![]() |
Surove maso pre steniatka
Ahoj, onedlho si pojdeme pre nasho noveho psejska Oskara. Zaujimalo by ma od kedy sa mozu steniatka krmit surovym masom? Nie je riziko ze dostanu svalovca alebo ineho parazita?
Dakujem Peter |
Pokud by toto riziko bylo takové, jakým občas straší výrobci chemických průmyslových krmiv, už bychom v přírodě neměli žádné masožravce, protože by všichni vyhynuli.
Pokud kupuješ maso v normálním obchodě, nic nehrozí, protože prošlo veterinární kontrolou. Moje štěňata byla vždy krmena syrovým masem od chvíle, kdy jsem začal přikrmovat (cca 3. týden). |
Quote:
|
A kedy zacat s kostami?
|
Odkdy můžou syrové maso? Přeci od té doby, od které začnou sami jíst. Kosti taky. Oni je stejně nejdřív jen olizujou a žužlají. Na kousání kostí budou mít zuby až mnohem později.....Lidi, nebuďme zblblí dobou, psi jsou ještě stále masožravci.
|
mám pocit, že chceš kŕmiť spôsobom BARF. odporúčam ti naštudovať si túto tematiku, pretože asi nemáš jasno a pri šteniaktu veľkého plemena sa dá kopa vecí pokaziť.
neviem, či môžem dať link, ale kuk na moje stránky, kde máš postup, ako sa kŕmi BARFOM. je tam aj ako často, koľko, čo všetko sa môže pridávať, ako kŕmiť šteniatko, dospelého psa,... BARF nie je veda, len si to treba naštudovať skôr, ako je šteník doma a hladný. http://csv.t35.com/vyziva-surova.htm |
V 5. týdnu věku jsem vždy normálně na noc ke štěňatům hodil celé syrové nevykuchané kuře (zbavené pouze nejdelších a nejtužších per). Ráno jsem našel vždy kostru, ohlodanou dočista. Matka spala odděleně od štěňat, aby jim to nesežrala :p
|
Je ale mozna nejaka kombinacia BARF s granulami? Dajme tom kazde druhe jedlo su granule?
Neviem si predstavit ako by som psa krmil niekde na dovolenke alebo na viac dnovom vylete surovou stravou. V knihe o CSV o tom pan Hartl pisal, ale psovi ktory je krmeny surovym masom asi granule chutit nebudu, ze? :) |
Střevní mikroflóra, která tráví granule je jiná, než mikroflóra, která tráví maso. Proto se musí změny v krmení dělat postupně, pomalu, aby se tam stihly namnožit ty "správné mikroorganismečky". Proto je špatné střídat krmení. Pes to zvládne, to je, ale není to ideální. Moji psi jedí maso + přílohy. Ale stále mám doma aspoň jeden 5kg pytel granulí vyrobených ze 70% z masa a používám je pouze jako pamlsky na výcvik. Takže o dovolené není problém jim je holt dát i na normální krmení.
|
zalezi jaka je pes popelnice. Par dni na granulich by holt moje fena musela vydrzet,kdyby ji nesmakovalo mela by smulu. Ale ja se na dovolene snazim brat masove konzervy,treba obchod Baron ma v podstate 100 procentni podil masa+ryze,testoviny bez konzervantu.Sice jsem se loni vlacela na horskou chatu na tyden s tridenni zasobou konzerv, druhou pulku jsem vynesla jindy.Taky se mi michani granulexmaso moc nezda,granule doma ani nemame.
|
kombinovať BARF a granule by som určite neodporúčala. ak treba spraviť pauzu, lebo sa ide na dovolenku, všade sa nájde mäsiarstvo a ak by aj nie, čo takto doma vyvariť mäsko, spraviť kvázi huspeninku, spolu s cestovinami, šupnúť to do zaváraninových pohárov a máme vlastnú konzervu a vieme, čo v tom je. samozrejme je alternatíva kvalitné konzervy a salámky, ktoré je určite pohodlnejšie nosiť.
ale spravidla striedať granule a BARF určite nie. buď to alebo to. majú rôzny čas trávenia a hlavne spôsob a slabší žalúdok môže reagovať hnačkami, zvracaním a podobne... |
Quote:
A vícedenní výlet ? Stačí si zakoupit termobox. Z vlastní zkušenosti vím, že kuřata z mrazáku v něm vydrží v 4-5 dnů, než zcela roztají a začnou smrdět (i když ta smradlavá našim psům chutnají nejvíce). Pokud jezdíš na dovolenou autem, pak termobox, do něhož se vejde 6-8 kuřat, vystačí i na týdenní dovolenou. |
ja som tak mala bravčovú hlavu, vydržala dva dni - potom už trochu smrdela. s tým, že box bol v podkroví chatky, kde celý deň pálilo slnko - iná možnosť nebola...
|
ten termobox me zaujal,protoze pojedeme v lete na chatu,kde neni lednice a nemusela bych brat ty konzervy.Vyvlacet termobox nebo 4 kilovky asi vyjde nastejno. loni jsem je pulila na ranni a vecerni davku a davka z rana zacala do vecera pekne smrdet.zkusim vygooglit ,kde se to da koupit.
|
termobox resp. autochladnicka je prima vec - a este lepsie je ked funguje na 12V aj 220V, pripadne k 12V dokupit alebo vyrobit adapter na 220V. v trusalovej na tabore sme tam mali maso aj syr a ine dobroty vyse tyzdna. to jahnacie stehno co som griloval v sobotu pocas bonitacie bolo kupene tyzden predtym u orbana - a som tu :lol: - len sa nesmie casto "vetrat"
|
priznam se,ze zatim jsem toho moc nenasla,akorat jeden s obsahem 20-40 litru pro gastoucely,ale to asi nebude ono. KOlikalitrovy by tak stacil na cca 7 kurat? ty s tima adapterem mi prijdou jako dobrej napad...na vic nez tejden stejne nejezdime...
|
Quote:
V okamžiku, kdy má člověk auto, není problém... Ke konzervám...moje fena po nich má 100% průjem. Ačkoliv všechny konzervy, které jsem zkusila, byly ze 100% masa. |
pozri napr. http://www.autolednice.cz/autolednic...lektricke.html
s kuratami je problem - maju blby tvar a je v nich vela vzduchu - 7 chladenych by sa mohlo "pod tlakom" zmestit aj do 20L ale pri mrazenych fakt netusim - asi najlepsie naporcovat na nejake ploche tvary ..zajímalo by mě, jak byste to udělali, kdybyste jeli na týden - 14dní na dovolenou - jen vlakem, s tím, že si vše nesete na zádech, do krajin, kde není ani človíčka. a co takto "lovna zver"? :-)) |
no pokud bych jela na 14denni cundr do divociny,tak ji vezmu granule nebo susene maso.To by prezila..
|
Quote:
Zkrátka, už se to tady rozebíralo několikrát;-). |
Quote:
...hmm, leda, že by se ze mě stal taky myslivec. Abych to mohla konečně všechno legálně usměrnit:lol:. Ale to už jsem trochu OT. |
..zajímalo by mě, jak byste to udělali, kdybyste jeli na týden - 14dní na dovolenou - jen vlakem, s tím, že si vše nesete na zádech, do krajin, kde není ani človíčka.
V okamžiku, kdy má člověk auto, není problém... môj pes má z granulí a z konzerv 200% hnačku :? a čo vtedy? neznesie žiadne. chvala bohu auto mám a vždy sa dá spraviť vychádzka - tak ako v Havranove 8,5km najbližšie potraviny a v rámci prechádzky sme zašli do mäsiarstva... keď sa chce, tak sa dá. jednoducho grnaule ani konzervy ani salámy ani nič dávať nemôžem... pes sa mi s prepáčením zoserie z podoby. |
Quote:
Opravdu nemám problém někam dojít..ale musí být kam. Granulí jsme zkoušeli asi 5značek..? Naštěstí ani z jedné neměla čuba nikdy takové "výsledky" jako z konzervy. Ale samozřejmě každý pes je jiný. Jen se mi nelíbí, jak se zde často uvádí jediné správné řešení, ale někdy to prostě nejde. Toť vše, co jsem tím chtěla naznačit;-) |
Někdo hold chodí na třeba týdenní nebo delší čundry "na těžko" (chápej s veškerou výbavou na spaní, vaření, jídlo,...) do hor a liduprázdných oblastí, (kde o vybavení místních obchůdků mírně řečeno pochybuju, obzvlašt pokud ty krajiny nejsou české nebo slovenské ale třeba více na východ) a kde by sice lovná zvěř samozřejmě byla, ale to jako bylo myšlené asi jako vtip, že??? protože nevím jak jinak by dotyčný chtěl dovolit psovi lovit na dovolené a pak mu vysvětlit že za barákem na procházce se neloví a nebo ho za barákem nemoci pustit z vodítka protože pes nerozlišuje jestli je na dovolené nebo na procházce za barákem kde ale lovná zvěř je taky..
A někdo hold na jedno nebo dvou denní výlety kde to jídlo pro psa utáhneš a ani se nestihne zkazit nebo hold počká v termoboxu nebo v lednici v autě nebo chatě.. Představa že k plné krosně na záda přiděláš ještě termobox je fakt unášející!!!! :lol: Ta mi fakt nedala nezareagovat.. :lol: |
ja nehovorím o žiadnej dogme, len vravím, že kombinovať BARF a granule sa dlhodobo neodporúča, tak ako písal zadávateľ, že by to striedal. potom však napísal v ďalšom riadku, že ide o dovolenku. osobne som hovorila o striedaní dennom.
čo sa týka výletov, bohužiaľ, sušené mäso by u nás asi mohlo byť, ale na 2 týždne pobaliť seba a aj psisko tak, aby boli všetci najedení a ísť bez auta, neprežijeme nikto:twisted: |
Quote:
|
no,pokud bych mela psa,ktery mi po konzervach,granulich nebo susenym bleje a prujmuje a snese jen syrove,tak holt si naplanuju asi dovolenou bliz civilizaci nekam,kde se da do 10-15km dojit do nejakeho obchodu.Taky nemyslim,ze by u nas nebo na Slovensku bylo moc takovych mist uplne mimo.No,me by se docela libilo 14 dni cundrovat nekde treba v rumunskych horach,ale neumim si predstavit kdybych vlacela byt jen lehke granule na 14 dni.Kdyz uz ne tezke,tak by to bylo objemne. A jidlo a obleceni pro lidi,no bylo by toho dost....
|
Janiz: jo, přesně tak nějak jsem to myslela...původně jsme měli jet i na Ukrajinu, ale nakonec to nedopadlo. Tam už vůbec nevim, jak by to bylo, nejen se žrádlem pro psa. Je tam prý dost potulných psích smeček..které nejsou zrovna přítulné..
|
veď práve, 14 dní mimo, aj keď si pes nesie svoje, toš hovorím, neprežili by sme...
naša dovolenka pozostáva z výcvikového tábora a to je asi tak všetko :p ani ja a ani priateľ nemôžeme odísť z práce kedy chceme. takže ani dovolenka na 14dní mimo civilizáciu nehrozí... |
Quote:
|
Ještě tedy něco k původnímu tématu, štěňata samozřejmě mohou i syrové maso od odstavu a velmi ho vítají! ;)
Naše holky taky nejsou zrovny snášenlivé ke všem typům žrádla, hlavně jde tedy o ten výsledný produkt. :lol: Myslím že nejvíc důležité je krmit vyváženě štěňata a psi v době růstu! Tam bych třeba ke granulím raději nic nepřimíchávala stejně jako bych do vavážený dávky Bafu necpala granule Naše holky v dospělosti žerou osvědčené značky granulí a čas od času přidáváme maso a něco k tomu(nestřídáme!! jen část dávky granulí nahradíme), kosti nebo žužliny dostávaj když jdeme do práce. Někdo samozřejmě bude tvrdit že to neni vyvážené, ale kdo nikdy svýmu psovi k jeho denní dávce nic nepřidal??? a není to pravidlem a funguje to. Myslím že jde hodně o to vyzkoušet co komu vyhovuje. |
to skúšanie by som ale nechala na obdobie, kedy pes už nerastie. experimentovať v strave v dobe rastu by mohlo mať fatálne následky - to len aby bolo povedané, i keď je to jasné...
|
Ono to právě bylo povedané.. ;)
Quote:
|
Janiz: s tím naprosto souhlasím.
|
Takze u stenata mozem krmit kvalitnymi granulami, varenym masom kostami, zeleninou, ryzou atd? Moze sa kombinovat varene maso a zelenina s granulami?
Moze mi prosim niekdo doporucit granule pre stena s ktorymi mate dobre skusenosti? Vdaka |
Quote:
|
Štěněti bych to právě nemíchala, buď kvalitní granule, nejlépe superpremiové kde už neni nutné nic přidávat a nebo doma připravovaná strava, (vařená nebo syrová) vyvážená a příslušnými minerálními a kloubními doplňky.
|
My krmíme Brana granulemi Orijen, měly by obsahovat 70% masa a 30% zeleniny + ovoce, žádné obiloviny. Výrobce tvrdí, že nepoužívá mražené suroviny a všechny jsou potravinářské kvality. Získali také nějaká ocenění, ale pravda, nění to úplně nejlevnější. 13kg pytel nás stál cca 1500 a za 3 týdny ho sežral už třetinu (má teď 9 týdnů). Počítám, že v dospělosti mu vystačí cca na měsíc, ale to pak asi přejdeme na Acanu, je to stejný výrobce, jen o třídu nižší a levnější granule, obsahují už trochu obilovin, ale stále by to mělo být velmi kvalitní krmivo.
Na přilepšenou dáváme štěndovi syrové kuřecí krky, stojí to pár kaček a zvykne si trávit drůneží kosti a kousek syrového vepřového z ořezu od řezníka, taky pár kaček, ale abychom mu nenarušovali krmnou dávku, tak to má spíš jen tak na mls, nic podstatného a ne každý den. Granule trochu vlhčím vodou, suché je nechce, ale namočené ano (tyto granule se nikdy úplně nerozmočí a změknou až po nějaké té hodince, takže je chroupe i namočené, jen se mu to asi lépe polyká a také pak jídlo víc voní). Granule jsem párkrát zalila vývarem ze zeleniny nebo masa (můžeš i z polévky, pokud ji okořeníš a osolíš až potom, co odebereš část pro psa), jenomže pak toho sežere opravdu hodně :lol: Brácha má německého ovčáka a krmí K9, spousta chovatelů s tím má dobré zkušenosti a myslím, že 12kg pytel stojí okolo 800? Možná se pletu. Od chovatelky máme doporučeny Orijen a těch se ještě pár měsíců budeme určitě držet. Jinak nedávám žádný tvaroh ani bílý jogurt, protože se z toho Bran vždycky po.... a kdo to má pak uklízet :lol: Těch granulí mu dávám v podstatě tolik kolik chce a tlustý není, prospívá moc pěkně. Takže určitě doporučuju. Navíc díky výživné hodnotě není potřeba jich dávat moc, 29kg vážící Brenna (Branova mamča) sní denně jen cca 200g, tedy má těch 13kg na dva měsíce. Uvidíme, jak žravý bude ten náš výlupek.:) |
Zrovna o Acane jsem od lidi,co krmi granulemi neslysela nic dobryho.Nastesti nemusim granule resit,ono to syrovy vyjde stejne mnohem levneji...
|
Quote:
Nu a jen tak mimochodem, o československém vlčáku většinou člověk taky neslyší nic dobrýho :lol: |
Já Acanou (štěňatta velkých plemen) krmila a stěžovat bych si rozhodně vůbec nemohla. Dávala jsem k tomu i tablety na klouby a kosti.
Oproti tomu K9 granule už na pohled i čich celkem hnus s prominutím... Pes je ale od malého štěněte abnormálně žravý, že se nikdy ani nenamáhal kousáním, jen hltal a na žádné jídlo si nestěžuje. Musí dostávat přesné dávky a následně důrazně usměrnit, že už víc nedostane a nechá najíst ostatní. Jak ráda vzpomínám na našeho prvního psa, který jedl jen tak, aby zahnal hlad a cizího se nedotkl... :roll::lol: |
presne kvôli tomu experimentovaniu som písala, že pri šteniatku to má byť maximálne tabu.
z grnaulí sú vhodné trainer natural, first mate a puffins. FM sú ale dosť drahé, celkovo však trainery sú dobrá voľba. čo sa týka kombinovania - prečo kombinovať? chcete pestrosť? kŕmte surovým. chcete pohodlie, dajte granule. kombinovanie nie je vhodné a je záťažou pre žalúdok, rozhádžete pomery potravy a to pri raste môže spôsobiť vážne problémy. ak sa neviete rozhodnúť a chcete pohodlie, tak určite granule. ak chcete zdravie, chutné krmivo pre psa, obetujete jeden šuflík v mrazáku, raz za týždeň okrem svojho mäsa kúpte aj psovi pár kuriat, hoďte do sáčiku a zamrazte. potom už len vyberáte z chladničky a necháte rozmraziť... podľa mňa to skutočne nie je časovo náročné a kto nevie obetovať o 10min pre zdravie psa naviac, tak len toľko - chudák pes. neviem prečo sa všetci oháňajú tým, že je to časovo náročné, zaberá pľac a podobne. robíme oveľa šialenejšie veci pre naše potvory, vrátane plnohodnotného zamestnania, tak prečo mu neponúknuť kvalitnú stravu? |
Quote:
|
Já časem (když vyrostl) přešla na vařené maso se zeleninou a vločkami či rýží sem tam. Syrové maso jen příležitostně kousek jako zpestření. Mrazák máme veliký a zaplněný masem a zeleninou téměř jen pro psa. V masně bych se nedoplatila, kdybych mu tam měla nakupovat, tak musím ve větším. Granule jsem předtím změnila na čas jen kvůli dočasnému nedostatku financí...
|
Problem je ze uz jedneho psa mame (10 rocneho Bernaka) a budu krmeni spolu naraz (ako vo svorke) takze asi zvolime uz spominane granule Orijen. Ak by jeden pes mal surove maso a druhy granule to by asi nerobilo dobrotu.
A stareho psa novym kuskom nenaucis :) |
nehovorím, že každý má na mrazák, my teda máme chladničku s mrazákom štandardnej veľkosti a bývame v byte 3ja dospelí ľudia a pes. pes je kŕmený surovým. Do rodinného domu by sme chceli ale mrazák samostatný a veľký, keďže chceme ešte ďalšie čsv.
Čo sa týka priestoru a mrazenia - aj tie dve kurence stačia :) ale nie, to bolo malé rypnutie. Pretože si myslím, že keď sa chce, dá sa nájsť kompromis. Ale určite to nie je miešanie granúl a mäsa... Hold, som zástancom prirodzeného kŕmenia psa, bez pridávania chémie = granúl. Takže preto sú moje názory také aké sú. |
Ono je to těžké, když 3x napíšeme že štěněti rozhodně zvolit jeden druh a nijak nemíchat a dotyčný pak stejně napíše jak to tedy je a jestli míchat i štěněti lze?! tak to pak nemá cenu!
Granule i domácí má své pro a proti, jen bych netvrdila že domácí je nutně super a granule špatně. Když některý pes nesnese granule tak nezbyde nic jiného než krmit domácím. ;) Ale ono totiž když někdo neví nebo si netroufne připravit domácí tak aby to bylo pro rostoucí štěně správně, pak je podle mě lepší pořídit kvalitní superpremiové granule! A ono i to složení granulí je nutné trochu nastudovat, jestli obsahujou maso nebo moučky a kolik, jestli obiloviny a jaké, jaké mají poměry minerálů, co obsahují dalšího.. taky ne všechny granule jsou připravovány stejně např. při tak vysoké teplotě. Jako velmi dobré řešení je podle mě prostě pokračovat prostě v tom typu krmení na jaké je štěndo zvyklé od chovatele, proč to komplikovat.. a pokud by bylo nutné ho převést, tak stejně je nutné postupně a to bude trvat minimálně týden. |
nemôžem nič iné, len súhlasiť. ešte sú dobré za studena lisované granule. to je ešte tiež riešenie. ono, naozaj radšej nič nekaziť tým miešaním a zaobstarať si granule a hotovo. cenovo sú síce drahšie, ako doma pripravená strava, ale je to dobrá alternatíva pre človeka, ktorý skutočne nemá ani páru a ani sa mu to nechce naštudovať...
|
Quote:
neodsuzovala bych chovatele, kteří krmí granulemi. Každý to máme nějaké z takových nebo makových důvodů :) ještě podotknu, že jsem se v blízkých řeznictvích ptala, zda-li by bylo možné sehnat levnější maso pro psa, ale obdržela jsem vždy negativní odpověď. Nedovedu si představit jak několikrát týdně jezdím po práci místo za psem někam do háje a pak cestou zpět tahám kila masa (zvlášť v parném létu, mmm, chuťovka v MHD), doma brečí neobstaraný pes, strhaná přijdu domů a honem na procházku, podrbat a padnout vyčerpáním do postele. Nene, to by se Branovi nelíbilo, i když syrové maso zbožňuje. |
Ja taky nechci rejpat,ale Anathemo jste z brna pokud dobre ctu,prece tam mate urcite takove ty kureci obchody s kridlama,hrbetama,zaludkama....nebo ne? Ja mam pro psa jen jeden suplik ,tak na 10 hrbetu a cosi malo svaloviny a chodim tak 1x tejdne pro maso s tim,ze nejdriv z prace samozrejme domu vyvencit a pak ji vezmu sebou na prochazku do masny.Tam ji necham pred kramem nakoupim a vracime se. Me se taky spatne chodi po praci nekam jinam nez za vlckem,rotoze ackoliv je sama jen asi pres 7 hodin,nevycurana je tak 9 a to mam spatne svedomi.Ale chapu,ze pokud se delite o mrazak s rodicema,je to na nic.My jsme doma jen dva lidi.Ale znam jednu holku,ktera kupuje psovi maso kazdy den,akorat ma stesti,ze ma to reznictvi nekde u prace,takze ji to nezabere zadny cas.Taky nema misto v mrazaku...
|
Pro Anathema: tedy jestli je jediný problém v čase na nákup masa, tak existuje firma (nedávno jsme tu o ní pasli, začíná na Veta...) a ta přiveze do domu jakékoliv množství masa. Od 50kg je dovoz zdarma. Mají hodně druhů masa, těstoviny, rýži,..... Do Brna a okolí jezděj každý pondělí. Já u nich beru maso už léta a maximální spokojenost.
|
Quote:
|
Mohol by mi prosim niekto so skusenostami s BARF poslat vyvazeni jedalnicek pre 2 mesiace steniatko?
Co presne by tam malo byt zahrnute aby mu v dobe rastu nic nechybalo. Diky |
Na to si teda osobne netroufam,mozna nekdo jiny ano,ale nevim,jak u vas na Slovensku,ale v Cechach se da koupit primo knizka o BARF,je to tam hezky popsane,kolik davat steneti a co,vcetne toho co psi smi a nesmi a tak...
|
Mozes mi prosim napisat presny nazov tej knizky?
Diky |
už som ti link posielala, kuk tu
http://csv.t35.com/vyziva-surova.htm a tu http://csv.t35.com/vyziva-stena.htm nie každá kniha o BARFe je dobrá, pretože sa dosť často odsudzuje bravčové mäso a niektoré druhy zeleniny, čo je fakt nezmysel. edit: nikto ti nezloží jedálniček len z jedného dôvodu - ty vieš jediný, koľko aktivity má tvoje šteňa a či potrebuje pribrať alebo schudnúť, či mu určitá zelenina alebo ovocie chutí, ako reaguje na mliečne výrobky a ako je na tom s rôznymi druhmi mäsa. jedálniček ti viem zložiť za 5min, ale nemôžem, pretože je to vysoko individuálna vec... naštuduj stránku, čo som ti poslala, na základe toho budeš vedieť spraviť jedálniček aj sám |
to veprove se mnohdy nedoporucuje kvuli Ajuzeskyho chorobe,ktera se u nas ale nevyskytuje,ale to neznamena,ze k ni clovek nemuze prijit nekde jinde v cizine. Ja veprove nedavam jen protoze se mi cuba po veprov.zebrech jako mala pozvracela a tak nejak vubec se mi tenhlae druhz masa nezda.Akorat tlapky na sulc obcas varim,jinak je na kurecim ,obcas hovezi a kdyz se dostanu ,tak veminko nebo drztky zelene.
|
pokiaľ je pôvod mäsa jasný, tak nie je problém ani s týmto. kupujem mäso v obchode pre ľudí. bravčové dávam hlavy, nohy, rebrá, kosti - mäsové. niekedy chvosty.
výskyt tejto choroby je veľkým strašiakom, ale treba sa len opýtať na pôvod mäsa a mäso s pochybným pôvodom nekupovať. by the way - aj tak psovi najviac chutí kuracina, morčacina... a pritom hydina je dopovaná kadejakými hormónami a podobne... v istých publikáciách som našla, že psovi sa nesmie dávať rajčina, hlávkový šalát a podobne. nájsť dobrú a pravdivú knihu o BARFe je umenie. najlepšie je preštudovať psie fóra s touto tematikou a vysledovať si na vlastnom psovi, čo mu chutí. a o tom BARF je, že je vysoko individuálny a ide o vyrovnanosť z dlhodobého hľadiska. veľmi jednoducho vieme čosi doplniť a čosi ubrať, kdežto u granúl človek do zloženia nevidí... |
Quote:
dva dobré odkazy: http://www.manwe.eu/index.php?option...&id=3&Itemid=6 http://www.baron.cz/pes/prirodni-lek...ove-stravy/i-0 |
Mal som na mysli nejake konkretne Dopor. denne davky resp. hodnoty potrebne pre stena, napr. vapnik, horcik, selen atd.
Samozrejme ze kazda hodnota je zavisla na pohybe, genoch, rocnom období... Ale urcite si najskor nastudujem teoriu ak by som sa pre BARF rozhodol Ja osobne si tiez radsej varim ako jest nejake tovarenske polovyrobky do ktorich clovek nevidi a zvacsa obsahuju obrovske mnozstvo soli |
pri barfe sa sleduje pomer vápnik a fosfor, pomer čistej svaloviny a mäsových kostí, plus vyvážiť to pridaním zelneinky alebo ovocia, mliečnych výrobkov. študuj linky, ktoré sme ti tu dali, tam nájdeš všetko.
barf skutočne stojí za to, len si treba k tomu sadnúť, prečítať a po čase to pôjde samo. výhoda je, že nemusíš už potom nič vážiť a merať, osobne už z hlavy dávam papanicu. pes nemá žiadne zdravotné problémy, super srsť, exkrementy. to všetko sú aj indikátory, či je zloženie stravy dobré. pri barfe je množstvo extrementov podstatne nižšie. |
Nikdy jsem nesestavoval žádný jídelníček ani jsem neodvažoval přesně jednotlivé ingredience. Vždy jsem vycházel prostě s citu a logiky. Takže většinu potravy vždy tvořilo maso, vnitřnosti a kosti. K tomu občas syrové vejce, tvaroh, měkký sýr, syrová zelenina, ovoce a nestydím se ani za to, že zkrmuji zbytky z kuchyně (pokud tedy nejsou extrémně kořeněné). Jediný průmyslový přípravek jsem používal vitamínové tablety s převážně vitamínem B. Ale mí psi si postupně zvykli na konzumaci kvasnic, takže ani s tím jsem neměl problém. Mí psi nikdy neměli růstové nebo zdravotní problémy způsobené špatným složením potravy. U štěňat jsem asi 2x při očkování nechal odebrat krev a udělat růstový test. Tím to ale vše skončilo, protože vždy bylo vše v pořádku.
Prostě jak už bylo uvedeno výše v jednom příspěvku, nedá se žádný přesný jídelníček sestavit. Knížky o tzv. BARF (neboli lépe řečeno přirozené potravě) jsou sice pěkné, ale je to stejné, jako knížky o výcviku.Můžu si je přečíst, poučit se o základních principech, ale každý pes je jiný, žije v jiných podmínkách, je jinak zatěžován, je jinak vybíravý atd. takže prostě by měl jeho majitel ho znát natolik dobře, aby zvolil to nejlepší pro něj, stejně jako při výcviku, tak i pro krmení. Pes není robot ani stroj, je to živý tvor a tak kdo si ho pořizuje, měl by pro něj mít i cit. To je ta nejzákladnější podmínka. |
Quote:
Ještě k tomu syrovému masu, protože štěně potřebuje jíst 4x, 5x za den, jak se vám daří krmit syrovým, pokud chodíte do práce a nemá kdo nakrmit? Kdybych Branovi naservírovala ráno dvě porce jídla, neohřejou se v misce ani dvě minuty, okamžitě by to celé sežral, i kdyby se měl poblít. To se mi u granulí teda nestává, tam je relativně umírněný (ne že by mu nechutnaly, ale nejsou takové terno, aby se musel přecpat k prasknutí, což se nedá říct o syrovém). Určitě uznáte, že přecpat štěně v 7 ráno a pak ho krmit až o půl páté by asi nebylo moc v souladu se správným zažíváním malého prcka. Nu a jak tady někdo psal, že máme v Brně obchody s kuřecími hřbety, to bude asi pravda, ale i sama sobě kuřecí kupuju pokud možno výjimečně, všichni víme, jak rychle kuřata ve velkochovech rostou a můžeme se jen domnívat (a někteří určitě ví), čím je asi tak krmí. Nic zdravého z toho nekouká a může to být 100x potravinářská kvalita masa. Branovi občas dávám kuřecí krky aby si přivykl trávit kosti, ale jinak se tomuto masu vyhýbám obloukem, jo, možná přijde čas, kdy si bude chodit na večeři k nedalekým sousedům na jejich slípky:twisted:, ale do té doby zvolím raději granule než postavit krmení na kuřatech z velkochovů. :misstrauisch Quote:
|
Quote:
Po 8. týdnu už bohatě stačí 3x denně. |
Nu, vzali jsme si Brana v šesti týdnech a pak jsem měla dovolenou 14 dní, kterou jsme strávili poctivou socializací :) teď je mu 10 týdnů a jíst 3x denně mu nestačí :( šilhá pak hlady a hrozně hltá bez kousání. po dobu co jsem v práci ty dvě dávky potřebuje, jinak má sklon se šíleně přežrat :(
|
Quote:
|
[quote=Anathema;357259]No jo, ale ne každý má prostor na uskladnění syrového masa pro velkého psa. Taky bych tomu dala přednost, také protože jsou naše měsíční příjmy hodně nízké.
TAk to bych si dovolila nesouhlasit, že krmení masem je mnohem levnější. Pokud nemám zdroj z jatek ani velkokapacitní mrazák na vetamix a chodím normálně do řeznictví, tak mě maso vyjde mnohem dráž než superprémiové granule (včetně doplňků). Nemám vůbec mrazák, takže musím chodit nakupovat tak jednou za 3 dny, ale dá se v pohodě. Pesan má štěstí, že já maso moc nemusim:lol: |
Quote:
|
4x až 5x, vždyť jsem to psala ;-)
nebo spíš, ráno po procházce porci, pak dostane do misky víc než další dávku, když se vrátím z práce, nemá nikdy sežráno všechno, ale většinu ano. Pak procházka, další dávka, pak večer okolo osmé a na noc ještě trochu granulí, někdy si je vezme někdy ne (už je asi vynecháme). Ve výsledku jí tedy 4x až 5x denně, roste pěkně (do výšky, ne do šířky :)) S tím že se přecpe pokud jí jen 3x denně mám zkušenost proto, že když mi skončila dovolená a byl doma první dva dny přes pracovní dobu sám, odmítal celých těch 9,5 hodiny jíst a pak šíleně žral. Ale zvykl si a už jí i v mé nepřítomnosti. Je to šikulka :) ani už není moc hysterický když odcházím, sice brečí, ale neřve z plných plic a v noci neřve vůbec, po desáté zalehne a je klid do rána (nespí s námi v ložnici, ale je uvnitř v bytě). Jen vstává podle sluníčka, takže každý den o malinko dřív a pak začíná rachot :D kupodivu za ty skoro 4 týdny ještě nic nezničil, když nepočítám překousaný kabel k notebooku a ohlodané pantofle. Nábytek nedemoluje, dokonce ani netahá knihy z otevřené knihovny a to jsou od stropu až na zem, nechává je ladem. Pravda ale je, že všude po zemi je tisíc jeho hraček, od prázdných pet lahví přes staré sedáky z židle po různé míčky a žužlíky. Je prostě moc moc hodný a učenlivý a velmi, velmi sebevědomý :D (ale všichni nás varujou, že demoliční období teprve přijde). Měla bych si zakázat tohle fórum, jsem z pejska tak nadšená, že když o něm můžu povídat nebo psát, jsem k nezastavení. Hrozný spam ode mě... :) |
Quote:
|
u nas to urcite levneji vyjde. Prokrmim tak plus,minus 500 kc.Mam ale fenu,ktere musim hlidat vahu,takze kdyby to byl zdravy samec,prozere urcite vic. Ale porad nejsem na cene za ultrapremiove granule. Jine bych ji nekupovala.Minuly tyden jsem byla v kureci masne a za 6 velkych hrebtu,kilo srdicek a kruti krk jsem dala 160 kc a jeste v mrazaku maso mam.Kupuju za stravenky,coz je vyhoda a stoji me to vlastne polovinu.Zeleninu a sem tam mlecne vyrobnky do toho nepocitam,to zahrnuju do lidskeho nakupu,ale ona mrkev,celer,cinske zeli nestoji moc.
tu mrkvovou smes jsem taky kdysi davala,maji v nabidce i biokonzervy,coz ja jako magor na jidlo pro cubu mozna na dovolenou poridim.Zacali prodavat i syrove maso,ale to vyjde opravdu draho,koupit to na mesic. Jak zminovala Anathema ty velkochovy,tak me se to taky moc nelibi,ale biozdroje nemam a blizsi kosile nez kabat. Chci mit psa krmeneho pokud mozno prirozenou stravou. Ono ty kurata jdou na porazku celkem mlada,takze vyhnana buhvicim zas tak nebudou. ATB jsou myslim i zakazana.Ale hezky to kazdopadne neni. pro nas lidi kupuju kdyz uz kure,tak BIO.Jednou za cas to financne ustojim,ale byt tim krmen pes,tak prijdu na buben.:roll: |
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
[quote=mellorn;357752]u nas to urcite levneji vyjde. Prokrmim tak plus,minus 500 kc.Mam ale fenu,ktere musim hlidat vahu,takze kdyby to byl zdravy samec,prozere urcite vic. Ale porad nejsem na cene za ultrapremiove granule. Jine bych ji nekupovala.Minuly tyden jsem byla v kureci masne a za 6 velkych hrebtu,kilo srdicek a kruti krk jsem dala 160 kc a jeste v mrazaku maso mam.
No jo, když ona moje potvora má ráda hovězí přední s kostí, to se pak nesmim divit8) |
Růstové stimulátory jsou ve všech třech směsích pro brojlery, jen v té poslední, která se krmí posledních 3-5 dní před porážkou je jich prý (!!) míň. Ale v dnešní době, kdy je humus ve všem, nejen v krmení pro zvířata, opravdu až zas tak nevěřím . Jako nevěřím, že to ve výkrmně vždycky vyjde tak, že jim BR2 (tedy ta předposlední směs) vyjde tak, aby se dokrmila 5 dní před porážkou.
|
nalezla jsem web barfujeme.cz,kde je nabidka bio skeletu apod....doma to prozkoumam,mozna to nebude zase tak hrozne drahy jako pro lidi.
|
Ja krmim 2x denne,krmna davka je okolo 600gr,ale mam feny dost tluste hlavne Andromedu ,ktere je 6 let.Kolik vy toho davate?
|
no asi takky tak.Arwen neni tlusta,ale je mala a jde to na ni dost videt,kdyz trosku pribere,tak kvuli kyclim se ji snazim drzet stihlou. Ale neni vyhubla,to bych asi nesnesla tejrat zvire hlady,aby tady byla o rok dyl.ale kdyz dostane ucho nebo morkovou kost,tak ji to neodectu z davky,to ma na prilepsenou.Ale stejne se tvari,ze ji tim hladem tejram,zrala by furt a a jakekoliv mnozstvi. :evil:Kdyz nema chut,zacinam se bat,ze ji neco je:roll: spis se snazim,aby kdyzt tak shodila pohybem.
|
Quote:
Takže bych řekla že ty 2-3% tělesné hmotnosti přesně odpovídají (u nás -cca40kg - 800-1200g krmiva). (A počítala bych výslednou hmotnost které chci dosáhnout - takže jestli chci zhubnout fenu na 35kg - KD vychází 700 - 1050g krmiva denně.) |
tak jsem to zkusila a objednala jsem celkem 7 kg biomasa plus nejake susene usi.Bude to mit asi na 14 dni,takze pokud bych se vykaslala na velkochovy a chtela bych krmit timto,tak jsem financne na cene tech ultrapremiovych granuli cca 1300 mesic.No pekny:twisted:
|
Quote:
|
Quote:
|
Mate niekto skusenost s krmivom First Mate pacific ocean fish puppy?
|
Quote:
|
Priznam se,ze tohle opravdu moc nechapu.Tusim jak to myslis,ale prijde mi to pritazene za vlasy. Pokud je nejaky vyrobek kvalitni, lidi si o nem reknou a to je spatne? Kdyz mi to doporuci nekdo na foru,kdo s tim zkusenost ma,tak je to IMHO jen dobre.Nebo naopak. Nekdo se zepta na XY a ja napisu svou zkusenost,ze je to hrozna sr..cka napriklad a treba napisu i proc,pokud budu vedet.Aspon se dostane do podvedomi treba i takoveto,ze nejlevnejsi granule ze supermarketu nebudou pro psa to prave orechove {teda ne ze bych si myslela,ze to lidi tady nevi,ale to byl jen priklad} Jinde na forech jsem si tohoto nevsimla,ano odkazy se treba taky davat nesmi,ale debata o konkretnich znackach masa,granuli je uplne v pohode....
|
Quote:
|
All times are GMT +2. The time now is 20:48. |