - do roboty :0 Ale mozesz po meczu :wink:

Agnieszka 14-06-2006 22:12

No to jak zdominowały, to dobrze, będziemy faktycznie wśród "swoich" 8).

Mecz? :mrgreen: Jaki mecz?? :mrgreen: :)

Huan 14-06-2006 22:24

Quote:

Originally Posted by Agnieszka
No to jak zdominowały, to dobrze, będziemy faktycznie wśród "swoich" 8).

Tylko ciekawe, czy bedziemy robic tlo dla innych ras czy odwrotnie ;)

Quote:

Mecz? :mrgreen: Jaki mecz?? :mrgreen: :)

Polska - Niemcy :) Jest na razie 0:0 :)

Agnieszka 14-06-2006 22:26

Quote:

Originally Posted by Przemek
Tylko ciekawe, czy bedziemy robic tlo dla innych ras czy odwrotnie ;)

będziemy :twisted:
ćwicząca wataszka wilków...super;)

Gaga 14-06-2006 23:08

No i wp...nam 1:0 :evil:
Ale nic to !

Mamy zgloszenie od Iowy !! BRAWOOOOOOOOOOO !!!!

Sluchajcie, to bedzie precedens!!
Niezaleznie od naszych wynikow to po raz pierwszy na zawodach w ogole, stanie TYLE przedstawicieli rasy, uznanej potocznie za te co to sie nie szkoli, jest strachliwa i "dzika".
Stopien wyszolenia to sobie oceni sedzia...ale widzowie, ludki z ZK....zobacza, uslysza, dowiedza sie, ze w Polsce rasa rozwija sie i ma sie dobrze! I to bedzie super promocja rasy, ktora wybralismy i kochamy..... :sooo_hapy

Agnieszka 14-06-2006 23:16

To ile już jest CsV?

Gaga 14-06-2006 23:29

LIczymy :
klasa "0"
Balrog
Cheitan
Dewi
Iowa
Varg

klasa "1"
Beti

klasa "2"
Amber

czyli mamy 7... jakos Bisowki ( poza Barsa, ktora Basia "odmowila") nie odezwaly sie ani slowem, pozostali zapytani odpowiedzieli, za co pieknie dziekujemy :thumbs

Agnieszka 14-06-2006 23:45

Czyli Eden severu otoczone Peronówką z małym rodzynkiem z Polskiego Dworu :D.
A Harka?

Gaga 14-06-2006 23:50

Aga - jakby na to nie patrzec to srednia krajowa :cheesy:

Agnieszka 14-06-2006 23:53

No pewnie :D.

wolfin 15-06-2006 07:43

Quote:

Czyli Eden severu otoczone Peronówką z małym rodzynkiem z Polskiego Dworu :D.
A Harka?

nie ale Harki z Wami nie bedzie, ona do tych zawodow nie pojedzie, ale na Augustowe to NA PEWNO bedzemi-juz mami zgloszona wstretna, nie chcaca robic zadanie, suczysko ze swoja opinija o takich zeczach :twisted: uu bedzie nam goraco :wink:
a za wszystkich tam na Wa-wie ja bardzo bardzo bede kibicowac :cheesy:

Agnieszka 15-06-2006 17:38

To bardzo fajnie, poznamy malego urwisa :).

A ja mam jedną złą wiadomość: z powodu obecnej sytuacji w domu nie mogę zagwarantować na 100%, że na pewno będziemy w Warszawie :shock:.
Oczywiście będę się bardzo starać..

Ori 16-06-2006 12:47

Z mojego wywiadu wynika :wink: ze sedzia w Wawie bedzie super ostry :twisted: wrecz po wojskowemu ostry, ale wazne by byl sprawiedliwy 8)

Gaga 16-06-2006 13:39

Quote:

Originally Posted by Ori
Z mojego wywiadu wynika :wink: ze sedzia w Wawie bedzie super ostry :twisted: wrecz po wojskowemu ostry, ale wazne by byl sprawiedliwy 8)

Moze nas nie porozstrzela na miejscu ? :|
A faktycznie, nie jest az tak poblazliwy jak p.Arnold :twisted:

Ori 16-06-2006 14:26

Noooo chyba nas nie zje
p. Arnold jest dosc specyficzny, poznali go tez Margo i Przemek bo sedziowal cala trojke Wilczakow (Amber, Jolly, Balrog) w zeszlym roku w Zielonej Gorze.
Nie mozna powiedziec ze jest super lagodny, Mozna powiedziec inaczej - bywa dla jednych bardziej lagodny dla innych mniej :|
Generalnie cwiczenia ocenia normalnie.
Robi jednak podstawowe bledy : pozwala NIEKTORYM powtarzac cwiczenia, a to jest niezgodne z regulaminem (chyba ze dla celow treningowych ale wtedy nie na punkty!)

No i (o czym byla niedawno mowa na forum) nie pojmuje idei sprawdzania socjalizacji i daje dobre noty psom ktore wyraznie sie boja. A to niezgodne z idea Obedience.
I tyle.

Aga - w Augustowie bedzie p. Roszkiewicz, Alina Ci nie mowila? :P bedzie Ob i PT.

z Peronówki 16-06-2006 17:41

Quote:

Originally Posted by Ori
Z mojego wywiadu wynika :wink: ze sedzia w Wawie bedzie super ostry :twisted: wrecz po wojskowemu ostry

Tzn ostry pozytywnie, czyli "czy slonce czy deszcz to sedziuje tak samo", czy tez negatywnie i bedzie wymagal wojskowego marszu i wydzierania sie na psa? ;)

Agnieszka 16-06-2006 19:00

Quote:

Originally Posted by Ori
Aga - w Augustowie bedzie p. Roszkiewicz, Alina Ci nie mowila? bedzie Ob i PT.

Wiem, wiem, ale nie startujemy.

Ori 18-06-2006 20:58

Quote:

Originally Posted by Margo
Quote:

Originally Posted by Ori
Z mojego wywiadu wynika :wink: ze sedzia w Wawie bedzie super ostry :twisted: wrecz po wojskowemu ostry

Tzn ostry pozytywnie, czyli "czy slonce czy deszcz to sedziuje tak samo", czy tez negatywnie i bedzie wymagal wojskowego marszu i wydzierania sie na psa? ;)

Tego nie wiem, chyba fajny i normalny ale perfekcyjnie skrupulatny. Taki na dobry test dla psa :mrgreen:

Gaga 27-06-2006 08:37

Zmienia nam sie lista startujacych wilczakow, wycofane zostaly : Beti i Amber.

wolfin 10-07-2006 08:30

No i jak? :roll: ja juz caly weekend denerwoje sie i czekam na gorace wiadomosci. prosze, daj cie znac jak tam bylo...please :cry:

Gaga 10-07-2006 08:58

Skoro juz nie mozesz wytrzymac to w skrocie napisze:)
Udział wziely czttery odwazne wilczaki
Iowa
Dewi
Balrog
Cheitan

Na ringu honorowym , w samym sercu wystawy wszystkie cztery poszly super.
Wg zdobytych punktow kolejnosc jest taka: Iowa, Balrog, Cheitan i Dewi, z tym ze ta ostatnia otrzymala "puchar za najlepszy styl pracy psa rasy czechosłowacki wilczak" :klatsch

Chey po pierwszej dyskwie teraz sie zebral w sobie i spokojnie zaliczył "zerowke" na doskonala. Mozemy oczywiscie startowac w jedynce ale az tak na glowe nie upadlismy.... nadal pracujemy nad zerowka bo mamy nad czym:) Ale jestem dumna z mojej malej gwiazdeczki :thumbs

jeszcze dwa slowa o sedziowaniu. Sedzia , p. Marek Szczepanski to sedzia z duza klasa! Surowy ale sprawiedliwy, na miejscu komentujacy kazde obciete pol punktu i tlumaczacy jak go poprawic, pomagajacy zredukowac stres przewodnika. Widac, ze czlowiek z ogromna praktyka i kochajacy to co robi./ W zestawieniu z p. Rurarzem to kosmiczna roznica.
czyli sedziowanie to klasa!

wolfin 10-07-2006 09:15

hip, hip, hura, pozdrawiam serdeczne wszystkich dzielnych CSV. tak i trzymac i pokazac swiatu jakie fajne my jiesteszmi.
a fotki beda, moze i jakisz filmik?
super, super, hura!!!!!!!!

p.s. pocaluj Cheo od dziewczyn z Litwy :wink:

konek 10-07-2006 09:51

GRATULACJE !!!!! oraz pozdrowienia z Bournemouth w Anglii :cheesy: . Jestem uzalezniona od dobrych wiadomosci na wolfdogu i oczywiscie jest to pierwsza strona, ktora tu otwieram. Sorry za brak polskich liter. Czekam na wyniki wczorajszej wystawy.

Gaga 10-07-2006 10:32

No to podaje wyniki zerówki ( w wyzszych klasach wilczakow nie bylo):

1. KROTON CONTRA Controversia, bouvier, Agnieszka Doner-Bielińska, 97 pkt.

2. Myriad Y'ALL BETTER HURRY, ow.australijski, Małgorzata Kędziorek, 96 pkt.

3. CONAN z Atutowej, hovawart, Hanna Krawczyk-Sullivan, 96 pkt.

4. SAJJADINA ARAKIS La Toma, O.B. groenendael, Agata Kozłowska, 95 pkt.

5. BUFFY von Suagra, hovawart, Monika Marczyszyn, 92 pkt.

6. PYROS, miks, Agnieszka Iżycka, 90 pkt.

7. LARA, O.N., Anna Fijałkowska, 89,5 pkt.

8. MANIEK, sznaucer miniatura, Magda Kluczewska, 89 pkt.

9. IOWA Eden Severu, Ceskoslovensky Vlcak, Jolanta Kędzierska, 86,5 pkt.

10.BALROG z Peronówki, Ceskoslovensky Vlcak, Przemysław Peron, 86 pkt.

11.CHEITAN z Peronówki, Ceskoslovensky Vlcak, Agnieszka Bartoszewska, 85 pkt.

12. BAROSZ, O.N., Ewa Leszczyńska, 82 pkt.

13. RATMA Estilo, hovawart, Robert Koniecki, 75 pkt.

14. DEWI z Peronówki, Ceskoslovensky Vlcak, Joanna Bąk, 71,5 pkt.

15. EX De-Bes, O.N., Agnieszka Kwaśnik-Chojnacka, 63 pkt.

16. Bu z Buchnika, berneński pies pasterski, Wojciech Glanowski, 46 pkt.

Psy zaznaczone na blekitno ( plus 3 wilczaki - bez Balroga) cwicza razem :)

Rona 10-07-2006 12:00

Quote:

Psy zaznaczone na blekitno ( plus 3 wilczaki - bez Balroga) cwicza razem :)

No Przemek, widzę, że szkolisz psy jak najlepsza warszawska szkoła! Gratulacje :wink: :D
Szkoda, że w zawodach nie startowało więcej wilczaków, byłby świetny i obiektywny materiał do porównania metod, szkół itp.

Joanna 10-07-2006 12:53

Buffy chyba z nami nie ćwiczy. Zerówka była w super miejscu, tłum ludzi łażących w tę i z powrotem. Policyjny samochód (przez chwilę, bo został wyproszony :twisted: ) Festyn niemalże. W porównaniu z kameralnym Krakowem to to był hardcore. Niby za płotkiem, ale płotek dziurawy, że hej. Doskonałe było zadaszenie. Nie usmażyliśmy się tak bardzo dzięki temu. Startowałyśmy jako 12. Dewi jakoś dożyła (ja ledwo). Sprawiła mi miłą niespodziankę na ringu przygotowawczym, bo przełożyła zabawę ze mną nad smaczki. Kochana sunia. Pracowała bez szalonej pasji (dziwi nic, upał, nowa dla niej sytuacja, WSZYSTKO ciekawe), ale..... zebrała całkiem wysokie oceny! Socjalizacja 10. Zostawanie (repeta z debiutu) 0 (moja wina :banghead , bo zamiast tyłem stanęłam przodem i sucz sobie "pomyślał"). Chodzenie przy nodze: 10 :sooo_hapy. Równo, ciasne (jak na nas) zwroty, ANI JEDNEGO napięcia smyczy czy "zostania". Tym razem nie pomyliłam zwrotów i pamiętałam o konieczności zatrzymania w drodze powrotnej :diablotin więc Dewinek mógł zabłysnąć czymś, co UMIE robić, czyli roześmianym siadem automatycznym. Przywołanie 9 (chodź tutaj dałabym sobie 8 za łuczek - mały magnesik na trybunach trochę wpłynął na tor ruchu przywołanego sucza, ale za to powietrze było rzadsze, bo głos jakoś szybko doleciał do psa). Cieszę się, że wytrzymałam i nie powtórzyłam komendy, ale Dewi idąc zerkała na mnie, więc miałam spore szanse, że wybierze jednak mnie a nie Pańcia, Cheya, Gagę, Romka Przemka i Margo. No i opłaciło się. Przeszkoda nieźle. Jak zwykle wolny powrót, ale Dewi już WIE, że przeszkody się nie obchodzi :twisted: (opłaciła się lekcja na pierwszych zawodach). No i nie wąchała przeszkody! Za to 9,5 pkt. Drobny zgrzyt mieliśmy tylko na zmianie pozycji. Nieporozumienie z komisarzem, który na odprawie mówił, że zmiany zaczynamy z "waruj".... Więc tu 7 za podwójną komendę (moja wina, nie pilnowałam się cały czas). Za to siad w ekspresowym tempie mimo UPAŁU. Wielkie brawa dla sędziego, który przeprosił za błąd i zaproponował powtórzenie ćwiczenia. Z powtórzenia nie skorzystałyśmy, no bo po co? :wink:
Generalnie nie słychać też było uwag poza ringiem, więc sędziowane nie wzbudzało kontrowersji :mrgreen: Ale tu się jeszcze może coś okazać :evil_2
Niestety, nie widziałam przejść innych CzW (tylko FANTASTYCZNE) zostawanie Iowy (wiem, że dziewczyny miały z tym problem), ale ciągle moczyłam psa ganiając za ciągle zabieranymi wężami :cussing .
Ogólnie: organizacja zawodów już lepsza niż poprzednio (brawa dla uczących się organizatorów). Tym razem prawie bez opóźnień (troszkę zamieszania z winy uczestników zerówki, którzy beztrosko postanowili zwlekać do ostatniej chwili z rejestracją psów czyli do 8:30, o której miała się zacząć ODPRAWA :evil: (chodź tu znaczenie miały też zawirowania parkingowe) ale potem wszystko sprawnie i nawet przed czasem. :grosscool

Joanna 10-07-2006 13:05

Quote:

jeszcze dwa slowa o sedziowaniu. Sedzia , p. Marek Szczepanski to sedzia z duza klasa! Surowy ale sprawiedliwy, na miejscu komentujacy kazde obciete pol punktu i tlumaczacy jak go poprawic, pomagajacy zredukowac stres przewodnika. Widac, ze czlowiek z ogromna praktyka i kochajacy to co robi./ W zestawieniu z p. Rurarzem to kosmiczna roznica.
czyli sedziowanie to klasa!

Oj tak. To fakt. Każdy dokładnie wiedział, za co stracił punkt. I za co zyskał. Nawet upominając mnie za zbyt wylewne chwalenie Dewi zrobił to tak, że mnie nie zżarło (choć nie miałam ochoty więcej się narażac :mrgreen: ) Żałuję, że już nie dałam rady porozmawiać po zawodach o ew "uwagach na przyszłość". Ale fizycznie nie dałam rady... Po p. Lewkowiczu to drugi sędzia, którego ja (niedoświadczona) mogę polecić.

Gaga 10-07-2006 13:17

Quote:

Originally Posted by Joanna
Buffy chyba z nami nie ćwiczy.

Buffy to czarna podpalana hovka;) ale moze ta nasza to RATMA.... zabij a nie powiem. Stawialabym jednak na Buffy ...

Joanna 10-07-2006 13:53

Quote:

Quote:

Buffy chyba z nami nie ćwiczy.

Buffy to czarna podpalana hovka;) ale moze ta nasza to RATMA.... zabij a nie powiem. Stawialabym jednak na Buffy ...

"Nasza" to chyba Ratma. Ale może się nie obrazi :mrgreen:

Narvana 10-07-2006 16:06

Gratulacje dla wszystkich! :mrgreen:

wolfin 11-07-2006 08:45

hm... a fotki gdzie? :wink:

Gaga 11-07-2006 08:50

Daiva- beda beda.. i z zawodow i z wystawy..ojjj niektore bardzo ciekawe:)) Jak sie nie odwaze puscic na forum to zglos sie na priv :twisted:
Ale Romek zrobil ponad 350 zdjec i trzeba je obrobic;) Potrwa to chwilke , cierpliwosci :wink:

wolfin 11-07-2006 09:16

no dobra juz to czekam
(ale te, hmm... fajne to juz teras mozes mnie na e-mail walic :wink: )

Huan 11-07-2006 11:37

My z Balrogiem startowaliśmy jako drudzy i jako pierwsi z CzW. Nie powiem, żebym się z tego powodu cieszył. Dopiero co przyjechaliśmy na teren, a tu już trzeba się przygotowywać do startu. Balrog był zajęty wszystkim tylko akurat nie koncentrowaniem się na tym, co do niego mówię. :) Nie miał za bardzo czasu zapoznać się z terenem, a to potem wyszło na ćwiczeniach. Na socjalizacji dostaliśmy pełną ilość punktów: 10. Zostawanie w pozycji WARUJ też Balrog zrobił bezbłędnie, czyli na 10 ale potem przyszedł nasz dramat ;) - chodzenie przy nodze. Balrog myślami był całkowicie gdzie indziej. Co prawda szedł przy nodze, ale na zakrętach musiałem mu przypominać, że zmienił się kierunek ;) Też zatrzymanie w pozycji siad zrobił dość powoli i dlatego skonczyliśmy to ćwiczenie z 7 punktami. Następne było przywołanie do nogi: Balrog zareagował na komendę od razu. Biegł dość szybko, nie był to galop, ale dynamiczny kłus za co dostał w opisie "piękny kłus". Niestety wykończenie nie było już tak ładne, bo Balrog zamiast siąść przede mną usiadł krzywo. Oberwało mi się za "pomoc ciałem i zajściem" (tzn dorównałem do psa) i ćwiczenie skończyliśmy z 8,5 pkt. Skok przez przeszkodę to ćwiczenie, które wyszło nam najgorzej. Zresztą spodziewałem się tego, bo za dużo skoków nie ćwiczyliśmy, a tym bardziej z taka przeszkodą (tzn. tak wąską, gdzie o jej ominięcie na prawdę łatwo). Po krótkich męczarniach udało mi się namówić Balroga do przeskoczenia przeszkody, ale nie było już szansy na zmuszenei go do powrotu przez nią - wolał drogę na około, czyli zakończyliśmy z połową punktów 5. Ostatnie ćwiczenie, czyli siad-waruj Juzio zrobił bez zarzutów czyli z dziesięcioma punktami. Tak więc gdyby nie wpadka na przeszkodzie i spore rozkojarzenie na chodzeniu przy nodze to mieli byśmy piękną ilość punktów, ale.... tak jest zawsze. Podsumowując to jesteśmy w sumie z siebie zadowoleni, bo rzeczywiście ilość rzeczy rozpraszających i bardzo skrupulatne sędziowanie postawiły poprzeczkę bardzo wysoko. Cieszy mnie też, że o wiele lepiej poradziliśmy sobie ze stresem niż dotychczas. To nasza druga ocena doskonała w "zerówce", ale nie wiem, czy przechodzić już do "jedynki". Chyba skupimy się jeszcze nad podszlifowywaniu poszczególnych ćwiczeń, a przy okazji będziemy przygotowywać się do startu w wyższej klasie.

wolfin 11-07-2006 11:45

No gratulacje Przemek i Juzio.
super.
ja tez proboje wierzyc w siebie (wencej to w Harke) ze wystartujemi w 1, bo mylsze ze wiecie mam ten klopot-ona nie nawidzi aportu :( a bez tego to nie ma sensu nawet probowac.
ale nie podaje sie trenujemi z klikerem i moze ...za rok sprobojemi w 1. :wink:

Ori 12-07-2006 15:14

Warszawa podbila nam statystyke Wilczakow startujacych w Obedience :cheesy:

dla porzadku (wg starszenstwa ;) )
Jolly z Molu Es
Harmonia Eden Severu
Amber Wolf z Peronówki
Iowa Eden Severu
Balrog z Peronówki
Cheitan z Peronówki
Dewi z Peronówki
Beti Wilk z Polskiego Dworu

to chyba wszyscy?
Calkiem niezly wynik :mrgreen:
z tego jak widac polowa z Peronówki 8)

Czy ktos sprobuje klase 1 w tym roku?
Jest troche trudniej bo dochodzi sporo elementow ale i tak warto.
Jak pisala Maria Kuncewicz nigdy nie warto "siedziec" w klasie nizszej bo to nic nie wnosi.
I ja mysle podobnie: lepiej miec nizsza lokate w wyzszej klasie niz "pudlo" w nizszej ;)

z Peronówki 13-07-2006 14:20

Quote:

Originally Posted by wolfin
hm... a fotki gdzie? :wink:

Fotki juz sa:

Sport i szkolenie >> 2006.07.08 Warszawa (PL) - Zawody obedience

A oto cala wilczakowa ekipa:

http://www.zperonowki.com/pics/galle...ZAWA200638.jpg
Cheitan i Balrog z Peronówki, Iowa Eden severu i Dewi z Peronówki

Ori 13-07-2006 19:09

Szkoda ze tak malo zdjec :(

Quote:

Skok przez przeszkodę to ćwiczenie, które wyszło nam najgorzej. Zresztą spodziewałem się tego, bo za dużo skoków nie ćwiczyliśmy, a tym bardziej z taka przeszkodą (tzn. tak wąską, gdzie o jej ominięcie na prawdę łatwo). .

Przeszkoda byla jak najbardziej regulanimowa i warto na takiej cwiczyc. Z tym ze to juz wg regulaminu... 3 :mrgreen:
Ale u nas juz tez na takiej sa zawody.
Jak nie macie w domu hopki mozna ja zrobic chociazby z europalety 8) tanie i praktyczne

Co bylo takiego fantastycznego w zostawaniu Iowy? (juz drugi raz to slysze) Czy ktos przeszkadzal?
Macie zdjecia Iowy z zawodow?
Jolka moze Ty wrzucisz?

z Peronówki 17-07-2006 12:19

Quote:

Originally Posted by Ori
Szkoda ze tak malo zdjec :(

My niestety nie mielismy w Wa-wie aparatu... tzn na wystawie :( Ale u dziewczyn na stronach jest wiecej fotek:
Dewi z Peronówki
Cheitan z Peronowki

Quote:

Przeszkoda byla jak najbardziej regulanimowa i warto na takiej cwiczyc. Z tym ze to juz wg regulaminu... 3 :mrgreen:

Tzn z przeszkoda byl wiekszy problem. Zdecydowanie cos bylo nie tak, bo wiekszosc psow (nie tylko CzW) zamiast skakac sprawdzala jej zapach.... 8) Moze doszlo tam do dywersji w wykonaniu jakiegos kota... :wink:

Quote:

Originally Posted by Ori
Ale u nas juz tez na takiej sa zawody.
Jak nie macie w domu hopki mozna ja zrobic chociazby z europalety 8)

Eeeee.... przez palety to Balrog skacze jak kozka.... 8) Zdziwilo go pewnie raczej, ze istnieja przeszkody, ktore wykonano wlasnie z mysla o psach.... :mrgreen:

Quote:

Originally Posted by Ori
Co bylo takiego fantastycznego w zostawaniu Iowy? (juz drugi raz to slysze) Czy ktos przeszkadzal?

Tzn ogolnie wiele bylo w cwiczeniu Iowy i Joli.... 8) Dziewczyny sa skromne, wiec na forum cicho. Niesmialo. Z rezerwa. A potem na zawodach zakonczylo sie wejsciem smoka i bardzo ladnym wykonaniem cwiczen. Prawdziwe "ciche wody", ktore warto zobaczyc przy pracy.... :mrgreen:

Ale ogolnie CzW prezentowaly sie bardzo ladnie - tzn jest jeszcze troche do dopracowania jesli chodzi o "technike" (ale tak jest zawsze - nawet na poziomie IPO3 8) ), ale widac bylo ladny kontakt z przewodnikiem, radosc z pracy i "luzactwo" (psy byly wesole przez caly czas). A to zawsze podstawa dobrej pracy na zawodach czy egzaminach... Najtrudniejsze zadanie miala Joanna, bo wiekszosc psow w wieku Dewi to jeszcze szczeniaki, ktore maja pstro w glowie, a obie pracowaly jak starzy wyjadacze.... No ale jak ktos robi sobie szkolenie startujac w zawodach to i efekty widac... :mrgreen:

Gaga 17-07-2006 17:49

Quote:

Tzn z przeszkoda byl wiekszy problem. Zdecydowanie cos bylo nie tak, bo wiekszosc psow (nie tylko CzW) zamiast skakac sprawdzala jej zapach.... 8) Moze doszlo tam do dywersji w wykonaniu jakiegos kota... :wink:

Cos bylo, a jakze! Mlody tez mi wylamal i musialam komende powtarzac. :twisted: A on zwykle NIE WACHA przeszkody...na szczescie mlody jest pionowego startu i ladowania i wziecie takiej przeszkody z miejsca w stylu tanczacego weza nie stanowi dla niego problemu... i to nas uratowalao.. nawet sedzia sie ubawil jak zobaczyl, jak Chey pokonuje przeszkode... :mrgreen: Normalnie HARRIER II..

Quote:

Ale ogolnie CzW prezentowaly sie bardzo ladnie - tzn jest jeszcze troche do dopracowania jesli chodzi o "technike" (ale tak jest zawsze - nawet na poziomie IPO3 8) ), ale widac bylo ladny kontakt z przewodnikiem, radosc z pracy i "luzactwo" (psy byly wesole przez caly czas). A to zawsze podstawa dobrej pracy na zawodach czy egzaminach... Najtrudniejsze zadanie miala Joanna, bo wiekszosc psow w wieku Dewi to jeszcze szczeniaki, ktore maja pstro w glowie, a obie pracowaly jak starzy wyjadacze.... No ale jak ktos robi sobie szkolenie startujac w zawodach to i efekty widac... :mrgreen:

Tak jest! Dziewczyny podziwiamy za hart ducha, w Krakowie juz nas rozlozyly odwaga a tu dolozyly.. no i puchar.. normalnie dumni jestesmy ze je znamy :klatsch

Joanna 18-07-2006 09:08

Quote:

Quote:

Najtrudniejsze zadanie miala Joanna, bo wiekszosc psow w wieku Dewi to jeszcze szczeniaki, ktore maja pstro w glowie, a obie pracowaly jak starzy wyjadacze.... No ale jak ktos robi sobie szkolenie startujac w zawodach to i efekty widac... :mrgreen:

Tak jest! Dziewczyny podziwiamy za hart ducha, w Krakowie juz nas rozlozyly odwaga a tu dolozyly.. no i puchar.. normalnie dumni jestesmy ze je znamy :klatsch

Dobra, dobra. Dajcie już spokój. To, że udało mi się z Dewulcem popełnić mało "nieładnych rzeczy" to akurat zasługa Małgosi, która tępi mnie za niechlujstwo i wymaga dopracowania szczegółów. Jeszcze przed startem przypominała, że wszystko ma "ładnie" wyglądać. Pomogła mi uprzejmie współpracująca Dewi, która coś tam sobie niuchała (11 psów przed nami startowało), ale raczyła wiedzieć, gdzie jest Pańcia. I suma sumarum zebrało się sporo punktów za ćwiczenia. Tylko za jedno ćwiczenie dostałyśmy 8,5. Gdyby choć w podobnym stylu raczyła dostać uzbierałybyśmy całe 88,5 pkt! Ale wtedy pękłabym z dumy z mojego paskudnego futrzaka :mrgreen: A tak... mamy pucharek i .... poprawkę :cheesy: Gagus, Ty o odwadze mi nie mów. Po zejściu z ringu byłam strzępkiem nerwów :nervous Ale po 20 starcie będzie pewnie lepiej.

Gaga 18-07-2006 09:11

Quote:

Gagus, Ty o odwadze mi nie mów. Po zejściu z ringu byłam strzępkiem nerwów :nervous Ale po 20 starcie będzie pewnie lepiej.

Niooo to juz tylko 17 przed Wami , toz to prawie "juz z gorki" :lol:

Joanna 18-07-2006 09:44

Quote:

Quote:

Gagus, Ty o odwadze mi nie mów. Po zejściu z ringu byłam strzępkiem nerwów :nervous Ale po 20 starcie będzie pewnie lepiej.

Niooo to juz tylko 17 przed Wami , toz to prawie "juz z gorki" :lol:

Też to sobie tak tłumaczę. :twisted:

All times are GMT +2. The time now is 01:27.